Türkiye’dekiki çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 550 Türk KOBİ’si, Antalya’da düzenlenen “Akdeniz İş Görüşmeleri” organizasyonu kapsamında, 300’ü aşkın yabancı partneri ile bir araya gelerek, ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Ürettiğini yabancı pazarlara satmayı amaçlayan Türk KOBİ’lerine destek olmak ve onları yabancı partnerleriyle eşleştirmek amacıyla Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ (ANFAŞ) tarafından organize edilen “Akdeniz İş Görüşmeleri”, önceki gün Antalya Expo Center’de düzenlenen bir törenle başladı.
Aralarında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ, Antalya Ticaret Odası (ATSO) ile ANFAŞ’ın öncülüğünde İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME), DEİK, KOSGEB ve TİM’in başı çektiği 23 kuruluşça desteklenen organizasyon iki gün sürdü ve çeşitli sektörlerden 550 Türk KOBİ’si, yabancı partnerleri ile her biri yarımşar saat süren yaklaşık 5 bin ikili görüşme yaptı.
Organizasyonla ilgili Kenthaber'e bilgi veren ANFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Server H. Seçer, söz konusu organizasyon için yaklaşık bir yıl öncesinden hazırlıklara başladıklarını ve bu organizasyonu hiçbir şekilde kar amacı gütmeden gerçekleştirdiklerini söyledi.
Hedef: 1 milyar dolarlık
ticaret hacmine ulaşmak
Türkiye’deki KOBİ’lerin en büyük sorununun dış pazarlara açılamamak olduğunu hatırlatan Seçer, “Biz de bu olgudan yola çıkarak, böylesi bir organizasyonu gerçekleştirmeyi ve KOBİ’lerimizi yabancı KOBİ’lerle ‘birebir’ görüştürerek, onları dünyaya açacak bir ortamı yaratmayı amaçladık” diye konuştu.
Seçer, “Akdeniz İş Görüşmeleri”ne 550’si yurtiçi, 300’ü yurtdışı olmak üzere 850 dünya KOBİ’sinin katılım gerçekleştirdiğini kaydederek, her bir yabancı firmanın 10 yerli KOBİ ile görüşerek, 5 bin farklı iş görüşmesi gerçekleştirdiğini ve bu ikili temaslar sonrası, 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflediklerini bildirdi.
HANGİ ÜLKEDEN KAÇ SEKTÖR?
“Akdeniz İş Görüşmeleri”nde, yapı ve yapı malzemeleri, otel ve ev donanımları, elektrikli donanım ve gereçler, gıda, tarım ve tarım ekipmanları, kimya ve plastik sanayi, tekne ve yat üretimi, deniz turizmi, deniz ticareti ve lojistiği, tekstil, deri ve ayakkabı ile kuyumculuk sektörleri ile bunların alt sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler hazır bulundu.
Organizasyona, aralarında Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kırgızistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, Afganistan, İran, Irak, İsrail, Mısır, Sudan, Kuveyt, Tunus, Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Fransa, İngiltere ve Yunanistan’ın başı çektiği 40’ı aşkın ülkeden işadamları katıldı.
GELİN BİRLİKTE DÜNYAYA AÇILALIM
Romanya’da faaliyet gösteren Phoenix Trans Equus’un yöneticisi İleana Mocanu, bu ülkede taşımacılık sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve bu organizasyon sayesinde Türk partnerleri ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.
Romanya ve Türkiye’nin son yıllarda ekonomik alanda büyük başarılara imza attıklarını belirten Mocanu, “Biz, Türk partnerlerimizle ciddi bir işbirliği kurarak, farklı bölgelere de açılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Suudi Arabistanlı World Trade Center Saudi Holding Genel Müdürü İbrahim A. Al-Rubaian da, Suudi Arabistan ve ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde emlak ve gayrimenkul işiyle uğraştıklarını belirterek, “Türkiye’de uygun ortam bulduğumuz takdirde yatırım yapmak istiyoruz. Aynı zamanda sektörümüzdeki Türk işadamları ile de Suudi Arabistan ve Türki Cumhuriyetleri başta olmak üzere birlikte yatırım yapmayı istiyoruz. İlk gün yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçti ve 7-8 Türk işadamından birlikte iş yapma sözü aldım” ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek Yabancı Yatırım Promosyon Ajansı Yöneticisi Lejla Silajdzic’de, Türkiye’ye çeşitli sektörlerden 25’i aşkın firma ile katıldıklarını bildirdi. Silajdzic, başta turizm ve gıda sektörleri olmak üzere iki ülke arasında birçok alanda ticaret fırsatı bulunduğunu ve bu görüşmeler sonunda ticaret hacmini önemli ölçüde artırmayı hedeflediklerini kaydetti.