Vergide sınır tanımayan Türkiye artık isyan ettiriyor! Öyle ki bu vergiler Osmanlı'da yabancılardan bile alınmadı diye yorumlar yapılıyor. Çünkü Cepte her 100 YTL’lik faturanın 41.7 YTL’si devlete gidiyor!
Maliye Bakanlığı’nın hesaplamlasına göre, cep telefonu ile görüşmek için ödenen her 100 YTL’lik faturanın 41.77 YTL’lik kısmı devlete gidiyor.
Buna göre 100 YTL’lik cep faturasından GSM operatörlerinin aldığı pay 58.23 YTL düzeyinde gerçekleşiyor.
MALİYE Bakanlığı’nın yaptığı hesaplamalara göre, GSM faturalarında her 100 YTL’nin 41.77 YTL’si vergi olarak Hazineye aktarılıyor. Son dönem sık sık yüksek vergiden şikayet edilen cep telefonu faturalarındaki vergi yükü yüzde 41.77 olarak hesaplanıyor. Kamuoyunda ifade edilen yüzde 58’lik vergi yükü rakamları gerçeği yansıtmıyor. Kanun gereğince mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (operatör değişiklikleri hariç) 2008 için 27.8 YTL özel iletişim vergisi alınıyor.
Vergi oranları
Her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri yüzde 25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler yüzde 15, diğer telekomünikasyon hizmetleri ise yüzde 15 özel iletişim vergisine tabi bulunuyor. GSM operatörlerinin ilave yükümlülükleri de, kanunda "kurum masraflarına katkı payı yüzde 0,35, Hazine payı yüzde 15 (aylık brüt satış gelirinin yüzde 15’i takip eden ayın 20’inci günü akşamına kadar ödenir)" şeklinde sayılıyor. Kurum masraflarına katkı payı ve Hazine payının matrahını ise görüşme bedeli oluşturuyor.
Vergi yükü hesabı
Maliye Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre aylık ücret, yurtiçi kullanım ücreti, yurtdışı kullanım ve SMS (kısa mesaj servisi) tutarı toplamı 34.83 YTL olan bir faturada, kurum masraflarına katkı payı 0.12 YTL, Hazine payı ise 5.22 YTL olarak belirleniyor. 34.83 YTL’lik matraha yüzde 18’lik KDV ve yüzde 25’lik özel iletişim vergisi uygulanıyor. Bu şekilde KDV tutarı 6.27 YTL, özel iletişim vergisi tutarı da 8.71 YTL düzeyinde bulunuyor. Buna 0.83 YTL’lik telsiz kullanım ücretinin de eklenmesiyle birlikte, fatura toplamı 50.64 YTL’ye yükseliyor.
Operatörlere kalan
Bu faturadaki tutarın 21.15 YTL’si vergi ve diğer adlar altında Hazine’nin kasasına aktarılıyor. Bu faturadan GSM operatörlerine de 29.49 YTL düzeyinde bir para kalıyor. Böylece cep telefonu faturalarındaki her 100 YTL’nin 41.77 YTL’si Hazineye, 58.23 YTL’si ise GSM operatörünün kasasına giriyor. Bir başka ifadeyle cep telefonu faturalarındaki vergi yükü, yüzde 41.77 düzeyinde bulunuyor. TURKSAT Kablo TV hizmetlerinde ise 10.52 YTL’lik matraha, 1.9 YTL tutarındaki KDV ile 1.58 YTL tutarındaki özel iletişim vergisi ekleniyor. Bu şekilde toplam fatura 14 YTL’ye çıkıyor.
cep telefonu kullanirsin; faturanin yarisi vergidir.calisirsin, maasinin-ek odemenin yarisini vergi odersin. araba alirsin, yarisi vergidir. o arabaya binemezsin bile, akaryakit dunyanin en pahali akaryakitlarindandir.hayir tabiki vergi odeyecegiz, boynumuzun borcudur. ama bu kadarina da boynumuz kildan ince degil! strateji oyunlarinda bile vergiyi yuksek tutarsaniz halkiniz isyan cikariyor.ne yapalim yani isyan mi cikaracagiz bu devirde?