Ereğli Konya’ya 147 Km. uzaklıkta tipik bir İç Anadolu ilçesi… Yıllardır il olmanın beklentisinde olmuş, Karaman’ın il olmasından sonra da büyük ölçüde umudunu yitirmiş… Son yerel seçimlerden sonra Belediye Başkanlığın MHP’li Hüseyin Oprukçu kazanmış, böyle olunca da ilçenin il olabilmesi daha da zorlaşmıştır!
Kuşkusuz Türkiye’de il olabilmenin yolu iktidar partisine yakınlıktan veya seçimler öncesi siyasi angajmanlardan geçiyor.
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu halkın sevdiği ve güvendiği bir kişi… İlçede derdi olanlar öncelikle Ona başvuruyor. Tanıdığımız pek çok belediye başkanının aksine, son derece iyi bir eğitim almış, çeşitli görevlerde bulunmuş, aydın bir Ereğli çocuğu… Özgeçmişi de bunu kanıtlıyor.
Hüseyin Oprukçu söyleşi yapma isteğimizi kabul ettiğinde nasıl bir kişi ile karşılaşacağımızı tahmin edememiştik. Konuşmamızın hemen başlangıcında Ereğli’nin sorunlarının bilinci içerisinde sevecen bir insan olduğunu gördük. Ne var ki, önünde önceki AKP yönetiminden arta kalan dağ gibi sorunlar bulunuyordu. Bunların başında da eski yönetimden devraldığı 56 trilyon, 475 Milyonluk bir borç yükü geliyordu.
Yeni belediye başkanının sırtına binen bu borç nasıl yapılmıştı?
Hemen her seçim öncesi oy uğruna halka dağıtılan kömürler, yiyecek malzemeleri ve hesapsız yatırımlardan kaynaklandığını sanıyoruz. Hüseyin Obrukçu bununla ilgili sorumuza kısa ve net bir yanıt verdi:
“56 trilyon, 475 Milyar YTL borçla belediyeyi devraldık. Bu borçların büyük bir kısmı icralık. İki aydır yönetimde bulunuyoruz. Bu süreç içerisinde icra takiplerinden kurtulmaya çalışıyoruz. Bütün bu zorluklara karşılık belediye işlerini eksiksiz sürdürüyor, halka hizmet vermeye çalışıyoruz.”
Gerçekte Ereğli’de belediye hizmetleri yönünden hizmetler eksiksiz yürütülüyordu. İlçenin kenar kesiminde patlayan su borusu anında onarılmış, kazılan çukur doldurulmuş ve üzeri asfaltlanmıştır. Bu olaya bizzat şahit oldum.
Ereğli tarımsal yönden önemli bir merkezdir. Özellikle Beyaz kiraz, siyah havuç ve sebze üretimi ön plandadır. Ancak, önceki yıllarda yapılan İvriz Barajı, bahçelere ve tarlalara dağılan suların azalmasına neden olmuş, adeta onları sudan yoksun bırakmıştır.
Belediye başkanının odasında küçük torbalar ve kavanozlar içerisinde bu ürünler simgesel olarak sıralanmıştır. Başkana ilçenin tarımsal ürünlerini ve sorunlarını sorduğumuzda;
“Ereğli’nin tarımsal üretiminin sınaî olarak pazara sunulamamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok daha potansiyeli olan kırmızı ve beyaz kiraz, siyah havuç ve sebzelerimiz var. Maalesef onları büyük pazarlara sunamıyoruz. Pazarlama olmayınca da ürünler çoğu kez telef oluyor. Özellikle kirazımızı yeterince pazarlayamıyoruz. Başka bir deyişle devletin ekonomik politikalarından ötürü tarımsal yönden ağırlıklı olmamıza rağmen hakkımız olan payı alamıyoruz. Üretimde teslimiyetçi politikalardan uzaklaşamıyoruz. ABD ve AB’nin talimatlarına göre çözüm yolu aranmasının önünün kesilmesi şarttır. Kısaca bugün diz çöktürülen çiftçi, bu politikalar böyle devam ettiği sürece önümüzdeki yıllarda sürünmeye dönüşecektir.”
Söz tarımdan açılmışken her yıl yapılmakta olan Kiraz Festivali’nin neden yapılmadığını soruyoruz:
“Ereğli’de Kiraz Festivali” bu yıl yapılmayacak. Ereğli’de bir kamuoyu yoklaması yaptırdık. Halkın % 73’ü; büyük bir borç yükü altında olan belediyenin böyle bir külfete girmesini istemedi. Özel bir kuruluş şarkıcı getirmeyi düşünüyor. Ancak Ereğli halkı böyle bir kriz ortamında festivale karşı çıkıyor.”
Belediye başkanı halkın isteği doğrultusunda yukarda da belirttiğimiz üzere Kiraz Festivali’ni yapmaktan vazgeçmiş. Birçok belediyede festival denilince büyük paralar karşılığında getirilen şarkıcılarla festival yapıldığı sanılıyor. Oysa, festivallere harcanan paralarla belediye hizmetlerinin en azından bir bölümü çözümlenebilir. Nedense bu tür olumlu düşüncelerin yerini hep gösterişler alıyor.
Ereğli tarih yönünden de önemli bir merkezdir. Ereğli bölgesi, Geç Hitit Krallık Çağında (İ.Ö.1180-700) önem kazanmış, Orta-Güney Anadolu’da Aramîleşmiş, Geç Hitit yapılarının anıtsal bir örneği olan İvriz kaya kabartmalarında, Fırtına tanrısı Tarhundas ile bölgenin kralı işlenmiştir. Ereğli İ.Ö.742-710’da Asurluların, daha sonra Perslerin (İ.Ö.546-533), Büyük İskender’in (İ.Ö.334-323) ölümünden sonra da Seleukosların egemenliği altına girmiştir. Özellikle Büyük İskender döneminde Hellenistik Çağda (İ.Ö.330-İ.S.30) Ereğli’de Kybiratis adlı bir kentin varlığından söz edilmişse de, yörede yeterli araştırma yapılmadığından, kentin nerede olduğu bilinmemektedir. Ancak, Ereğli müzesinde bulunan ve bu döneme tarihlenen, üzeri bezemeli kap kacaklar, siyah figürlü lekitoslar ve sikkeler bulunmaktadır.
Roma Egemenliği döneminde, Bugünkü Ulu Caminin bulunduğu yerde, Herakleia kenti kurulmuştur. Bu dönemde, Roma’nın kappadokia eyaletinin bir kenti olmuştur. İvriz Çayının tüm ovaya yayılışından, yerleşim yığma tepeler üzerine yapılmış ve bunların etrafı surlarla çevrilmiştir.
Bizans döneminde ise, bu yerleşim, İmparator Herakleias tarafından daha korumalı bir konuma getirilmiştir. Ereğli’de, antik çağdan günümüze sadece İvriz Kaya Kabartmaları ulaşabilmiştir.
İvriz Kaya kabartması, Ereğli’nin 17 km. uzağında, İvriz Köyü (bugün Aydınkent) sınırları içerisinde, İvriz Çayı’nın kaynağının kenarında, kaya üzerine yüksek kabartma olarak Geç Hitit Krallık Çağı’nda (İ.Ö.1180-700) yapılmıştır.
Geç Hitit sanatının en önemli yapıtlarından olan, aynı zamanda Aramî, Asur ve Fryg etkilerinin görüldüğü Tuvana Krallığı’ndan günümüze gelebilmiş bu kabartmada, Fırtına Tanrısı Tarhundas ile bölgenin kralı Varpalavas tasvir edilmiştir. Krala göre daha büyük ölçülerde tasvir edilen Tarhundas, ellerinde başaklar ve üzüm salkımı tutmaktadır. Böylece Tarhundas’ın aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olduğu da anlaşılmaktadır. Tanrının karşısındaki kral ise daha küçük ve dua eder durumda tasvir edilmiştir. Giysiler de Geç Hitit sanatının özelliklerini yansıtmaktadır.
Kabartma anıtın yazıtında ise, Kral’ın şöyle dediği belirtiliyor: "Ben küçük bir çocukken buraya asma fidanları diktim. Tanrı onları korudu, onlar şimdi üzüm veriyorlar."
Ereğli böylesine önemli arkeolojik verilere sahip olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı yörede önemli bilgileri ortaya koyacak kazılar yapamamıştır. Böyle olunca da ilçe turizm yönünden gelişememiştir. Ereğli turist gruplarını ağırlayacak tesislerden de yoksundur. Yıllar öncesi bir turist grubu ile buraya gelmiş, yeterli ağırlama tesisi olmadığından grup karaman’da konaklamıştı. Belediye Başkanı Hüseyin Obrukçu’ya bu anımı anlattığımda şöyle bir yanıt aldım:
“İvriz sağlıklı değil, yolu yetersiz. Ereğli konaklama yönünden minimum düzeyde. Belediye olarak bunu aşabilecek projelerimiz var. Öncelik turistik tesislerin yapılmasına endeksli yatırımların maksimuma çekilebilmesi için Teşvik yasasının çıkarılmasını bekliyoruz. Kısaca içinin doldurulmasını… Charter seferleri ile Batı Anadolu’ya ve Kapadokya’ya, Karaman’daki Binbir Kilise’ye dış ülkelerden gelenler buraya çekilebilir. Gelen turistlerin en azından bir veya iki gece konaklamalarını Ereğli’de sağlamak istiyoruz.”
Sayın Hüseyin Oprukçu ile söyleşimiz çok daha uzun bir zaman alabilirdi. Ancak, dışarıda sorunlarını dile getirmek isteyen, Onu seven öylesine bir kalabalık vardı ki şaşmamak elden gelmiyordu. Kendisinden izin isteyip ayrıldığımızda Oprukçu’nun önündeki ilçe ile ilgili sorunları, halkın desteği ile çözeceğine, ilçenin tanıtımı ile tarımsal üretimini geliştireceğine, bu konuda sağlam bir zemin oluşturacağına inanıyor ve yürüdüğü yolda da kendisine başarılar diliyoruz.
HÜSEYİN OPRUKÇU KİMDİR?
1958 Konya Ereğli’de doğdu. İlköğretimini Konya Ereğli’de tamamladıktan sonra İvriz Öğretmen Lisesi’nden mezun oldu (1977). Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı üniversitede, Sosyal Bilimler Enstitüsünde Kamu Yönetimi Alanında Yüksek Lisansını (1987) tamamladı.
İş hayatına Gazi Üniversitesi’nde Sosyal Hizmetler Personeli olarak başlayıp, Kamu işverenler Sendikası Uzmanı olarak devam etti. 2001 yılında Eti Holding A.Ş Teftiş Kurulu Başkanı oldu. Bu arada mesleki örgütlerde ve sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyelikleri ve başkanlıklarında bulundu.
Türkiye Uzmanlar ve Denetim Elemanları Vakfı Denetim Kurulu Üyeliği, Ankara’da ki Ereğlililer Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanlığı (10 yıla yakın) yürüttü. Konya Sağlık Eğitim Kültür Vakfı Kurucular Kurulu Üyeliği, ETİ Maden İşletmeleri Çalışanları Vakfı Başkanlığı, Konya Kültür Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Konya Sağlık Eğitim Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.
Başyazarlığını da yaptığı “Yeşil Ereğli’nin Sesi” Dergisini çıkardı. Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.
Sayın Yücel, eski adı Zanapa, yeni adı Halkapınar olan yerdeki ünlü İvriz Hitit Kabartması'nın hali perişandı. 25 yıl önce gittiğimde avcı geçinen cahiller, kabartma üstüne atış talimi yapmışlardı. Benzeri olmayan bu M.Ö. 8. yüzyıla ait kabartmada Tuwana Kralı Warpalavas, Hitit Bereket Tanrısı Tharhundas'a ürün bereketi için saygılarını sunmaktadır. Lütfen bu ünik ve orijinal kabartmayı koruyalım? Anadolu'nun kültürel kökleri bu kabartmaya kadar uzanıyor çünkü.
Sayin belediye Baskanimiza görevinde basarilar dilerim. Allah yardimcisi olsun.