'Petrol kuyuları betonla kapatıldı' iddiası, yıllardır dilden dile dolaşıyor. Spekülasyonların temelinde, 'Türkiye'nin güçlenmesini istemeyen yabancı şirketlerin kuyuları kasıtlı olarak kapattığı' söylentisi var.
Resmî makamlar ise 'kuyuların ekonomik açıdan verimli olmamasını' kapatmaya gerekçe gösteriyor. Ancak son dönemde artan petrol fiyatları, verimsiz küçük kuyuları bile cazip hale getirdi. Geçmişte yatırıma değer bulunmayan bölgeler, petrol 100 dolara dayanınca kıymete bindi. Yabancı şirketler, kapatılan kuyuları yeniden açmak için Türk Petrol Kanunu'nun çıkmasını bekliyor. Bir İngiliz firması, Batman'ın Batı Raman bölgesindeki 1,1 milyar varillik ağır petrol (işlenmesi zor) rezervine şimdiden talip. Shell'den Petrol Ofisi'ne kadar 28 büyük markanın üye olduğu Petrol Platformu Derneği, Türkiye'deki denizlerin yüzde 99'unda, toprakların yüzde 80'inde bugüne kadar arama yapılmadığına dikkat çekiyor. Genel Sekreter Murat Yazıcı, hem eski kuyuları açmak hem de yeni arama için birçok firmanın sırada beklediğini kaydediyor.
Shell, BP, Petrol Ofisi, Eni, Çalık, Turcas, Tekfen, StatoilHydro, Total gibi yerli-yabancı önde gelen 28 petrol şirketinin üye olduğu Petform, 8 yıl önce kuruldu. Petform'a göre 'Türkiye'de petrol yok' demek doğru değil. Genel Sekreter Yazıcı, konuya açıklık getiriyor: "Petrol var veya yok demek için, bu alanların büyük bölümünün aranmış olması gerekiyor. Dünyada her yıl 20 bin kuyu açılırken Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca açılan kuyu sayısı 3 bin 326. Petrol var mı yok mu bilgi sahibi değiliz." Yazıcı, Ocak 2007'de kabul edilen 5574 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun önemine değiniyor. TBMM'ye geri gönderilen kanunun acilen gündeme alınarak yasalaşması gerektiğini ifade eden Genel Sekreter, "Yasal altyapı oluşursa, teşviklerle arama ve üretim yatırımları büyük ivme kazanır. İsmini vermemiz doğru olmaz; ama bir İngiliz şirketi, Batı Raman'daki 1,1 milyarlık ağır petrole talip." açıklamasını yapıyor.
Yeraltındaki petrolün üretimi yasal altyapıya bağlı. Bu sağlanırsa, bakir alanlarda petrol arama ve üretimi artacak. En önemlisi de üretimi azalan sahalarda gaz, buhar enjeksiyonu gibi yöntemlerle ikincil üretime geçilecek. Ayrıca, yerli yabancı ortaklıklar kurulacak, istihdam artacak ve bunun yanında petrol endüstrisi gelişecek. Yeni kanunla birlikte büyük şirketlerin yanı sıra küçük şirketler de arama-üretim faaliyetlerine ilgi gösterecek. Böylece küçük kuyular da üretime kazandırılacak. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bazı maddeleri yeniden görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderilen Türk Petrol Kanunu'yla ilgili petrolcüler Enerji Bakanlığı'na görüşlerini iletti. Enerji Bakanı Hilmi Güler de son açıklamasında Petrol Kanunu'yla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve kanunun yakın bir zamanda Meclis gündemine geleceğini açıklamıştı. Petrol kuyularındaki üretim, ekonomik olmasına bağlı. Petform Genel Sekreteri Murat Yazıcı, "Türkiye'de petrol vardı da, kuyuların üzeri kapatıldı." gibi iddialara şöyle açıklık getiriyor: "Bir kuyunun kapatılması ekonomik olup olmamasına bağlı. Yoksa herhangi bir petrol şirketinin bulduğu petrolü çıkarmaması mümkün değil. Böyle bir durumda Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne lisansını geri vermesi gerekiyor. Kanun bunu emrediyor. Çünkü bir şirket için ekonomik olmayan bir kuyu diğer şirket için ekonomik olabilir. Betonla kapatma hikâyesi ise şöyle: Herhangi bir sızma, patlama veya başka bir olumsuz duruma mahal vermemek için boş kuyular terk edileceği zaman betonla kapatılır. Ama aynı kuyuda daha derine inmek isteyen başka bir şirket, bu betonu delip petrol arayabilir. Yeni teknolojiler daha zor ve derinlere sondaja imkân veriyor."
Halen Türkiye petrol ve doğalgaz ihtiyacının ancak yüzde 10'unu yerli üretimle karşılıyor. Petrol ve gazda dışa ödenen döviz miktarı 40 milyar doları buluyor.
Eski kuyular Amerika'da da tekrar üretime geçiriliyor
Uluslararası petrol piyasaları uzmanı Dr. Sohbet Karbuz, son dönemde artan petrol fiyatlarının küçük üretimleri de cazip hale getirdiğini söyledi. Geçmişte petrol fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde Türkiye'de petrol bulunmasına rağmen üretimin az olması nedeniyle göz ardı edilmiş veya kapatılmış birçok kuyunun varlığına dikkat çeken Karbuz, "Bir petrol kuyusu açıldığında bulunan petrolün miktarı eğer o günün piyasa şartlarında ekonomik değilse kapatılır. Amerika'da son birkaç yıldır eski kuyulara geri dönüş başladı. Fiyat 10 dolar iken üretim yapmaya değmeyen kuyularda petrol fiyatları 100 dolar olduğunda az miktarda dahi olsa üretim yapmak kârlı hale geldi. Türkiye'de de bu anlamda eski kuyular yeniden açılmalı." Karbuz'un verdiği bilgiye göre ABD'de üretim yapılan 500 bin petrol kuyusundan yüzde 85'inde üretim günde 10 varili geçmiyor. Bu tip kuyulara marjinal kuyu deniyor. Marjinal kuyulardaki üretimin ABD toplam petrol üretimindeki payı yüzde 15'ten fazla. Ayrıca yine Amerika'da 300 bin kadar marjinal gaz kuyusu var. Bunların üretimi de toplam ABD gaz üretiminin yüzde 9'una denk geliyor.
Sn. Rahmetli II. Abdulhamit 100 yıl önce ortadoğu Petrollerinin değerini anlamış ve Yerli Mühendislerle Alman Madem Mühendisinden oluşan ekip kurarak PETROL bölgelerini tespit ettirmiştir. Ne gariptirki bugüne kadar iktidar olanlar bu işleri hep ABD-İNGİLİZ şirketlerine havale ettirerek hem Bizi yıllardır oyalamışlar hem de Milyarlarca dolar paramızı gaspetmişler hem de hedef saptırmışlardır. SİİRT-BİTLİS-HAKKARİ Çölemerik gibi bölgeler Sömürgeci ülke şirketlerince kapatılarak yıllarca SİYONİST faaliyetlerle petrol aranması engellenmiştir. OSMANLI DEVLET ARŞİVLERİNDEKİ BELGELER YAKINDA DEVLET ELİYLE YAYINLANIRSA PETROL BÖLGELERİNİ EN İNCE AYRINTILARINA KADAR ÖĞRENECEĞİZ. Bizim İlim 1902'den buyana ilerlememiş sayılır. O tarihlerde O imkanlarla Rahmetlinin tespitleri hala bizim yöneticilerce anlaşılamamış. UYAN TÜRKİYE UYAN GÜNEYDE PETROLLERİN ÜZERİNE MAYIN DÖŞEYEREK, TEKNOLOJİDEN MAHRUM GENÇLİK YETİŞTİREREK SÖZDE CUMHURİYETÇİ VE LAİKLERDEN ÜLKEM KURTULMAK İSTİYOR. Ama dış güçler iç organizmaları faaliyete geçirerek buna müsade etmek istemiyorlar.
SADDAM IN ABD İLE ANLAŞMASININ BİTTİGİ ZAMAN ABD IRAKA SALDIRDI PETROL VE YERALTI KAYNAKLARININ CIKARILMASI ABD İLE POLİTİKACILARIN İKİLİ ANLAŞMALARI İLE BUGÜNE KADAR GELMİŞTİR BU KONUDAKİ AÇIKLAMALARI POLİTİKACILARDAN DEĞİL MTA NIN UZMAN MÜHENDİSLERİNDEN ALMALIDIR
canim ulkem bu ulke uzerinde neler dönuyor ben kucukken konyada petrol bulunmustu biz ne kadar cok sevinmistik daha sonra duydukki "YETERI DERECEDE PETROL YOKMUS?" hadi ya iranda varda irakta varda turkiyedemi yok bu petrol amerikanin emri altindan cikmamiz sart kendi göbegimizi kendimiz kesmeliyiz bence yada yeni Abdullah Catlilar (allah rahmet eylesin) bulunmali bu ulkeye allah sonumuz hayirli etsin
Verimli petrol kuyularinin kapatilmasi cok hazin olaylardan biridir bölgede petrol arama yapan yabanci sirketler petroluncok iyi oldugunu bildikleri halde bunlar kaslitesizdiye beraberindeki türk mühendislere baska yerden aldiklari kalitesiz petrolu gösterip o sekilde olayi ört bas ediyorlarmis batman sirnak mardin ücgeninde petrol arama yapan yabanci sirketler ilerde olusacak büyük ortadogu projesinin ardindan kuyulari isletmeye acmak icin ön hazirligini yapmislar ,bir pkk li nin anlattigina göre cikan petrolu kapatmak cok zormus ancak ot yada samanla ancak kapatilabiliniyormus,üstünede beton dökerek kapatiyorlarmis,burdaki bütün kapatilmis kuyulari devletin ivedi sekilde isletmeye acmasi lazi hepsinde kaliteli petrol rezervleri bulunmaktadir
turkiyede petrolda var yer alti madenleride var ama bunlari cikartmaya ve isletmeye yurek ister.cikmasi icinde dis guclerden izin gelmesi gerekir.malesef bize yedirtmezler kaymagini kendileri almadigi surece.