Konut sektöründeki yavaşlamanın 2008'de de süreceğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, "Kredilerin geri ödenmemesi nedeniyle binlerce konutun bankalara geçmesi ise en büyük kâbus olur" dedi
TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, konut sektöründeki yavaşlamanın 2008 yılında da devam edeceğini ileri sürdü. Müteahhitlerin geçmiş yıllarda konutları istedikleri fiyattan satabildiklerini hatırlatan Eren, "Şimdi talep daraldı. İnşaata başlayan müteahhitler konut satışı yapamayınca nakit akışında sorun yaşamaya başladı. Bunun bir sonucu olarak da fiyat kırarak satış yapma yolunu seçtiler. Başladıkları işi bitirebilmek için ellerinde kalan daireleri eskisinden daha düşük kâr marjıyla satmaya başladılar" dedi. TMB Başkanı Eren, bankaların ödenmeyen krediler karşılığında binlerce konut sahibi olmasının ise en büyük korkusu olduğunu aktardı.
Hesabınızı iyi yapın
Türkiye'de faizlerin hâlâ çok yüksek olduğuna dikkat çeken Eren, Tercüman'a yaptığı değerlendirmede, sistemin dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olmasına izin vermediğini kaydetti. Eren, Türkiye'de ihtiyaç sahiplerinden ziyade üst gelir grubundaki yatırımcıların konut aldığını aktardı. Ev hayali kuran vatandaşlara da uyarılarda bulunan Eren, "Konut almak için bankalardan kullanılan kredilerin geri ödeneceği unutulmamalıdır. Kredi faizlerinin ödeneceği yıllar boyunca gelirlerin iyi değerlendirilmesi ve ona göre borçlanılması gerekir" dedi. 2004 yılında başlayan ve uzun bir süre devam eden konut patlamasının olağan dışı bir gelişme olduğunu belirten TMB Başkanı Eren, "Yılların birikmiş konut açığı ve faizlerdeki düşüş yatırımcıyı gayrimenkule yöneltti. İnşaat sektöründe 2006 yılının ortasından itibaren global sarsıntıların da etkisiyle bir yavaşlama oldu. 2007'de de devam eden bu sürecin devam edeceği görülüyor" diye konuştu.
Büyüme yavaşlayacak
ABD'deki mortgage krizine de değinen Eren, bu krizin Türkiye'yi tam anlamıyla etkilemediğini ileri sürdü. Eren, krizin de etkisiyle vatandaşların bir müddet nakitte kalacağını öngörürken, konut sektöründeki yavaşlamanın devam edebileceğini ileri sürdü. Kamuda önemli bir yatırımın görülmediğine dikkat çeken Eren, "2008 yılında inşaat sektöründeki büyümenin 2007 yılının altında kalacağından endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.
Krizin Mortgage Yasası'nın Türkiye'de uygulanmasını geciktirdiğini ifade eden Eren, şunları söyledi: "Krizin Türkiye'ye en önemli yansıması bu oldu. Faizlerimiz ve enflasyonumuz daha hızlı düşüşe geçecek diye bekliyorduk. Uluslararası fonlar Türkiye'ye ilgi gösterecekler ve Mortgage Yasası uygulamaya girecek diye umut ediyorduk. Ama ABD'deki bu kriz finans sektörünü yavaşlattığı için faizler düşemedi, fonlar Türkiye'ye gelmedi."
peşinatla ucuza alırız inşallah ama kredialan arkadaşlara sesleniyorum faizden kim hayır görmüş
geç kalınmış bir karar dır ülkemide faizlerin hala uçurumda olduğu kesin yabancı bankalar kendi ülkelerin de yılık faiz oranları 1.30dur bu rakam türkiyede aylıktır hal böyle oluncada konut sektorü patlak verecek buda bankaların işine yarayacak.buna dur diyen bir hükümet daha oluşmadı
Niye herkes bilmediği konuda konuşur anlamıyorum ben kiredi ile ev aldım daha borçumda var ödeyip gidiyorum hiç de banka falan evimi almadı tabi borçumu ödediğim süreçe eger ödemezsem tabiki alır banka evimi dünyanın heryerinde de bu böyledir.Sadece morgıç sitemine geçmek istemiyorum diye dilekçe verdim aylık 10 ytl fazla ödüyorum o kadar.yani morgıç sitemine geçmedim sabit taksittli kiredide kaldım geçseydim belki az ödeyeçektim ama olsun.....):):):)
Olacaklar daha önceden hesaplanmıştı zaten.Yabancı bankalardan alınan kredilerin tahsili mümkün olmadığında mülkiyet yabancıya geçecektir.Bu da kuşatmanın bir başka ayağıdır.Ama bizim aymaz yöneticilerimiz(yönetemeyenler)halk aracılığı ile ülkeyi başkalarına teslim etmiş olacaklar.YABANCI BANKALARLA İŞ YAPMAYINIZ,YAPIYORSANIZ DA EN KISA ZAMANDA İLİŞKİLERİNİZİ KESİNİZ....KÜRESELLİK,GLOBALİZM FALAN SAFSATADIR ASLA İNANDIRICI DEĞİLDİR.
bizde morgıç yokken konut fonları iyiye gidiyordu birden batmış olan magıç sistemine türkiyedeki konut kredisi kullananlarıda eklediler ne oldu batmış bir sistemin ortağına olursa o oldu ileride bu sistemdekilere yüksek faiz bitmeyen bir borç bekliyor tabiki ödeyemeyenlerin mallarıda bankalara hatta bu mallar borçlarıda karşılamayacak vay memleketimin morgıcına