Hayvancılığa uygun coğrafyası ve iklimine rağmen dünyanın en pahalı eti Türkiye'de satılıyor. Avrupa'da kırmızı etin kilosu 3 ile 9 Euro (7-20 TL) arasında değişirken Türkiye'de fiyat 25-30 liraya dayandı. Tüketicinin cebini ve sofrasını vuran ateş pahası fiyatlar, üreticiyi de sevindirmiyor.
Çiftçi, yetiştirdiği hayvanın maliyetini bile karşılayamamaktan şikâyetçi. Öte yandan canlı hayvan fiyatları da tırmanışa geçti. Küçükbaş hayvanlarda canlı kilogram fiyatı 9 lirayı (5,8 dolar) buldu. Buna göre 50 kiloluk bir koyun 435 liraya satılıyor. Oysa ABD'de canlı koyunun kilosu sadece 68 cent (1 lira).
Sektörün önde gelen firmalarından Danet'in Yönetim Kurulu Üyesi Sait Uluçay, kırmızı et piyasasındaki çarpık durumu üretimin yeterli olmamasına bağlıyor. Kesime verilen hayvan sayısının artan talebi karşılayamadığını belirten Uluçay, bu durumun da ülkeye kaçak yollardan et ve canlı hayvan girişine yol açtığını belirtiyor. Bu da gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Türkiye'de yasalara göre et ve damızlık dışında canlı hayvan ithalatı yasak. Kişi başı yıllık et tüketimi ise 10,1 kilogram. Oysa bu rakam ABD'de 42, Avusturya'da da 37 kilo civarında. Tavuktan sonra kırmızı ete de büyük yatırım yapan Banvit'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Türkiye'de halen kırmızı et üretiminin dünya ortalamasının çok altında olduğunu söylüyor. Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ ise et fiyatlarındaki artıştan, yem girdi maliyetlerinin sorumlu olduğunu ifade ediyor.
Anadolu Ajansı'nın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyada en ucuz koyun Amerika Birleşik Devletleri'nde satılıyor. Bu ülkede küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar, Yeni Zelanda'da ise 0,96 dolar civarında. Avustralya'da 1,04, İran'da 2,75, Birleşik Krallık'ta 1,67, Hindistan'da 1,74, İspanya'da 1,60, Pakistan'da 1,13, Sudan'da ise 2,12 dolar civarında seyreden kurbanlık fiyatlarının en pahalı olduğu iki ülke ise Suriye ile Türkiye. Suriye'de canlı koyunun kilogram fiyatı 11,14, Türkiye'de ise 5,80 dolar. Bu fiyatlara göre, başlangıç ağırlığı 50 kilogram olan koyunlar, ABD'de yaklaşık 50, Yeni Zelanda'da 70, Avustralya'da 80, Pakistan'da 85, İspanya'da 120, Birleşik Krallık'ta 125, Hindistan'da 130, Sudan'da 160, Türkiye'de 435, Suriye'de ise 835 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
DÜNYA BEŞİNCİSİYİZ AMA ÇİFTÇİ PERİŞAN
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık İşletme Ekonomisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Cevat Sipahi, Türkiye'nin 272 bin ton koyun eti üretimi ile dünyada 5'inci sırada yer almasına karşın, bu ürünü en pahalı kullanan ülke olduğunu vurguluyor. Sipahi'ye göre Türkiye'de fiyatların yüksek olması, üreticiden kaynaklanmıyor. Yem fiyatlarının belirleyici olduğunu anlatan Cevat Sipahi, "Bu durum ülkemizde koyun fiyatlarının tavan yapmasına yol açtı." yorumunu yapıyor. 2009'a kadar son birkaç yıldır üreticilerin zarar ettiklerini ifade eden Sipahi, son dönemde artan anaç dişi kesiminin, üreticilerin sektörden çıktığını gösterdiğini de dile getiriyor.
Üretim küçük çaplı, hayvanlar cılız
Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) 2007 yılı verileri göre, Türkiye'de hayvancılık küçük ölçekli olarak yapılıyor. Buna göre ülkemizde yaklaşık 628 bin besi işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerden yüzde 93,69'u 1–25 baş, yüzde 5,31'i 25–50 baş, yüzde 0,82'si 50–100 baş ve yüzde 0,12'si ise 100 baş ve üzeri kapasiteye sahip. Bunun yanında sektöre son yıllarda giren büyük şirketler ise uluslararası ölçekte dev sürülerle üretim yapmaya başladı. Ülkemizde hayvanların karkas (ham et) ağırlığı da dünya ortalamasının çok altında. Buna göre büyükbaş hayvanda ortalama karkas Türkiye'de 197 kilo gelirken, ABD'de 348, Almanya'da 309, Fransa'da 289 ve Avusturya'da 244 kilogram çekiyor. TZOB'un 2008 raporuna göre Türkiye'de 2013 yılında 164 bin ton et açığı olacak.
Ha unuttum, Kuzey iraki biz besliyoruz su anda sattigimiz elektrigin fiatina suyun ve gümrükleme konusuna bir bakin yani sinirleri saglam olanlar baksin sadece.
türk lirası değerli bir para birimi olduğu için en pahalı eti biz yemiyoruz parası değersiz olanlar en pahalı et yer vietnam parası dong en değersiz para birimi vietnamlılar en pahalı eti yiyecekler 1 lira bir de hayvanlarımız cılız mılız değil kuvvetli ve iri boynuzlu öyle oğlak gibi değil
Sadece etmi ? Peynir ? Dünyanin en kalitesiz arabasini en pahaliya satiyorlar,akaryakit ona keza Avrupadaki Türklere karsi gümrük kanunlarini Allah askina bi inceleyin. Ben hem AB de is yeri actim hem TR de inanin Kendi ülkemde acarkende dumanimi attirdilar kapatirkende. Türk Milleti titreyip kendine gelmeli artik su an gümrügü kaldirsalar vede tesvik etseler 1 yilda AB nin seviyesine cikariz , bunu yurt icinde istemeyenler var. Gurbetcinin %50 si temelli döner ve Türkiyede is kurar ama nafile. Adam gicimizdaki dona, boynumuzdaki kiravata kadar gümrük koymus.Bedelsiz diye kesin dönüste araba götürebilin demis , anamiza söver gibi arabamizi bize overgi bu vergi birdaha satiyor.oysa adam 30- 40 yil ülkesine karsiliksiz döviz tasimis. Yani kasitli engeller var !!!!!!!!!!!
Vallahide billahide bu yazıyı okuyana kadar etin fiyatından haberim yoktu. Abi inanki bir komşu bir etli yemek verirse et yiyebiliyoruz, yoksa et yüzü gördüğümüz flan yok. gerçi komşularda benden daha beter. Ama genede onlar bizim gibi değiller. konukları filan gelince et kaynatabiliyorlar. Valla biz konukda gelse, et derdimize dermanda olsa alıpda yiyemiyoruz. Yüce Mevlam hakkımızda hayırlısını versin.
ÖZAL ZAMANINDA VATANDAŞ ET YİYEMEDİĞİ İÇİN BİR KADINI ÇIKARIP, TV.LERDEN " MERCİMEK YEYİN " DİYE VATANDAŞLA DALGA GEÇİYORLARDI. BAKALIM ARDILI OLAN BUNLAR (!) NE ÖNERECEK?...BENİM AKLIM ŞUNU ALMIYOR. BU HÜKÜMETİN TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKALARINDAN EN ÇOK ŞİKAYETÇİ OLANLAR KİMLER. BUNLARI ÜRETEN VE GELİR DÜZEYİ DOLAYISIYLA TÜKETİMİNDE ZORLANANLAR DEĞİL Mİ? EEE, BU HÜKÜMET KİMLERİN OYU İLE YAPIYOR BUNLARI?
bu haberi yayınlayan ve okuyup ilgi gösteren iki arkadaşımızada çok ama çok tşk ediyorum önemli bu konuya bir çözüm üretip tüketiciyide üreticiyide zor durumda bırakmamaktır umaraım yetkililerde bu konuya bir açıklılık getirirlar rakamlara bakılırsa abd yine başı çekiyor almanya 2. sırada fransada 3. sırada türkiye yine bu sektördede son sıralarda yer alıyor söylenecek başka söz yok sanırım yazılanlar ortada bu şekilde mi AB YE ayaka uydurup geçecez bu ülkeleri
arkadaslar yillarca ucuz et yediniz kimse bi sey demedi ciftci sesini cikarmadi yemlerin fiyatina kimse deginmedi neden bu kadar pahali diye ciftci yillarca karin tokluguna baba meslegini devam ettirdi meralarin azligi yemlerin ilaclarin fiyatinda kimse soz etmedi simdide ciftcinin zor sartlarda yetistirdigi hayvanlarin fiyatindan laf ediyonuz yok amerikada bilmem kac sentmis banane kardesim adamlarda yem ucuz mera genis varmi senin meran bugun samanin kilosu 30 kurus arpanin kilosu 50 kurus kuspenin kilosu 40 kurus yemlik bugdayin kilosu 45 kurus daha sayardim ama anlamissinizdir sanirim
Almanya'da son kullanma tarihi geçmiş etler,Türk iş adamlarınca Türkiye'ye ihraç ediliyormuş,Alman basını da olmasa ne yediğimizi bilemeyeceğiz.
Sadece et mi her şey pahalı Türkiye' de.Dışarıya 50 kuruştan satılan benzin içeride neredeyse 4 TL.İthalatçılar yönetiyor ülkeyi şaşmamak lazı.İçeride üretim maliyetlerini arttırıyorlar ki dışarıdan ithal edilsin.Tam bir vatana ihanet işte.