Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek. 500 kwh'ye kadar şirket kurmadan enerji üretip, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek..
Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren Türkiye'nin içinde bulunduğu enerji darboğazını aşmak için kamu kurumlarından başlayarak tüm ülkeye yayılacak dev enerji verimliliği hamlesi başlatılıyor. Projeler arasında en ilgi çekeni her vatandaşın tasarruf ederken, aynı zamanda yatırımcı olması. Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek. 500 kilowatt saate kadar şirket kurmadan enerji üretebilecek vatandaşlar, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek. Bir evin ortalama elektrik ihtiyacının 3 kilowat saat olduğu dikkate alındığında, bir vatandaş güneş piliyle 40 daireli 4 apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek.
ARTIK GİDECEK YERİMİZ YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Antalya'da binaların yüzde 10'una güneş pili koysanız, Kayseri'nin ihtiyacı kadar elektrik üretebilirsiniz. Türkiye bu konuda Avrupa'nın en iyisi" dedi. Bakan Güler, güneşin güçlü olduğu bölgelerde her 1000 çalışan başına en az 10 kwh'lik güneş pili kullanılarak 1 yıl içinde yüzde 10 tasarruf sağlanmasını hedef koydu.
TOKİ projelerinde konut başına 2 kw'lık güneş pili, mikrojenerasyon ve toprak kaynaklı ısı pompası zorunluluğu getirilecek. Güler, önceki gün Türkiye genelinde 631 milyar kilowatt saat elektrik harcanarak bir rekor kırıldığını söyledi. Başbakanlık'ta düzenlenen enerjinin verimli kullanılması ve israfın önlenmesi konulu toplantıya; bakanlıklar, Hazine, MGK, MİT, Dışişleri, TRT gibi kurumların da aralarında yer aldığı 52 kamu kuruluşunun temsilcisi katıldı. Toplantıda, sunuş yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gün Türkiye genelinde 631 milyar kilowatt saat elektrik tüketilerek rekor kırıldığını belirterek, alınacak önlemleri sıraladı. Güler, "Bunları yapmazsak ne olur? Bunun bir cezası yok ama sıcaklık 2 derece daha yükselir. Barajlar kurur, kuraklık çekeriz. Biz Orta Asya'dan kuraklık nedeniyle göç etmişiz ama artık gidecek yerimiz yok. En fazla daha serin diye Karadeniz'e gideriz" dedi.
Ülkemiz bugunlerde cidi bir enerji sıkıntısı içinde sayın Enerji bakanımızda enerjide nasıl daha verimli oluruz diye kafa patlatıyor.Ama çok büyük bir şeyi göz arda ediyoruz.Enerji sistemmimizde yaklaşık olarak aktif anerjinin % 40 kı kadar reaktif enerji kullanıyoruz yani aktif enerjimizin % 40 cıvarının cöpe atıyoruz.Önce bu cöpe atığımımz enerjiden kurtulmamaız gerek daha sonra güneş paneleri yada ruzgar,nüklerenerji yada diğer enerji kaynaklarına başvurmalıyız.Ben mardinde yaşayan bir enerji uzmanıyımı mardinde şuanda aktif enerjinin yaklaşık % 56 sı kadar reaktif enerji harcıyoruz yani çöpe atıyoruz ve bunun harcarkenede hatlarda ve transformatörlerimizde yaklaşık % 10 enerji kaybınıda beraberinde getiriyoruz. Acilen bunları cözmemiz gereklidir.saygılarımla. Hasan Karaozan Bilgisayar.Müh., Elektrik.Tek.
mardinli bir enerji uzmanıyım ve 10 yıldır enerji sektöründe uzman olarak çalişmaktayım mardinde potansiyel rüzgar enerjisi bulunmaktadır bakirkıre ve şehşeran daği üzerine bu tesisler kurula bilir ve güneş enerjisi panelleri konularak enerji ürete biliriz inşallah bunu başaracam saygılarımla BÜLENT TAŞ ENERJİ UZMANI
ülke değil şirket yönetiyorlar... veya şirket gibi ülke yönetiliyor. artık yatırım yapabilecek paramızda kalmadı desene...
Gerçekten cok guzel bir siteniz war be yararlı gılgıler dağıtıyorsunuz saygılarımla
çok güzel bişey aslında akdeniz ve ege bölgesinde yaygınlaşsa ülkenin sırtından büyük yük kalkar ama merak etmeyelim bu sisteminde yeyicileri çıkar ülke yine kalkınmaz devletin önce içindeki enerji sömürücülerini yok etmesi lazım
cok güzel bir fikir.avrupada bu tip yatirimlara yani direk vatandasa pirim veriyor ve tesvik ediyor.devletin masrafin belli bir bölümünü ödemese lazim .benim birde sorum var lütven bilen biri yorum yazsin.teknoloji kime ait.türkiye solar enerjisinde(günes enerjisi)nerede.