Güngör Uras'ın Milliyet Gazetesi'ndeki yazısı..
Ayşe Hanım Teyzem soruyor: Bugünlerde halkımız kredi kartı faizinden yakınıyor. Başbakanımız kredi kartı kullananları azarlıyor. Nedir bu kredi kartı sorunu? Kredi kartı kullanan ne kadar faiz ödüyor? Kredi kartı borcu nasıl katlanıyor? Ayşe Hanım Teyzeme bilgi vermek için sordum, soruşturdum. Önce faizlerle ilgili temel bilgiyi vereyim.
Kredi kartı borçlarında bankaların alabilecekleri faiz oranlarının sınırını Merkez Bankası belirliyor. Daha önceki belirlemeye göre, kredi kartı borcunu kapatamayanlar ve taksitlendirenler için, en yüksek faiz aylık yüzde 4.39 idi. Buna yüzde 5 banka vergisi, yüzde 10 fon kesintisi ekleniyor. Aylık yüzde 5.05 ve yıllık yüzde 60.58 oluyordu.
Kredi kartı borçlarını zamanında ödeyemeyenler için gecikme faizi yüzde 5.14 oranında idi. Buna vergi ve fon eklenince aylık yüzde 5.91 yıllık yüzde 70.93 oluyordu.
Geçen cuma, bu faizler düştü. 1 Nisan’dan itibaren uzatmalarda en yüksek aylık faiz yüzde 3.96 olacak. Vergili ve fonlu aylık faiz yüzde 4.55’e, yıllık faiz yüzde 54.65’e yükseliyor. Gecikme faizi aylık olarak yüzde 4.71’e indirildi. Vergili ve fonlu aylık gecikme faizi aylık yüzde 5.42, yıllık yüzde 65 olarak uygulanacak.
Burada bir açıklama yapayım.
Kart işlemlerinde ‘faizin faizi’ uygulanmıyor. Birikimli faiz sorunu yok.
Bankaları dolaştım. Görevli hanımlarla (banka görevlilerinin nerede ise tamamı hanım) konuştum. Her banka farklı faiz uyguluyor. Ama genelde uygulama Merkez Bankası’nın belirlediği tavan faizi üzerinden yapılıyor.
Kart borcu faizi yüzde 54’i buluyor
- Taksitlendirme denilen uygulamada kart sahibi yüzde 54.65 yıllık faizle banka kredisi kullanmış oluyor.
- Halbuki bankadan doğrudan tüketici kredisi alıp borcunu kapatsa yıllık faizi yüzde 25.08 olacak.
Bu durumu dostum Ege Cansen eleştiriyor. Diyor ki,
- Borcunun tamamını hesap kesim tarihinden sonraki 10 gün içinde kapatamayan kart müşterilerine ait borçların, bankalar tarafından taksitlendirilmesi yanlıştır.
- Banka vadesinde ödenmeyen kartı iptal ederek, müşterisine yeni bir tüketici kredisi hesabı açsa idi, yıllık yüzde 25.08 faiz uygulayacak idi.
- Banka kartın ödenmeyen borcunu taksitlendirerek uzatınca yüzde 54.65 ‘erteleme faizi’ uyguluyor.
- Kredi kartı borçları ya hiç taksite bağlanmamalıdır. Bağlanıyor ise bankalar bu taksitleme işlemine, tüketici kredisine uygulanan ölçüde faiz uygulamalıdır.
Zamanında ödeyene faiz yok
Şimdi gelelim Ayşe Hanım Teyzem’in kredi kartı borcu faizinin nasıl işlediğine. Anlatılanları (yeni oranlara göre düzelterek) aktarayım.
- Diyelim ki Ayşe Hanım Teyzem 100 TL’lik harcama yaptı.
- Bankadan evine bir kâğıt geldi: “Hesap kesim tarihiniz 1 Nisan-Son ödeme tarihiniz 10 Nisan.”
- Ayşe Hanım Teyzem, 10 Nisan’da bankaya 100 TL verir ise ayrıca hiçbir faiz ödemiyor. Borcu kapanıyor.
Normal olanı budur. Çünkü kredi kartı bir borçlanma aracı değil, ödeme aracıdır. Eğer Ayşe Hanım Teyzem kredi kartı borcunu gecici bir sorun nedeni ile ödeyemiyor ise bankadan tüketici kredisi alır. Kredi kartı borcunu kapatır.
bankalar kredi kartı ödeme zorluğu içinde olan müşterilerine tüketici kredisi vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar.bu bankalar bu tür ödeme kolaylığı isteyen müşterilerini iyice zor duruma düşürüyorlar.sırf üç kuruş fazla faiz alabilmek için.bunların hrepsi yamyam......................................
bizi bır kenara koymuş boş bakan bıde oy ıstıyo hamd olsun borcumuz borç ama ..........alırsun
Kredi karti kulanmak sizlere zevk veriyor. mali alirken her sey coook güzel. Ödemeye gelince Devlet Baba nerede. Adi üstünde Kredi Kredi diyorlar. Türkiyede herkesin cebinde 5 tane 10 tane Kredi karti bulunuyor. Eger sizler krediyi kulanmazsaniz , kimseyede hesap vermek zorunda degilsiniz. Eger kulaniyorsaniz, ödeyebilecginizi de biliniz. ...
güngör bey söyleyememiş ben söyleyeyim. savcılar etrafta tefeci aramasınlar bankacılık sektörünün diğer ismi legal tefecilikmiş meğer. bir yıllık yüzde 60 faizle bankanın kesesinden para harcadığını bilen var mıdır parayı harcamadan önce belli ya yoktur ya da millet olarak gerçekten cahillikte bir numarayız.
benim 4 krdi kartım var ve hepsi şuan icra kısmında. bilerek ve mantıklı düşünerek icraya bıraktım. çünkü kredi kartını ödmediğinde yıllık % 65 faiz uygulandığını farkettim ve bu yüzden icraya bırakdım icrada ise en kıral faiz %27 dir. hemen hemen yarısı ve bunu 1 veya 2 sene içinde ancak tahsil edebilirler. oda ben istersem. Beni arayan bankalara iştan çıktım. ödeyecek gücüm yok. elinizden geleni ardınıza koymayın dedim. Ve bazı hakretler ettim. O zaman direk icraya gönderiyorlar. hatta bazıları taksitlendirme yapıyorlar bende benim borcum bu bu tutarı bölersen öderim aksi halde yapmanıza gerek yoktur diyorum. Yani taksitlendire faizlerini kabul etmiyorum. Sizde ödemeyin. Çünkü bunlar o kadar rahat verdiler ki bu kredi kartlarını şimdi kolay kolay almasınlar.