Sağlık harcamalarındaki astronomik artışlar sebebiyle sevk zinciri uygulamasına geri dönülüyor. 1 Kasım'dan itibaren Bayburt, Isparta, Gümüşhane ve Denizli'de başlayacak sistem 1 Ocak 2009'da da aile hekimliği bulunan 23 ilde devreye girecek.
Bu sistemle en az 3,3 milyar YTL tasarruf yapılması hedefleniyor. Sevk zincirinde hasta öncelikle sağlık ocağı ya da aile hekimine başvurmak zorunda. Bu birimlerde tedavisi mümkün olmayan hasta ikinci basamak sağlık kuruluşuna, ihtiyaç halinde de üçüncü basamak sağlık kurumlarına sevk ediliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yöneticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, sosyal güvenlik alanındaki bazı uygulamalar hakkında bilgi verdi. Kurumun 2007 sonundaki sağlık giderinin 19,9 milyar YTL olduğunu açıklayan Bakan Çelik, bu yılın 8 ayındaki sağlık harcamasının 16 milyar 944 milyon YTL gerçekleştiğini bildirdi. Çelik, SGK'nin 2009 sağlık bütçesinin yaklaşık 29 milyar YTL olacağını ifade etti. Sevk zinciri uygulamasının da bu yeniliklerden biri olduğunu açıklayan Çelik, şöyle konuştu: "Söz konusu uygulama ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde gereksiz müracaatlar nedeniyle oluşan mali kaynak, insan gücü ve zaman kaybının önlenmesi sağlanacaktır." Sağlık konusuna tasarruf mantığıyla bakmadıklarını ancak gereksiz harcamaların kısılması gerektiğini ifade eden Çalışma Bakanı, "Sağlık kuruluşunda yapılabilecek bir tedavi için neden üniversite hastanesine gidilsin? Sevk zinciri ile sağlık ocağında 11 YTL olacak bir tedavinin üniversite hastanesinde üç katı beş katı olmasının önüne geçilecek." dedi.
Kısıtlayıcı tedbirler geliyor
Sağlık harcamalarındaki artışın önüne geçmek için çeşitli kısıtlayıcı tedbirler de yürürlüğe giriyor. Buna göre, bir kişi aynı hastalık sebebiyle 10 gün içinde ikinci bir sağlık kuruluşuna gidemeyecek. MR ve tomografi gibi tetkiklerin tıbbi gereklilik olmadan tekrarlanması önlenecek. MR çekilen bir hastadan bir ay geçmeden tekrar aynı tetkik istenemeyecek. Özel hastanelerin sigortalılardan aldıkları fark ücretinin yüzde 30 ile sınırlandırılmasıyla birlikte ayda yaklaşık 250 bin hastanın kamudan özel sağlık kuruluşlarına yöneldiğini söyleyen Çelik, yüzde 30 sınırlamasının uygulamaya devam edileceğini anlattı.
Birinci basamak sağlık kuruluşları
Resmi kurum tabiplikleri
Sağlık ocağı
Verem savaş dispanseri
Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi
Sağlık merkezi
SSK sağlık istasyonu ve dispanseri
İkinci basamak sağlık kurumları
Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri
Özel dal hastaneleri
SSK hastaneleri
Diğer resmi kurum hastaneleri
Üçüncü basamak sağlık kurumları
Eğitim ve araştırma hastaneleri
Özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri
Üniversite hastaneleri
tabiki sağlık harcamaları sos verecek çalışanların sırtından yeşil kartlılara kıyak geçilirse olacağı bu ben ve benim gibiler yıllarca prim ödeyelim katkı ödeyelim ama siyasetçıler oy uğruna bedavadan yeşil kart dağıtsınlar yan gelsin yatsınlar bu adamların bizden farkı eger ölmeden emekli olabilirsen sen maaş alırsın ondan öyle birşey olmaz bakın güneydoğunun bazı illerine yarısı yeşil kartlı elektrik parası ödemezler su ödemezler adeta devlet orada yok olan mazlum kanunlara uyan vatandaşa oluyor ye kürküm ye gelsin oylar
Sayın Bakan; Sağlık harcamalarının artmasında Meclisin ve milletvekillerinin hiç mi payı yok ? Bir kanunla kendinizi ve bakmakla yükümlü olduğunuz yakınlarınızı sağlık imkanları yönünden bu millet ve vatan için kanını akıtmış ancak şehadet şerbetini içememiş gazilerimiz ile aynı kefeye koymadınızmı ?
SAyIn Bakan ; Öncelıkle saglık ve egıtımde devrım dıye gelen AKP ıkdıdarı hep tirübine oynadıgını kabul etmelisiniz...millet zamanla cıkarılmıs olan kanunları görmeye basladı ve sızınde planlarınız buraya kadardı zaten ...özel kurulusları halka actık dedınız Her kesten FArk Alındı Dogrumu ?özel Klınıklerde Özel Hastanelerde Tetkık sınırlı degılmı YIllardır ..? devlet hastanelerınde zorunlu hızmet getırıp (doktor ve uzm.doktorlara dahil) hepsi suresını bıtırıp şark Görevlerınde performansa dayalı döner sermaye verıp(ki haksız yere tetkık ve grafı gırerek dönerlerını arttırma)ve sürelerı bıtenlerın arkasına bakmadan kactıkları , vazgecılmez bır gercektır ...çakılı personel gönderıp ömur boyu orda tutup da yenı mezunları yenı ıllere yollayanda siz degılmısınız ..?yanı bu harç alma fark alma ,bellı tetkıklerı ıstemem yıllardır var sımdı yok k ii..? vicadınınız rahat ..özel hastanelerın ve buyuk ..parc hastanelerının kımlerın oldugu il il Habercilerle arastırılırsa herşey ortaya cıkacaktır...bir ilde sırf hastanenın (ki buda kendı bakanının hastanesi )anayolu şehir harıtasını bıle ona göre degıstıren sızın grup degılmı ..? cıkarılan butun saglık kanunları özel hastanelere yönelık degılmı , halkın tepkisinden korkulmasaydı idaa edıyorum ,bütün hastaneler satlıga cıkarıp kurtulmayı dusunmezmıydınız ......4/b li elemanlar alınyoo ıktıdar oldugunuzdan ber i; 4 /b lidemek hakkı olmayan ama hakkı varmıs gibi gösterilen özel personelden baska bişi degıldır ...Cocukları baska ıllerde kendılerı tayın alamaz nakıl olamaz aılesınden bırı hasta oldugu zaman gıdemez vs sv statifte kı 4 b li elemanların hangısı devlet memuru soruyorum ...neyse..allah bıldıgı gıbı yapsın.... aratırılmasını umarım ...kolay gelsın kent habere ve calısanlarına
Şeytan azapda gerek! Durmak yok yola devam bunuda çözdük hamdolsun!
Sayın bakan sağlıkdaki yolsuzluğu ve vurgunu önlesin iki Türkiyeye yeter sağlık harcamaları. Bakkal çakkal hastahane açıyor.
SN.bakan vatandaş bir eğlence veya kobay gibi kullanmak çok yanlış akşamdan yap,sabaha boz oyunu oynamayın su ısındı teneşir hazır vatandaş biiiii yıkayacak tam yıkayacak yeter sağlığımızla oynadığınız?
Aile hekimi pratisyen hekim değildir uzmandır bilgilendirelim.Hastanelerin yoğunluğu yerine acil olmayan hastaların sevk zincirine uyması hem hastayı hemde hizmet vereni rahatlatacaktır.Her konuyu siyasete ilişkilendirip provakatif konuşmak yerine akılcı çözüm önerilerinizi sunmanızı tavsiye ederim.Yapıcı ve yaratıcı eleştiriler olmalı ama fikirsiz yıkıcı tavırlarımız hizmet sektör çalışanlarına büyük zararlar veriyor.Doldurulmuş insanlar olarak hastanelerimizi,hekimlerimizi,hemşirelerimizi ve bütün emekçilerimizi yıprattık esas sorumlular yerine.Hergun yargılanıp infaz edilen,dayak yemediği gün olmayan hekimler bizleri çok mutlu ediyor,hırsımızı zavallı çalışanlardan alalım,böylece herşey düzelir ne dersiniz?
AB ulkeleri bu sisteme coktan gecti. Iyi olur bence...
Bakan ne yapacağını bilemiyor. İlk sağlık bakanı olduğu sıralarda önce sağlık ocağına uğranmalı sonra hastane dedi, geçenlerde bir açıklama yapmış önce hastaneye uğranmalı şimdi ise tekrar ilk dediğine döndü. Yalnız ben hastanede çalışıyorum sağlık ocağına gideceğime acile giderim olur biter. Sevkimide ordan yaparım. Demokraside çözüm tükenmez.
Peki... güzel bir uygulama gariban vatandaş için...Peki...bu uygulamayı getiren parlak zekalılar için de gerçerli mi? Yoksa onlar için 1.basamak sağlık kuruluşu yurt dışındaki hastaneler mi? Eş ve çocukları da dahil tabi...Onları da görelim sağlım ocaklarında bakalım yine aynı lafları duyacak mıyız dervlete tasarruf yaptırıyorlarmış. Cep telefonlarınızı bile bu millet ödüyor hiç utanmıyorsunuz değil mi?
" Çalışma Bakanı, "Sağlık kuruluşunda yapılabilecek bir tedavi için neden üniversite hastanesine gidilsin? Sevk zinciri ile sağlık ocağında 11 YTL olacak bir tedavinin üniversite hastanesinde üç katı beş katı olmasının önüne geçilecek." dedi. " peki seçimden önce aklınız nerede idi? SİZ SEÇİMİ KAZANACAKSINIZ DİYE NİYE BİZİM PARALARIMIZLA BURNU AKANIN BİLE SAĞALTIMINI ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE YAPTIRDINIZ? MİLLETVEKİLİ VE 7 SÜLALESİNİN YAŞAM BOYU SAĞLIK HARCAMASININ %100ÜNÜN İSTEDİĞİ SAĞLIK KURUMUNDA BİZİM VERGİLERİMİZDEN KARŞILANMASINI SÖYLEMİYORUM BİLE!!!!!!!
benim anneme devlet hastanesindeki uzman doktor tanı koyamadı,bırakın sağlık ocağındaki pratisyen veya aile hekimi midir nedir o koysun.kendimiz allahtan az çok bu işin içindeyiz.üniversite hastanesinde 3 ayda tanı koyuldu.sevk zincirini bekleseysik şimdiye çoktan annemi kaybetmiştik.kesinlikle yanlış bi uygulama.alt yapı olmadan sağlıklı bi uygulama olmaz.en azından aile hekiminin de özel bi eğitim almış olması lazım.insan sağlığının bu kadar ucuz olduğunu başımıza gelince anladım.allah hasataların yardımcısı olun..
Tebrik ediyorum sayın bakanımız yaptı yine yapacağını.Ne diyeyim biz vatandaş olarak alıştık artık bu tür olaylara. Canları sıkıldıkca kendilerine oyun hazırlıyolar. Başka söze ne hacet...
sn bakanım saglık işleri bugün yaptım yarın olmazsa degiştiririm mantıgını nasıl buluyorsunuz emrinizde onlarca danışmanları olan biri bu kadar yanlışlıgı nasıl yapabiliyor cahi vatandaşlar sizin danıştıgınız danışmanlardan çok iyi çözümler sunabilir tabi dikkate alabilirseniz danışmanlardan
Sayın Bakan bu sistemi kendiniz kurdunuz. Hani var ya bekara avrat boşamak kolay diye. İşte yapılan budur. Millete hoş görünmek için bu atılımları yaptınız, baktınız ki ev geçindirmek öyle kolay değil, şimdi kemer sıkma zamanı, Bizim oğlan bina okur, döner yine okur. Haydi kolay gelsin. Önümüzde seçimler var, isterseniz bu işleri seçim sonuna kadar erteleyiniz. Bilgilerinize sayğılarımla arz ederim.
evet önce güzel bir sağ gösterip daha sonra okkalı bir sol vuruşla vatandaşı devre dışı bırakmak çok kolay olsa gerek..arkadaşlar bu nasıl bir mantıktırki gereksiz gördüğü hastane saglık harcamalarını kontrol etmekten acız olmuş bir siyasi oluşum ..bunun acısını aslında cefasını ve yükümlülüğünü vatandaşa yüklemek istemektedir..hanii eğitim şarttı.?? bu hastanedekiler ilkokul mezunu değillerki..bu vatandaşlar universite eğitiminden gecmiş..hırsızlığın yapılmaması gerektiği neden ögretilmemiş..vatandaşı atıyorsunuz iş bilmez pratizyenlerin ellerine saglık ocakları dolup taşacak..adamı olan gene telefonla işini halledecek sağlık ocaklarında..nedir bu cefa eziyeti..adalet bu muydu acabaa..saygılar
Desenineze bizi daha önceki yaşadığımız tekelin kucağına itiyorlar.Bundan sonra artık sağlık ocağı doktorlarının muayenesinden hastanelere sevk alırız.Muayene ücretide vicdana kalmış tabii....!