Konya ve Karaman Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Faruk Aksoy, Yargıtayın, doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminat cezalarının doktordan tahsil edilmesine yönelik kararının, acil ve cerrahi müdahalelerde büyük sıkıntılara yol açacağını söyledi.
Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Devlet Hastanesinde ameliyat olan ve buradaki ameliyatın özensiz yapılması nedeniyle ikinci kez, daha sonra ise karın bölgesinde kalan alet parçasının çıkarılması için üçüncü kez ameliyat olduğunu iddia eden bir hastanın, Sağlık Bakanlığı aleyhine idare mahkemesinde tazminat davası açtığını hatırlattı. Aksoy, bu dava sonucunda, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminat cezalarının doktordan tahsil edilmesine yönelik verdiği kararın doktorlar ve hastalar açısından olumsuz bir takım sonuçlar doğuracağını öne sürdü.
Acil müdahale dışında hastaların doktorlar tarafından bilgilendirildiğini ifade eden Aksoy, "doktor, hastasını cerrahi müdahale öncesinde ortaya çıkabilecek her türlü komplikasyon hakkında bilgilendiriyor. Ancak acil müdahalelerde bu bilgilendirmenin yapılması da çok zor. Zira hastaya çok kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyor. Bu müdahale sırasında oluşacak bir hata nedeniyle doktor tazminata mahkum edilirse, hastanın tedavi sürecinde gecikmeler yaşanabilir" diye konuştu. Aksoy, Yargıtayın aldığı bu kararın ardından her an bir davayla karşılaşma endişesi taşıyan doktorların "defansif tıbba" yöneleceğini kaydederek, şunları söyledi:
"Yargıtayın, doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminatın doktordan tahsil edilmesine karar vermesi acil ve cerrahi müdahalelerde büyük sıkıntılara yol açacak. Özellikle acil vakalarda ve cerrahi müdahalelerde bu sıkıntı daha fazla hissedilecek. Risk almak istemeyen doktor, tedavide gecikmeye neden olacak ve tedavi aksayacak. Yıllarca kazandığı parayı bir defada tazminat davası ile kaybetmek istemeyen doktorlar, defansif tıbba yönelecek."
-TIP FAKÜLTELERİNDE YIĞILMA OLACAK İDDİASI-
Doktorların, riskli olan durumlarda müdahaleden kaçınarak, hastayı tıp fakültelerine yönlendireceğini öne süren Aksoy, "bu durum tıp fakültelerinde yığılmalara neden olacak" diye konuştu.
Aksoy, yeterli anestezi ve yeterli imkan sunulmayan hastanelerde bu durumun daha fazla yaşanacağını iddia ederek, şunları kaydetti:
"Koşulların yetersiz olduğu hastanelerde doktorlar kendini daha fazla koruma yoluna gidecek, tereddüt ettiği birçok durumda müdahaleden çekinecek. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon gibi ciddi rahatsızlığı bulunan hastalara tedavi aşamasında sorunlar yaşanacak."
Özellikle genel cerrahlar ödesin çünkü bunlar hastaların çoğunu sakat bırakıyorlar umarım Yargı bunların önünü keser ve önüne geleni gel ameliyat ol kolay demesinler.Çünkü bunlar bıçak parası ve döner sermaye ücretlerinden hepside zengin olmuşlar.Bu toplamış oldukları hayırsız paralarıda iade etsinler
Elbette ceza görmeliler.Memurluk değil ki bu doğrudan insan hayatı ile ilgili müdahalede bulunuyorlar.Ayrıca bazı operatör Dr. lar ameliyatlar için önce bıçak parası almayı nasıl içine sindiriyorsa yaptıkları hatanın bedelini ödemeliler.
yıllardır dr hataları göz ardı ediliyor dr.lar birbirlerini kolluyorlar keşke daha önce böyle bir uygulama yapılsaydı.yıllar önce ankarada bir doç.kızıma vikroktomı yanlış yazmamışsam ameliyatı yaptı gören gözünü kör etti.biz senelerce hastana kapısında belki 10 defa aynı göze ameliyatlar yaptırdık fayda olmadı.birde birbirlerini çekemeyip hastayı bu işlerin kompedanına yönlerdirmiyorlar bence herkes görevini doğru dürüst yapsın.insanların sağlığıyla oynamasınlar .avrupada insanlara nasıl değer veriliyor hatta hayvanlara bile