Bergama Kralı 2nci Attalos, Bana yeryüzünde cenneti bulun diye emir buyurduktan aylar yıllar sonra vezirlerinden müjdeyi almıştı. Hemen yola koyulup bu yeryüzü cennetini görmek istedi. Bu yer, bugünkü Kaleiçinden başka bir yer değildi. Hemen konaklar, evler kuruldu, liman düzenlendi. Zamanın en hareketli kenti ve limanı olmuştu.
İşte bu Kaleiçi şimdilerde 'bariyerle' korunuyor; Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in deyimiyle "Terbiye" ediliyor.
Kaleiçi turizmin başlangıç noktasıydı, 80li yıllarda. 6 Eylül 1984 yılında Turizm Merkezi ilan edildi. Yine aynı yıl FİJET tarafından Turizm Oscarı olarak bilinen Altın Elma ödülü verilmişti. Ama zamanla değişti. Dar ve bakımsız sokakları geceleyin o kadar ıssız ve karanlıktı ki emniyet mensupları bile girmeye korkar olmuştu. Tinerciler, uyuşturucu alanlar bu karanlık yerleri mekanları bellemişlerdi ve yaşadıkları yer olmuştu. Fuhuş sektörü burada konuşlandı ve gelişti. Sokaktaki her bayana sarkıntılık ediliyordu.
Koruma ve kurtarma projesi hayata geçiriliyor. Herkes projeye olumlu bakıyor. Ama tek şartla uygulamada çatlak olmamalı. Herşey Kaleiçinin güvenli olması rahatça özgürce dolaşılabilmesi ve alış veriş yapılması için. Traji komik; cennete bariyer ve kapan koyarak kurtarmaya çalışıyoruz.
Tarihi, dolayısıyla Kaleiçini de korumakla görevli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Müdürü Bülent Baykalı ziyaret ettmiştim. Kaleiçinin halihazırdaki durumu hakkında görüşme talebimizi sekreteri aracılığı ile kabul etmedi. Şaşkınlıkla karşıladığım şu mesajı iletti: Resmi olarak röportaj veremiyorum. Belediye ve valilikten izin alın. Demek ki söyleyecek bir şeyi yok. En azından yazmayın deyip bize uzman olarak fikrini iletebilirdi.
YAŞAYAN TARİH
Turizmci Aziz Tankut ve yönetici Nermin Sümer yıllardır Kaleiçindeler; Düzen gerekiyordu Kaleiçine. Bu uygulamanın başarılı olacağına inanıyoruz dediler. Nermin Sümer devam etti: Yasadışı işler çoktu. Tinerciler, uyuşturucu kullananlar, kapkaçcılar vardı. Şimdi kalmadı temizlendi. Trafik de düzene girerse gelecekte Kaleiçi gerçekten bir cazibe merkezi olur.
KALEİÇİ TERBİYE EDİLECEK
Başkan Menderes Türelin Terbiye edilecek sözünden esnaf ne anlamış öğrenmeye çalışıyoruz. Ama birçok kişi bu konulardaki görüşlerini söylerken isimlerinin kullanılmasını istemedi: Açıkta yiyecek satışları durdurulmalı, gıda denetimi acilen getirilmeli. Bırakın kaldırımı yola taşmış esnaf uyarılmalı. Motor ve otomobil kiralayan firmalar Kaleiçinden çıkarılmalı. Hanutculuk sistemine büyük cezalar getirilmeli. Gürültü kurallarına harfiyen uyulmalı.
MURATPAŞA BELEDİYESİNDE KÖSTEBEK VAR
Muratpaşa Belediyesinde köstebek var Bülent bey dedi yanıma gelen bir turizmci bayan. Merakla dinlemeye devam ettim: Burada bazı uygunsuz durumları şikayet edebileceğimiz, yardım isteyebileceğimiz kurum Murutpaşa Belediyesi zabıtası. Çöp olsun, gürültü, yolu, kaldırımı işgal etme veya turisti rahatsız etme gibi birçok konuda sorunlar oluyor. Ben belediyeye telefon açıp şikayette bulunuyorum. 2 saat sonra şikayet ettiğim kişi veya kişiler gelip bana göz dağı veriyor. Böyle belediye olur mu. Kuralsız çalışanlarla belediye personeli ortak mı çalışıyor.
Şimdi de tarihi Kaleiçi'ne giriş çıkışların kontrolü özel güvenlik birimlerine bırakılmış olduğu görülüyor. Kaleiçi bir mahalle aslında. Buranın sahipleri bu duruma da isyan ediyorlar, devletin güvenlik birimlerini istiyorlar.
Yayın Tarihi :
13 Ekim 2006 Cuma 23:39:23