24. Dönem Parlamentosu, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılış konuşmasıyla yeni yasama yılına başlıyor.
1994’te DEP milletvekiliyken gözaltına alınan ve 11 yılını cezaevinde geçiren Leyla Zana da yaka paça atıldığı TBMM kapısından, 17 yıl sonra ilk kez girecek. Meclis’in öncelikli gündemini ise yeni anayasa çalışmaları oluşturacak.
TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem ikinci yasama yılının başlaması nedeniyle özel gündemle toplanıyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in sunuş konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul’a hitap edecek. Gül’ün konuşmasının ardından ise Meclis boykotunu sona erdiren BDP’li milletvekilleri yemin edecekler. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen 1 Ekim resepsiyonu son günlerde artan terör olaylarındaki şehitler nedeniyle yapılmayacak.
8 tutuklu vekil yok
BDP’nin de Meclis’e dönme kararı alıp yemin etmesiyle birlikte Meclis’te grubu olan parti sayısı dörde yükseldi. Ancak yeni yasama yılı çalışmalarına 550 milletvekilinin tamamı katılamayacak. Halen BDP’den beş, CHP’den iki, MHP’den de bir olmak üzere toplam sekiz milletvekili ‘tutuklu’. BDP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili seçilen Leyla Zana da 17 yıl sonra yeniden Meclis kürsüsüne çıkacak. TBMM Genel Kurulu’nda Kürtçe yeminle şimşekleri üzerine toplayan Zana ve DEP’li milletvekillerinin 2 Mart 1994’te dokunulmazlıkları kaldırılmış, Meclis kapısından yaka paça gözaltına alınmışlardı.
Odalar temizleniyor
BDP’nin ilgi çeken isimlerinden biri de Ertuğrul Kürkçü. 68 kuşağının gençlik liderlerinden olan, Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere’den sağ kurtulan tek isimdi.
BDP’liler bugün Ankara Balgat’ta bulunan parti genel merkezinde bir araya gelecek ve daha sonra topluca Meclis’e gelerek, kayıtlarını yaptıracak. Gül’ün konuşması bitince de yemin edecekler. Bu arada vekillerin aylardır kapalı olan odalarının kapısı açıldı ve temizlik başladı.
BDP ‘akil adamlara’ sıcak
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun çözümü için sunduğu ‘akil adamlar’ önerisine sıcak bakan Demirtaş, “Yeni bir anayasa çalışması devam ederken eşzamanlı olarak demokratikleşme paketinin de gündeme alınması gerektiği inancındayız” dedi.
Biri bize anlatsın bunu.ben bu yazılara katılmıyorum.bu kadın binlerce askerimizi şehit ediyor yıllar önce cezaevinden çıkartılıp meclise geliyor o zaman nerde bu şehitlerimizin kanı yazık bu türkiye halkına.meclisde pkk istemiyoruz bize adam gibi adamlar lazım.türkiye bunları çıkarcağına iran gibi versinler idamını bunlara yaşamak haram.Bizim ülkemizde pkk ve yandaşlarına yer yok 'ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ '
Türkiyenin kaderimidir nedir bilemiyorum.nedense cezaevlerinde yatıp çıkanları meclise getiriyoruz,bizi idare etsinler diye normal vatandaşında küçücük bir sabıkası olsa Devlet dairesine alınmıyor,bunu anlayan varsa anlatsın.dilinin döndüğü kadar.
TürkiyeCumhuriyetini yıkmaya calişan bölücük yapan pkk yandaşı Türkiyenin meclisinde vah ki ne vah başbakan biz israili titretik diyorsun bunları titretsende görsek vatan haini mecliste amaçları belli hedefleri belli ülkeyi bölmek sözde barışmış ölümleri durdurmakmış yemezler dag farelerini masumlaştırmak bunlarda türk kanı yok
bu kadın türkiye için çalışacak öylemi hah hah hah gülermisin isyan mı edersin neyse boşver mehmet ocak herkes bi düzen tutturmuş gidiyo sen kendine bak desene