Avrupa Adalet Divanı, PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına yönelik itirazı kabul etti ve PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB'nin kararını iptal etti. Ancak, karar AB ülkelerinin PKK'yı "terör örgütü" olarak kabul etmediği anlamına gelmiyor.
Nitekim AB Konseyi de dün yaptığı açıklamada kararın etkisiz olacağını ve listede değişiklik gerektirmeyeceğini belirtti. Açıklamada AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör listesi oluşturulması işlemlerinde gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi. Karar, PKK'nın daha önce listeye alınırken uygulanan prosedürün yanlış olduğu anlamına geliyor. Şimdi prosedürün gözden geçirilmesi gündeme gelecek.
Ankara, bu kararın ardından AB'nin tutumunun değişmesini ise beklemiyor. Şimdi Konsey'in yeni bir kararla PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada da PKK'nın AB Konseyi'nin terör örgütleri listesinde yer almaya devam ettiğini belirtilerek şöyle denildi: "Mahkeme'nin PKK/KONGRA-GEL'in terör örgütü olup olmadığına değil, AB Konseyi tarafından terör örgütleri listesine alınma sürecinin AB hukukuna uygunluğu konusunda görüş bildirdiği anlaşılmaktadır.
10 soruda PKK kararı
1- DİVAN'A KİM BAŞVURDU:
Osman Öcalan, Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanı'na avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş ve AB Konseyinin PKK'yı kara listeye alırken uygulanan prosedürün yanlış olduğunu savunmuştu. PKK, 2 Mayıs 2002'de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti.
2- KARAR NEDEN İPTAL EDİLDİ:
Mahkeme ilk başvuruyu reddetti ancak PKK temyize gitti. Sonuçta dava kabul edildi. AB hukuku uyarınca, terör örgütü listesine alınacak herhangi bir gruba, bu karar konusunda önceden bildirim yapılması gerekiyor.
3- TÜRKİYE NE YAPTI:
Türkiye davaya doğrudan müdahil değil. Nitekim Lüksemburg'daki dava sürecini takip eden Ankara, bu süreç içerisinde konsey nezdinde, Brüksel'de, birçok defa girişimde bulundu.
4- KARAR NE ANLAMA GELİYOR:
Bu kararın ardından konseyin PKK'yı listeye kabul ediş prosedürünün gözden geçirilmesi gerekecek. Konseyin 2002 yılındaki tutumunu değiştirmesi beklenmiyor ancak Konseyin yeniden bir kararla PKK'yı terör örgütleri listesine dahil etmesi bekleniyor.
5- AVRUPA PKK'YI TANIDI MI:
Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karar AB'nin PKK'yı meşru bir örgüt olarak tanıması anlamına gelmiyor. AB Konseyi'nin aldığı bu kararın yanı sıra AB üyesi ülkeler de ikili alanda PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor, bu da Ankara'yı rahatlatıyor.
6- SADECE PKK MI ÇIKARILDI:
Adalet Divanı daha önce de, prosedürde hata yapıldığı gerekçesiyle, İranlı Halkın Mücahitleri örgütü, Filipin Komünist Partisi ve Hollandalı Stichting Al Aqsa gruplarını, terör listesinden çıkarmıştı. Mahkeme, AB'nin bu örgütleri terör listesine alırken, bunun gerekçelerini ayrıntılı bir şekilde önceden bu gruplara bildirmesi gerektiği kararını verdi.
7- KARARDAN DÖNÜŞ VAR MI:
Evet. Avrupa Birliği Konseyi, daha önce Halkın Mücahitleri örgütünün terör listesinden çıkarılması üzerine, Mahkemenin yaptığı prosedür hatası uyarısını düzeltme yoluna gitmişti.
8- AB LİSTESİ NEDEN ÖNEMLİ:
Örgütlerin mali gelirlerini engellemek amacıyla oluşturulan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.
9- YENİ KARAR NE ZAMAN ÇIKAR:
AB Dışişleri Bakanları'nın aylık toplantıları sırasında veya haziran ayındaki AB Zirvesi'nde PKK'yı tekrar terör örgütü olarak kabul etmesi bekleniyor.
10- NE ZAMAN 'TERÖRİST' DENDİ?
Avrupa Birliği Konseyi Abdullah Öcalan'ın yakalanması ve Türkiye'de başlayan reform sürecinin ardından aldığı bir kararla 2002 yılında PKK'yı terör örgütleri listesine aldı. Bu kararda 11 Eylül saldırısı ise temel etkendi. 2004 yılında ise bu listeye PKK-Kongra-Gel eklendi. Böylece PKK'nın Avrupa'daki dernek ve örgütleri üzerinde baskı başladı. PKK'lıların siyasi gerekçelerle Avrupa'daki kalkanı kırıldı.
DTP memnun: Artık hukuk konuşuyor
Avrupa Adalet Divanı'nın PKK'yı terör listesinden çıkarması DTP'yi sevindirdi. DTP Batman milletvekili Bengi Yıldız, PKK'nın AB Konseyi kararının iptal etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. "Silahların değil hukukun konuşması" gerektiğini belirten Yıldız, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "AB, PKK'yı savaştığı dönemde değil, barışı istediği bir dönemde terörist ilan etmişti. Avrupa hukuku açısından garabetti. Şimdi çatışmaların olmadığı bir dönemde böyle bir karar alınması barışı destekleyen bir yaklaşım olur. Örgüt de barış arıyorsa süreci de hızlandıracak bir karar olacaktır. Biz hukukun konuşulması gerektiğini hep söyledik. Siyaset olaylara tek taraflı yaklaşıyor. AB 'Kürt sorunu siyasi zeminde çözülmeli' mesajı veriyor."
'Terörle mücadele prensibine uymuyor'
Hakkı Köylü (Adalet Komisyonu Başkan Vekili-AKP): PKK bir terör örgütüdür. Bütün dünya 'PKK terör örgütü değildir' diye karar alsa da bizi ilgilendirmez.
Musa Sıvacıoğlu (AB Uyum Komisyonu Üyesi-AKP): Terör sözleşmesine aykırı. AB'nin terörle mücadelesine uygun düşmez.
Atilla Kaya (MHP): Avrupa'nın terör örgütü PKK konusunda iki yüzlü bir tutumu var. Türkiye bu yanlışlığı diplomasi ile geri aldırmalı. AB'ye adaylık süreci de ciddi şekilde gözden geçirilmeli.
Hakkı Suha Okay (CHP): Karar, emperyalist güçlerin Türkiye üzerine oynamakta oldukları oyunun yeni bir perdesidir.
TÜSİAD: Avrupa ülkeleri usulden kaynaklanan boşlukların terör örgütlerince değerlendirilmesine izin vermemelidir.
Türk milleti Kurtuluş Savaşında Filistin ve Musul esir kamplarında ölüme terkedilen Türk Askerlerini hiç bir zaman unutmadı. Bunların yardakçılarını da unutmadı. Ey kuru milliyetçiler derhal meclisi göreve çağırın yoksa sizi bu millet ilk seçimlerde sandığa gömecek.
el kaidede teror degildir ve eta da teror degildir diyin bakin nolacak o zaman.madem oyle bunlarda memleketleri icin savas veren insanlar diyelim .bakin o zaman nasil fikir degisirler.