Türkiye’nin terörle mücadelede ABD’ye verdiği destek için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Colin Powell, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasına verdikleri önemi yeniden vurguladı.
Powell, Irak’ın doğal kaynaklarının da merkezi hükümet tarafından kullanılmasını istediklerinin de altını çizdi. ABD Dışişleri Bakanı, “Kürtler bir miktar özerkliğe sahipler. Ancak bir ülkenin parçasılar ve bu ülkenin parçası olarak o ülkede bir merkezi hükümetin olması gerekiyor” diye konuştu.
KIBRIS
ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye Kıbrıs konusunda attığı adımlar nedeniyle teşekkür etti. Ada’daki sorunların 1 Mayıs’a kadar çözülmesini ve Kıbrıs’ta referandum yapılmasını istediklerini anlatan Powell, ülkesinin arabulucu rolüne soyunmadığını bildirdi.
Annan Planı’nı, ‘iyi bir plan’ olarak niteleyen Powell, “Bizler bir aracı rolünde değiliz ya da en azından bir arabulucu görevi üstlenmiyoruz. Bizler iyi niyetimizi kullanarak bütün tarafların ileriye dönük adımlar atmasını istiyoruz. Kişisel olarak Sayın BM Genel Sekreteri ve taraflarla çalışmaya hazırım. Ancak Birleşmiş Milletler’in ve Sayın Genel Sekreter’in planı temelinde ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunun iyi bir plan olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Kıbrıs’ta çözüme çok yaklaşıldığını anlatan Powell, tüm taraflara baskı uygulanması gerektiğini bildirdi.
İHA'nın haberine göre de, Annan Planı ile ilgili çabalar sarf edildiğini ve bunun önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Powell, "Referandumların gerçekleştirilmesi ve bu uzun süredir var olan zor sorunun çözümü için Dışişleri Bakanı'na bu anlamda çalışmalara destek vereceğimi söyledim" dedi.
Bölgede Suriye'de dahil olmak üzere sorunları ve Türkiye'nin buradaki katkılarını da ele aldıklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Powell, "Aynı zamanda Türkiye'nin Irak'ın kuzey bölgesiyle olan ilgisi konusunda görüşmelerimiz oldu. Amacımız, ülkenin bütün kaynaklarının merkezi hükümette olmasıdır. Dışişleri Bakanı'na, Türkiye'nin PKK'nın faaliyetleriyle ilgili endişelerini paylaştığımızı söyledim" dedi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Görüşmede Irak ve Kıbrıs'ı ele aldıklarını dile getiren Gül, ortak bir tavır benimsediklerini ve bu konudaki işbirliğini sürdüreceklerini kaydetti.
İki bakan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Hükümetlerinizle görüştükten sonra Kürtler'in özerkliği ile ilgi ne söyleyeceksiniz? Çünkü Türkiye'nin endişeleri var" sorusuna Bakan Gül, "Irak'ın siyasal ve toprak bütünlüğü önemli. Bütün tabii kaynaklarını Irak halkına ait olması gerek. Bunlar önemli unsurlar" şeklinde yanıt verdi.
Aynı soruya Powell, "Irak Geçici Hükümet Konseyi ile ciddi görüşmeler gerçekleştiriliyor. Bremer görüşmelere katılıyor. Biz de Türk dostlarımızla bunları ele alıyoruz. Uygun bir örnek çıkmasını istiyoruz temel yasa için. Bu sayede buradaki tüm grupların çıkarları gözetilebilsin. Merkezi yetki de hükümette olacaktır. Bütün bunlar zaman alacaktır. Türkler'in endişeleri, Kürtler'in de çıkarları dikkate alınacaktır" yanıtını verdi.
"Kıbrıs'ta rolünüz ne olacak?" yönündeki bir soruya ABD Dışişleri Bakanı Powell, şu şekilde yanıt verdi:
"Annan bir plan sürdü. Bunun iyi bir plan olduğunu düşünüyorum. Her iki taraf da Genel Sekreter'in taleplerini dikkate alıyor. ABD her iki tarafa da destek veriyor. Biz arabulucu konumunda değiliz ama Dışişleri Bakanı 'kolaylaştırıcı' ifadesini seviyor sanırım, iyi niyetle bütün taraflara destek vermeye hazır olduğumuzu söylemek istiyoruz."
"Gül ve Erdoğan'ın tavrı konusunda tatmin olduğunuzu söylediniz. Yunan tarafı ile ilgili ne söyleyeceksiniz?" şeklindeki bir başka soruya Powell, "Papadopulos'un bazı açıklamaları var. Her iki tarafla temas halindeyiz. Annan'la bir iki saat içinde görüşme yapmayı planlıyorum. Sanırım Yunan liderlerle de görüşeceğiz. Her iki tarafa da baskı uygulamak gerekiyor. Sanırım bir çözüme daha da yaklaşmak durumundayız" diye yanıt verdi.
Kudüs'teki intihar saldırıyla ilgili bir soruya yanıt veren Powell, şunları söyledi:
"Kudüs'te gerçekleşen korkunç saldırı ile ilgili açıklamalar yapıldı. Ciddi biçimde kınıyoruz. Aynı zamanda bir kez daha Filistin halkının umutlarına darbe indirmiş oldular. Bu tür eylemlerin durması gerek. Filistinli liderler ve Başbakan'a çağrıda bulunmak istiyorum; bu teröristlerin peşinde olmaları için. Çünkü bu faaliyetler sürdükçe, barış umudu darbe alacak. Teröristlere darbe indirmek konusunda göreve çağırıyorum."
Powell, yol haritası için belirlenen takvime uyulup uyulamayacağı yönündeki bir soruya ise "Yol haritasında uzun süredir ilerleme sağlanamadı. Bu teröre son verilmesi gerektiğini gösteriyor. Filistin yönetiminin bunun bilincinde olması gerek" şeklinde yanıt verdi.
Bu süreç içinde Annan Planı'nı kabul edip etmediğinin sorulması üzerine Bakan Gül, "Bunu bir referans olarak alacağız ve bunun üzerinde çalışacağız" dedi.
"Başbakan Suriye'den bir takım mesajlar getirdi. Bunu açabilir misiniz? Bu girişimlerle ilgili ne düşünüyorsunuz? Hala Suriye'den İran'a bir takım silahlar gittiği yolundaki haberlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorulara Powell, "Dışişleri Bakanı, Suriye meselesini gündeme getirdi. Geçen yaz döneminde ben Suriye Devlet Başkanı ile yaptığım görüşmede, atmamız gereken adımları belirtmiştim. Yeterince harekete geçirildiğini göremedik. Suriye'nin artık harekete geçmesi gerek. Çok ciddi biçimde bu sorunların üstesinden gelinmesi gerek. Suriye'den herhangi bir yerden gelecek silah olursa, bu sadece kınanacak olur. Ne İsrail'le ne de ABD ile ilişkilerinin gelişmesini sağlamaz. Masum insanların öldürülmesi hiçbir şeyin ilerlemesine fayda sağlamaz" yanıtını verdi.