AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, Türkiyeyi bugün AByle müzakerelere başlama imkanından mahrum bırakmak, yapmamamız gereken bir hatadır dedi.
Frattini, İtalyada yayımlanan La Republica gazetesinde bugün çıkan özel demecinde, Türkiyeye AB kapılarını kapatmayı düşünmenin yanlış bir seçim olacağını belirterek İslam dünyasına, yıllarca reformlara devam etmeye çağırdığı Türkiyeye AB hayır diyor şeklinde bir mesaj vermiş oluruz" dedi.
Verdiği demeçte İrandaki seçimleri de değerlendiren AB Komisyonu Başkan Yardımcısının ABnin, ABD ile İran arasında diyalog için arabuluculuk yapabileceğini söylemesi üzerine La Repubblica muhabiri, birlikte yaşanan krizi hatırlatarak AB bu işi hangi kredibiliteyle yapabilecek? sorusunu yöneltti.
ABnin İngilterenin dönem başkanlığında bir toparlanma yaşayabileceğini ifade eden Frattini, gazetecinin sorusuna bu, AB Komisyonunun ortaya koyacağı önerilerin ciddiyetine bağlı olacaktır. AB Dönem Başkanı Tony Blair, dönem başkanlığını aldığında yaptığı konuşmada reformcu bir atılım konusunda önemli bir mesaj verdi. Değişim Avrupa idealine ihanet etmek değil, bütünleşme sürecinde ilerlemeyi sürdürmektir şeklinde cevap verdi.
Barrosodan 3 ekime vurgu
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da dün yaptığı açıklamada Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine planlandığı üzere ekim ayında başlayacağını söyledi.
Barosso, son AB zirvesinde liderlerin bu konuda görüş birliğine vardıklarını, kararın önümüzdeki hafta onaylanarak Türk hükümetine iletileceğini belirtti.
Müzakerelerin tam üyelik anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Barroso, Hollanda ve Fransadaki AB Anayasası referandumu sonuçlarının müzakerelerin tarihini değiştirmeyeceğini savundu.
Türkiye ABnin gündeminde
ABde ciddi tartışmalara yolaçan Anayasaya hayır referandumları ile genişleme ve bütçe konularında anlaşmazlıkların ardından liderler, Türkiyenin AB süreciyle ilgili hemen her gün bir mesaj vermeye başladı.
Liderler, açıklamalarında olumsuz eleştirilerin yanında 3 ekimde başlaması beklenen Türkiye ile üyelik müzakereleri konusunda değişen bir durum olmadığını vurguluyor.
Son olarak İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, "Türkiye herkese Müslüman bir ülkenin de demokrasi içinde yaşayabileceğini gösteriyor, AB olarak biz de bu yaklaşıma destek vermeliyiz" dedi.
Polonya Devlet Başkanı Alexander Kvasnieski de, Avrupa kapısının kapatılması çok dar görüşlü bir politika olacaktır. Türkiyeye ne diyeceğiz? Bu ülkeleri, demokrasi ve serbest pazar ekonomisi yolunda ilerlemeye nasıl ikna edeceğiz? yorumunu yaptı.
ABde yol haritası hazırlığı
Bu arada AB, önümüzdeke hafta Türkiye ile 3 ekimde başlayacak müzakerelerin nasıl yürütüleceğine ilişkin teknik yol haritasını açıklamaya hazırlanıyor. Belge, 29 haziran çarşamba günü yürütme organı olan AB Komisyonu tarafından onaylanarak AB Konseyine sunulacak.
Belgeye Avrupa Birliğinde devam eden Türkiye tartışmasının da yansıması bekleniyor. Avrupalı diplomatlar, Fransa ve Avusturya başta olmak üzere bazı ülkelerin baskıları sonucu, Türkiye için müzakere çıtasının yükselebileceğini belirtiyor.
Bazı üst düzey Avrupa diplomatlara göre AB Komisyonu, Türkiye için hazırlamakta olduğu müzakere çerçeve belgesinde büyük baskı altında. Diplomatlara göre, Vakıflar Yasası, Ermeni sınır kapısını açılması gibi somut başlıkların müzakare çerçeve kağıdına girme ihtimali var.
Diğer aday ülkeler için genel ifadeler içeren çerçeve belgesinde, Türkiye için sert ve özel performans kriterlerinin konulması da gündeme gelebilir. Normalde sadece müzakerelerin nasıl yürütüleceğini tarif eden müzakere çerçeve belgesi, Türkiye söz konusu olunca siyasi bir nitelik kazandı.