Eski adıyla PKK örgütünün lideri Abdullah Öcalan’ın ve Türkiye’nin avukatları bu sabah Strasbourg’da karşı karşıya geldi. Öcalan’ın avukatları, eski PKK liderinin Kenya’dan uluslararası hukuka aykırı biçimde Türkiye’ye getirildiğini öne sürdü.
İdam cezasıyla yargılanmasını insan hakları işgali olarak sunan avukatlar, Öcalan’ın İmralı’daki tecrit altında tutulmasından dolayı sağlığının bozulduğunu savundular.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Öcalan’ın yargılanması hakkında ilk kararını geçen yıl vermişti.
Bugünkü duruşma, mahkemenin 17 yargıçtan oluşan ve temyiz kurulu işlevi gören büyük dairesinde gerçekleşti.
Abdullah Öcalan’ın başvurularına geçen yıl aldığı kararla cevap veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Öcalan’ı yargılarken Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üç maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.
Bunların da adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. madde, gözaltı süresinin uzunluğuyla ilgili 5. madde ve kötü muameleyle ilgili 3. madde olduğunu ilan etti.
Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, Türkiye’yi savunan avukat Şükrü Alpaslan ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üç maddesinin ihlal edildiği hükmüne karşı tezlerini ortaya koydu.
Alpaslan, Öcalan’ı yargılayan ve mahkum eden mahkemede asker üye olmadığını, dolayısıyla 6. maddenin ihlal edilmediğini vurguladı.
3. maddenin ihlal edildiği hükmüne karşı Alpaslan, Türkiye’nin 1984’ten beri idam cezası uygulamadığını, Öcalan hakkında Avrupa mahkemesi ilk hükmünü verdiğinde Türkiye’nin idamı yasalarından da çıkardığını söyledi.
Avukatları dinleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin büyük dairesi, kararını ileride verecek.
Tekrar Öcalan’ın adil yargılanmadığı hükmüne varırsa, Avrupa Konseyi, Türkiye’den, Öcalan’ın yeniden yargılanmasını isteyebilir.
Mahkemenin Leyla Zana ve diğer eski DEP milletvekillerinin adil yargılanmadığına hükmetmesinden sonra Avrupa Konseyi, bu davanın yeniden görülmesini istemişti.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi :
9 Haziran 2004 Çarşamba 15:45:12
Güncelleme :9 Haziran 2004 Çarşamba 15:50:21