Altındağ’ın tarihi, Ankara ve Ankara kalesinin tarihi ile başlamıştır. Eski Ankara ile aynı mirasa ve yere sahip olan Altındağ 6 bin yıllık geçmişi ile pek çok uygarlıklara sahne olmuştur. İlk Türkiye Büyük millet Meclisi’nin toplanması bugünkü Altındağ sınırları içerisinde gerçekleşmiş, ilk TBMM binası ile birlikte Cumhuriyetin ilk yönetim birimleri ve mimari yapılarıda Altındağ’ da yer almaktadır.
Kale civarında Samanpazarı, Atpazarı, Çıkrıkçılar Yokuşu, Koyunpazarı, Saraçlar Çarşısı gibi bakırcıların, hasırcıların, kunduracıların, sobacıların yer aldığı ve geleneksel el ürünlerinin satıldığı tarihsel ve ticari mekanlar da Altındağ’ da hala faaliyetlerini sürdürmektedir.
Etnografya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, TBMM Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Demiryolları Müzesi, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi gibi önemli müzelerin yanı sıra Hacı Bayram Cami, Karacabey Cami, Cenabi Ahmet Paşa Cami gibi Osmanlı dönemi cami ve türbelerinin ve 14 ve 15. yüzyıla ait pek çok mescit, han, dergah ve bedesten de Altındağ’ın önemli tarihi ve manevi değerlerini oluşturmaktadır.
Altındağ’da yaklaşık 3 bin dönümlük alan SİT alanı olarak belirlenmiştir. Kale, Ulus civarı, Hamamönü ve Hacettepe civarının tamamı SİT alanıdır. Bu kadar büyük SİT alanı başka bölgelerde yoktur.
Ankara’daki belediyeler içinde ‘Tarihi Kentler birliği’ ne üye olan ilk belediyedir. Altındağ belediyesi bu sorumluluğun bilincinde olarak,’ Tarihi mekanları koruma ve dokusuna uygun onarma’ konusunda epey yol katetmiştir.
Kale ve eteklerini esas alan Ulus tarihi Kent Koruma Planı ve Kale İmar Planı hazırlayan Altındağ belediyesi bu planlar çerçevesinde, korumaya yönelik uygulamalarını sürdürmektedir. Bu uygulama çerçevesinde Can, Çantacılar, Salman ve İnci sokaklarında tarihi dokuya uygun restorasyon çalışmaları yapılmıştır.
Sokak döşemelerinde andezit plak, bordür, küp taş gibi doğal malzemeler tercih edilmiş, sokak lambaları, çöp kutuları yenilenmiş ve süs fidanları dikilerek sokakların görüntüsü tamamen değiştirilmiştir. Işıklar, Saraçlar ve Konya sokaklarında da aynı uygulama yapılacaktır. Tüm bu tarihi mekanlardaki düzenlemeler o bölgedeki esnafların katkılarıyla gerçekleşmiştir.
Altındağ belediyesi, bölgedeki esnafların katkıları ile Yeşil Ahi Camii’ni restore ederek yıkılmaktan kurtarmıştır. Ayrıca tüm tarihi camilerin temizliği Altındağ Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Tarihi camii restorasyonlarına devam edilmektedir.
Altındağ’ın tarihi dokusunu korumak ve yıkılmaya yüz tutmuş güzelim Eski Ankara Evlerini yaşatmak için öncülük eden Altındağ belediyesi hamam önünde eski bir Ankara Evini restore etmiştir. Akabinde yine Hamamönü İnci sokakta bir vatandaş kendi çabası ve belediyenin yardımı ile evini restore etmiş ve bugün Ankara’nın özgün yemeklerini yaşatan bir restaurant olarak hizmet vermektedir.
Kale eteklerinde bulunan Salman Sokak’ ta bulunan virane binalar yıkılarak yerine yeni bir iş merkezi yapıldı. ‘Ahiler el sanatları’ iş merkezinde antika eşya, el sanatları ürünleri teşhir edilerek satılmaktadır. Bölgenin kalkınması ve turistlerin rahatça gezip göreceği bir mekan olan iş merkezinde 27 atölye bulunuyor.
Altındağ Belediye Başkanı M. Ziya KAHRAMAN, Altındağ’ın bünyesinde barındırdığı tarihi değerleri ortaya çıkartma konusunda oldukça kararlı. “Ankara’nın ilk yerleşim yeri Altındağ Ankara’nın turizm merkezi olacaktır” sözünü her fırsatta tekrarlıyor. Kale ve civarı son günlerde hummalı bir çalışma hemen gözleniyor. Gerek Altındağ Belediyesi, gerekse çeşitli kurum ve iş adamlarının kendi çabalarıyla yaptığı restorasyon çalışmaları son günlerde artmış. Ayrıca bu bölgede, her ayın ilk Pazar günü ‘Antika Panayırı’ Altındağ Belediyesi ve esnaf işbirliğiyle düzenleniyor.
güzel bir metin fakat aradığım şeyi bulamadım.onun dışında çok güzel bir metin
ÇOK GÜZEL BİR YAZI FAKAT BEN İSTEDİĞİMİ BULAMADIM.