Cüneyt Özdemir, Bakan Eroğlu'na düğünlerin de erken başlayacağını hatırlatınca bu cevabı aldı...
Çevre Bakanlığı’nın getirdiği “23.59’dan sonra müzik yasağı”nı savunan Bakan Eroğlu “Düğünler de erken başlayacak” hatırlatması üzerine “Bu damat ve gelin açısından faydalı. Erken başlayınca onlar da bir an önce birbirine kavuşur” dedi.
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, CNN TURK’te yayınlanan 5N1K programında Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı. Eroğlu, eğlence yerlerine getirilen saat 23.59’-dan sonra müzik yasağını savundu:
Özdemir: Turizm Bakanı ve Bodrum Belediye Başkanı’nın açıklamaları var. Ancak sanıyorum siz müziği bitirin demiyorsunuz. “Müziği eğer çalacaksanız sabaha kadar çalın ama bunu kapalı, izolasyonu yüzde 100 olan mekanlarda yapın“ diyorsunuz.
Öğretmenimin annesi öldü
Eroğlu: Turizm Bakanımız isabetli bir ifade kullandılar. Gürültü ile mücadele Çevre Bakanlığı’nın vazifesidir. Biz gürültüyü önlemekle mükellefiz. Ama ben eğlenceyi kesin demiyorum. Bunu başka yere çekmesinler lütfen. Diyorum ki eğlenecekseniz kapalı, ses izolasyonu yapılmış mekanlarda istediğiniz volüme’de eğlenin. Müziği kesmek gibi bir yetkim de düşüncem de yok. Ama gürültüyü kesmek görevim. Bodrum Belediye Başkanı diyor ki “Bodrum biter.” Peki oradan gelen mesajlara bakalım. Benim eski bir öğretmenim var. Bodrum’da yaşıyor, feryat ediyor. Annesi geçenlerde bu şekilde bir rahatsızlıktan vefat etti. Biz eğlenceye, musikiye karşı değiliz. Ancak başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde düzenleme yapacaklar.
Ezan için de başvurun
Özdemir: Tedbirlerin sadece müzik çalan mekanlara yönelik olması da eleştiriliyor. Mesela Boğaz’da gezi motorları, otoyol sesleri ya da ezan sesinin yüksekliği eleştirileri de var.
Eroğlu: Sadece musiki de değil gürültü ile ilgili ne varsa bunların hepsiyle mücadele ediyoruz. Evet haklısınız. Ezanın da makamı ile okunması lazım. Bunlar için Diyanet’e yazı yazdık. Gerekli ikazlar yapıldı. Ezanın güzel okunması lazım. Gürültü yapacak şekilde ezan okunması doğru değil.
Özdemir: Onlar da sizi mi arasın?
Eroğlu: Tabii... Başvururlarsa müdahale ederiz. Her türlü gürültü. Bunlara gerekli müdahaleyi yapacağız.
Bir izleyici maili: Başbakan grup toplantılarında çok bağırıyor. Şikayet edebiliyor muyuz, acaba Sayın Başbakan’ı uyarabilirler mi Eroğlu?
Başbakan’ın desibeli
Eroğlu: İzleyiciler siyasi görüş bildirmiş. Sayın Başbakan konuşmasını kapalı bir ortamda yapıyor. Kimseyi rahatsız etmiyor, o bakımdan gürültü çıkartmıyor. Televizyonun sesini kısın o zaman. Başbakan’ın bazen kızması gerekiyor, kızınca da desibel artıyor.
Damat teşekkür etti
Özdemir: Medyada düğünlerin de erken başlamak zorunda kalacağı yönünde görüşler yer aldı.
Eroğlu: Ya erken başlasın tabii. Bunun faydası var. Damat ve gelin açısından faydası var. Erken başlayınca onlar da bir an önce birbirine kavuşur.
Özdemir: Bizim aklımıza bu açıdan bakmak gelmemişti. Sizi aileden sorumlu bakan da yapabilirlermiş.
Eroğlu: Olabilir tabii. Size başımdan geçen bir şey anlatayım. Bir düğündeydik. Yemekler yendi, çoğu misafir gitti ancak bir grup koyu bir sohbete daldı. Ben damada bakıyorum, bir an önce gitsinler diye bakıyor, sohbet koyulaşıyor. ‘Siz galiba gençliğinizi, ilk evlendiğiniz günü unuttunuz’ dedim. ‘Doğru, ayıp ettik deyip’ kalktılar. Çıkarken damat elini sıkarken ‘Abi bu iyiliğini unutmayacağım’ dedi.
Günay gürültü yasağı için orta yol arıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eğlence yerlerinin müzik kapanış saatinin 23:59 olarak belirlenmesine yönelik turizmcilerden gelen tepkileri değerlendirerek, “Bir orta yol buluruz” dedi.
Bakan Günay, “Çevre Bakanlığımız bu konuda duyarlı. Ama, tabii turistik mekanların çalışmasına da zarar getirilmemeli. Bu dikkatimizi biz de belirtiyoruz. Bence kimse kimseyi rahatsız etmeden eğlenmeli, yaşamalı gezmeli, müzik dinlemeli. Bir orta yol bulacağız. Müziği yasaklamak diye bir şey olamaz. Bu konuda bir orta noktayı hep beraber bulacağız.”
DSİ sizin yönetiminizde iken bazı kurum yetkililerinin düzenlediği sahte rapor ve belgelerle ve bu rapor ve belgeler yüzünden vatandaşın yaşadığı ve halen yaşamaya devam ettiği mağduriyetlerle ne zaman ilgileneceksiniz sayın Bakanım?
Esas sorun eğlence yerlerinin,(bar vb.) yerleri ile ilgilidir.Apartman altlarında kafeler barlara izin verilirse daha neler olacak neler.Şehir plancılığı sıfır ülkemizde.Turistik tesislerin arasında evler bulunuyor sonra da gürültüden şikayet oluyor. Şehir planlarında konut,yeşil alan,sanayi,okul,turistik tesis gibi bölümlemeler olur bunlara uyulursa problem çıkmaz.Ama nerede parayı veren istediği yerde istediği binayı yapıp işletebiliyor.
teşekkürler sayın bakan, gerçekten gürültü boyutundaki ses insanı çok rahatsız ediyor... kimsenin eğlenmek uğruna bizleri rahatsız etmeye hakkı yok...
Hakikaten inciler döküldü bu inciler bir sorumlu kisiler tarafindan toplanir degerini bulur fikrindeyim. Bir kac örnekte benden. Toplumca yüksek sesli konusma hastaligimiz var kurtulmak gerek hafif tatli ses tonumlaTelefonla konusuyorum (Ne ulan Pilinmi bitti bagirsana)hafif tatli sesle askerde komutanima emirlerini yerine getirdim komutanim diyorum (Asker bagirir olmadi bagir daha cok bagir) Bir lokantada yemek yiyoruz karsi kösedeki masa kalkip konuyor yüksek sesle anlatmaktan Ikaz ettim beni allah korudu bidami... tv.de haber dinliyor ve izliyorum. muhabir görüntüde bir telas bir heyacan bir haberi satmak icin hareketler ses tonu yirtiliyor ne kadar ilkel anlatimli muhabirlerimiz var tv. kısıyor kurtuluyorum bu seferde haber sunani duyamiyorum arka ton müzik haber degil filim müzigi sanki Önce böyle durumlari bir yenebilsek arkasi gelecek gibi