İmar verme yetkisini belediyelere devreden yasa tasarısı sanayiciler tarafından topa tutuldu. Tasarının "Bürokrasi ve rüşveti" artıracağı iddia edilirken, Bayındırlık Bakanlığı ise "kaos sona erecek" diyor.
Hükümet İmar Kanununda önemli değişikliklere gidiyor. Buna göre 3194 sayılı İmar Kanununda 23 ayrı kuruma ait olan imar izni sadece Belediyelerin yetki alanına bırakılıyor. Bugün Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar, özel yasalarla kendilerine ait kurumlara imar izni verme yetkisine sahipler. Bu durumun yetki karmaşası yarattığına inanan Bayındırlık ve İmar Bakanlığı, 3194 sayılı Planlama ve İmar Kanunu tasarısında değişikliğe gidiyor. Tamamlanan Tasarı bu hafta içinde Başbakanlığa sunulacak. Tasarıda en önemli değişiklik imar yetkileri ile ilgili. Yeni kanun tasarısına göre Türkiyede imar ile ilgili konularda tek yetkili kurum belediyeler olacak.
Hazırlanan tasarıda, yetki karmaşasının önüne geçmek için bu değişikliğin yapıldığına dikkat çeken Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yetkilileri, "Ankaranın yetkileri tamamen sıfırlandı, yerel yönetimler bölgenin tek sorumlusu olacak" diyor. Bakanlık yetkilileri, taslağın temel amaçlarından birinin, yaşanan mekânsal parçalanmaları önlemek olacağını, eşgüdümü sağlamaya yönelik olarak bütün yetkilerin belediyelere devredileceğini, belediye sınırları dışında bulunan kesimlerde ise il özel idarelerinin sorumlu olacağını belirtiyorlar.
Organize sanayi bölgeleri yap boz tahtasına döner
İmar Kanunu Tasarısı, organize sanayi bölgelerini (OSB) yakından ilgilendiriyor. Tasarıda, 2000 yılında çıkan 4562 sayılı OSB Kanununun 4. Maddesinin 5. ve 6. fıkrasında OSBlere tanınan yetkilere son veriliyor. Buna göre OSB sınırları içinde yapılacak mevzii imar parselasyon çalışmaları OSB tarafından değil, belediyeler tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca imar planına göre arazi kullanım izni, yapı ve tesislerin projelendirilmesi ve inşaat izinleri de belediyeler tarafından onaylanacak.
Bu değişiklik tasarısına sanayiciler ve OSB yöneticileri tepki gösteriyor. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Temel Çoruh, OSBlerin imar yetkisinin daha önce de 16 yıl boyunca belediyelerde olduğunu ve bu sürede ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Dikkat ederseniz sanayi bölgelerinde 2000 yılında çıkan 4562 sayılı kanundan sonra önemli bir iyileşme süreci yaşandı. Şu an hiçbir bürokrasi ile uğraşmıyoruz, kendi planımızı ve imar iznimizi onaylama yetkimiz var. Ancak bu yetki tekrar belediyelere geçerse masraflar üç kat artar. Bizim önerimiz OSBlerle ilgili değişikliklerin bu tasarıdan çıkarılması yönündedir" dedi.
Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Oflaz ise, en fazla sorunun sanayi bölgerinde yaşanacağı fikrine katılmadığını söylüyor. 35 işletmenin faaliyet gösterdiği İkitelli Organize Sanayi Bölgesinin tüm imar denetiminin böylelikle Küçükçekmece Belediyesine geçeceğini söyleyen Oflaz, bu durumun sanayicinin menfaatine olacağı görüşünde. Öte yandan, tasarıya tepki gösteren sadece sanayi kesimi değil. Turizm sektörü de yasanın 10 yıldır kurulmaya çalışılan bir sistemi alt üst edeceği görüşünde. Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, imar yetkilerinin belediyelerde toplanmasının özellikle küçük turizm beldelerinde sorunlara yol açacağı ve yetkinin Turizm Bakanlığı bünyesinde devam etmesi gerektiği görüşünde.
Yeni yasayla imar bürokrasisi kırılacak
İstanbul İmar İşleri Müdür Yardımcısı Orhan Vezire göre hazırlanan tasarı Türkiyenin imar politikasında önemli bir yer tutuyor. "Bugüne kadar başta sanayi bölgeleri olmak üzere bir çok yapılaşma Ankara etkisinde gerçekleştiği için başarısız oldu. Çünkü yerel şartlar gözetilmeden hazırlandılar. Yeni tasarı yerel yönetimleri güçlendirmeyi hedefliyor. Bu yasa ile daha koordineli bir sisteme geçilmiş olacak" diyen Vezir, yetkinin belediyeye devredilmesiyle bir bürokrasi sorunu yaşanmayacağını, aksine yetki karmaşasının yarattığı yükün kalkacağını belirtiyor
İstanbul Valisi ve aynı zamanda İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Gülere göre de, hazırlanan tasarı olumlu. Güler, özellikle sanayi bölgelerinde yaşanan imar kargaşasının arkasında Ankara bürokrasisinin yattığını söylüyor. Güler, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlamında da önemli bir adım olarak gördüğü yeni kanun tasarısının Ankaradaki yığılmayı engelleyerek imar sürecini kolaylaştıracağı görüşünde.
Metin Can -Referans
Yayın Tarihi :
29 Haziran 2005 Çarşamba 06:35:03
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 06:39:51