Aile Mahkemeleri’nde bilirkişilik yapan Sosyal Hizmet Uzmanı ve Avukat Ahmet Köse, Türkiye’de her 100 evlilikten 15’inin boşanmayla sonuçlandığını, yapılan bir araştırmaya göre boşanmanın toplumsal bir genetik olduğunu söyledi.
Ahmet Köse, ekonomik sıkıntı, erken yaşta yapılan aşk evlilikleri, istikrarsız iş ve düzensiz aile hayatı ile tarafların birbirini aldatmasının en çok boşanma sebepleri arasında yer aldığını ifade etti.
Köse, evlenecek tarafların kendisini iyice bilmesini ve tanımasını, hayatı nasıl yaşayacağına karar verip, hayat arkadaşını denk olarak seçmesi gerektiğini anlatarak şunları söyledi:
"İlk 5 yılda boşanma ihtimali daha yüksek oluyor. Evli çiftler, tanıma sürecinde boşanmanın getireceği yükümlüklerin ne olacağını bilmeden boşanıyorlar. Boşanmış ailelerin çocukları boşanmaya daha çok meyilli. Boşanan tarafların yarıdan fazlası, boşanmış ailelerin çocuklarının yaptığı evliliklerden oluşuyor. Boşanmak toplumsal bir genetik olmuş".
"Nişanlılık dönemi dürüst geçmeli"
Köse, 100 aileden 15’inin boşandığını, bununla birlikte boşanmak yerine ayrı yaşamayı tercih edenlerin sayısının da bir o kadar olduğunu ifade ederek, "Evlenmiş çiftler bu kurumu yaşatmak için çaba göstermeli. Taraflar, evliliği bir tahammül, bir mesuliyet ve anlayış olarak sürdürmek zorundalar. Nişanlılık dönemi, evliliğin provası olmadığı sürece, 10 yıl da sürse boşanmayla biter. Bazı şeyler nişanlılık döneminde paylaşılmıyor, kişiler riyakar davranıp, gerçek yüzünü göstermiyorsa, o evliliğin ayakta durmasına imkan yok. Nişanlılık dönemi dolu dolu ve dürüstçe geçmelidir. Eşi polis ya da gazeteci olan kimse, aile hayatını unutmak zorunda, öğretmen olan da zengin olmayı unutmak zorundadır. Nişanlılıkta taraflar gerçek yüzünü göstermedikçe, o evlilik ayakta durmaz" diye konuştu.
"Ekonomik sıkıntı ve işsizlik boşanma nedeni"
Köse, boşanma sebeplerini şöyle sıraladı:
"Ekonomik sıkıntı, erken yaşta aşk evliliği, göç edip evlendiği şehirde yakın çevresi olmayan aileler, istikrarlı bir işi olmayanlarla, çok çabuk iş değiştirenler, düzenli aile hayatına imkan tanımayan mesleklerde işi olanlar, daha kolay boşanıyor. İnançlı insanlar, inancını yaşamayanlara göre daha zor boşanıyorlar. Çocuksuz ailelerde de boşanmak kolay. Veya taraflardan birisinin sosyo ekonomik düzeyi süratli değişirse, boşanmaya daha yakın oluyor. Lotodan, at yarışından ya da borsadan para kazanıp, yaşantısı değişenler boşanmaya daha meyilli. Kültür farklılıkları, taraflardan birisinin yaşam biçimi itibariyle ideolojik kültürel tercihleri itibariyle farklı bir hayat yaşaması da sıkıntı doğuruyor. Buna karşılık, benzer kişilerin evlilikleri güzel gidiyor. Aynı mahalle, aynı ilkokul, aynı sosyal kökenden, aynı üniversiteden, aynı liselerde okumuş ve iş hayatı yakın ve benzer çevrelerden olan kişilerin evlilikleri iyi gidiyor".
Bursa’da 2002 yılında 3 bin 331 çiftin boşandığıni anlatan Köse, Aile Mahkemeleri’nin yanısıra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Aile Danışma ve Planlama birimleri oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.