Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir Anayasa hazırlanmasının önemine işaret ederek, "Gelin, bütün önyargıları bir kenara bırakalım, ön şartları bir kenara bırakalım, geçmişteki olumsuzlukların ürünü refleksleri bir kenara bırakalım. Özgürce konuşalım, tartışalım, tekliflerimizi ortaya koyalım. Birbirimizin önünü kesmek değil, birbirimizi tamamlamak için çalışarak, mümkün olan en geniş uzlaşmanın ürünü bir yeni Anayasa metni hazırlayalım" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin 18. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 12 Haziran seçimlerine girerken, en büyük projelerinin yeni bir Anayasa olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu Anayasanın geniş tabanlı bir uzlaşmayla yapılacağı konusunda açık taahhüdümüz var. Buradan, bütün muhalefet partilerine, sivil toplum kuruluşlarına, medyaya, konuyla ilgili herkese sesleniyorum; gelin, bütün önyargıları bir kenara bırakalım, ön şartları bir kenara bırakalım, geçmişteki olumsuzlukların ürünü refleksleri bir kenara bırakalım. Özgürce konuşalım, tartışalım, tekliflerimizi ortaya koyalım. Birbirimizin önünü kesmek değil, birbirimizi tamamlamak için çalışarak, mümkün olan en geniş uzlaşmanın ürünü bir yeni Anayasa metni hazırlayalım. Bu geniş katılımın içinde halkımızın iradesi olsun, sivil toplum kuruluşları olsun, çalışmayı en geniş anlamda yapalım. En doğudan, en batıya, en kuzeyden, en güneye halkımın her bir ferdi ’Bu benim Anayasam, işte aradığımı buldum’ diyeceği bir Anayasa’yı geniş bir konsensüsle
yapalım. Mesele bu. Türkiye olarak, en temel sorunlarımızdan biri olan Anayasamızı, hiçbir zorlamaya maruz kalmadan, tamamen kendi irademizle sivil siyaset ve sivil kuruluşlar eliyle yapabileceğimizi dosta, düşmana
gösterelim."
Erdoğan, "Dün, bizim tek başımıza yürütmek zorunda kaldığımız reformlara karşı çıkanların, bugün işin ucu kendilerine dokununca hukuku ve demokrasiyi hatırlamaları manidardır" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin 18. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 12 Haziran seçimleriyle başlayan yeni sürecin, hukukun üstünlüğünün çok daha fazla güç kazanacağı bir süreç olacağına inandığını
belirtti.
Bu sürecin aynı şekilde, demokrasinin standartlarının daha ileri seviyelere ulaşacağı bir süreç olacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bugünlerde yaşanan tartışmalar da bir kez daha göstermiştir ki Türkiye, yeni bir anayasaya, yasaların da çok ciddi bir reforma artık her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Açıkçası, geçtiğimiz 8,5 yız, bu noktada AK Parti’nin adeta tek başına mücadele verdiği bir süreç oldu. Her reformda, her düzenlemede, her değişiklikte engellerle, engellemelerle, akıl almaz ithamlarla karşılaştık. Dün, bizim tek başımıza yürütmek zorunda kaldığımız reformlara karşı çıkanların, bugün işin ucu kendilerine dokununca hukuku ve demokrasiyi hatırlamaları manidardır. Buradan, güncel birkaç hususa ilişkin değerlendirmelerimi de sizlerle paylaşmak isterim. Bir kere, milli irade üzerinde hiçbir engeli, hiçbir vesayeti, hiçbir gölgeyi asla ve asla kabul etmiyoruz, tasvip etmiyoruz. Türkiye, bir hukuk devletidir. Anayasa’ya özellikle yapılması gereken değişiklikler noktasında 26 maddelik çalışmamızı biliyorsunuz ve bu çalışmada nasıl yalnız kaldığımız
milletimizin bilgisi dahilindedir. Yasalara yönelik eleştirilerimiz var. Eleştirilerimizin olması, bunlara uymayacağımız, bunları yok sayacağımız, bunları çiğneyeceğimiz anlamına gelmiyor ve gelemez. Bu eleştirilerimizi konuşuruz, paylaşırız, istişaremizi yaparız ve hep birlikte gereken değişiklikleri de gerçekleştiririz."
Yeni bir anayasa hazırlandığı zaman içine düşülen tartışmalar ve pek çok sorunun ortadan kalkacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aksi takdirde yıllarımız yine tek tek sorunlar ve sıkıntılar içinde formül bulma arayışlarıyla geçip gidecek. Biz diyoruz ki kaportası yamulmuş, motoru sürekli tekleyen, elektrik aksamı güven vermeyen bu arabayı bırakalım ve sıfır kilometre yepyeni bir araçla yolumuza devam edelim. Mevcut yapı içinde bile 8,5 yılda buralara gelebilen bir Türkiye’nin, kendi ihtiyaçlarımıza göre yeni baştan oluşturacağımız bir anayasa ile nasıl bir atılım göstereceğinin takdirini sizlere bırakıyorum."
bir sakizmi desem ana yasa baba yasa almis basini gidiyor basta olan yapamiyor muhalefet yapamiyor biri kaciyor biri bakiyor tam bize yakisan sadece konusma kaliyor ben konusuyorum o konusuyor bu konusuyor miletvekili seciliyor konusuyor milet vekili deniyor milet secti deniliyor bende sade vatandas olarak acaba benmi sectim yoksa sectirdilermi diye bakiyorum sebebine gelince bir bakiyorum adaya baska sehrin adami bizim sehirden aday olmus birde 1 inci siradan olmus yani banko bir bakiyom adaya aday icerde tutuklu ceza yemis 1inci siradan aday oda banko yasa disi ise karismis etmis bir bakiyorum aday olmus oda banko bir bakiyorum tanidik vaya vay vay yinemi bu kisi aday yandik diyorum simdi bunlar önümüze getirilmis konmus ve bizde dört yilda bir misafir gelmisik misafirligimizi bilerek bunlara göstermisik bunlarda misafir gelecek diye misafire hürmet olsun diye misafir karsilayacak kisileri sartlara uygun secselerde misafirde memnun misafirleri karsilacak olan memnun olsa iyi olmazmi neticede her ikitaraf memnun olmuyor bu memnun suzluklarda bahaneler oluyor bir iki maddeye uymayanlar yeni ana yasa bile ciksa nasil uyacaklar bahane ve mazeretler bitecekmi gidisat persembeni gelisi carsambadanbellidir dnilir onun icin ben maalesef karamsarim urgana bile un seren bir yapimiz gittikce kabariyor bu kabarma kivamina geliyor kimse düzensizlikten disiplisizlikten bos konusmalardan igilenmiyor tastikca tasiyor yine hep bir agizdan sen tasirdin ben tasirdim diye devam ediyor önemli olan bu gün siyaha beyaz beyaza siyah deyin bu kural uyum sagliyalim beyaz kara kara beyaz olacaktir ama maalesef bizde öyle bir yapi öyle bir idare varki paradan sifir attik hala milyon milyar okuyanida okumuyanida konusuyor örnek almanyada mark bitti euro geldi ilk bir iki zaman aliskanlik mark dendi simdi adini anan yok
Sayin Basbakanim Siz bu kafayla degil Anayasa,Kendi derdinizi anlatacak bir dilekce bilem yazamazsiniz,Masallah 40 yamali bohca gibisiniz,Geminin dümende siz olmadiginiza göre,Anayasayla zaman harcamayin,önce su YSK yi bir rayina oturtun, Sonra Amerikanin cikarilarina ters düsmeyecek bir Anayasa metnini üzerinde calisin,Yoksa laf ebeligini kimseye birakmadiginizi herkes biliyor,Aksi taktirde kendinizi masum gösterme edasindan vaz geciniz, Niye 333 ü cikaramadim diye Milleti cezalandirmaya da hic hakkiniz yoktur.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!