Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi, 2 yıl önce hastaneye sözleşmeli olarak 65 kişi aldı. Ancak, ekonomik kriz sonrasında 39 kişilik personelin yeterli olduğuna karar verildi. Çıkartılacak olan çalışanların tespitinde baskıları engellemek için de sınav yapılmasına karar verildi.
Sakarya Üniversitesi'nde hafta içi yapılan sınava 65 sözleşmeli personel katıldı. 50 soru sorulan çalışanlar, 2 yıl daha işte kalabilmek için ter döktü. Sonuçların açıklanmasıyla 100 üzerinden yapılan puanlamada ilk 39'a girenler, 2 yıl daha çalışma hakkı kazandı. 40'ıncı ve daha başarısız olan 25 kişiyse işsiz kaldı.
İşini kaybedenlerin belli olmasıyla hastanede hüzünlü anlar yaşandı. Akşam mesai bitimi sözleşmeleri yenilenmeyen personel, birbirleriyle hastane bahçesinde vedalaştı. Bazı çalışanların ağladığı görüldü.
Hastane yönetimi, önümüzdeki günlerde 135 kişinin çalıştığı temizlik departmanından çıkarılacak 29 işçinin de aynı yöntemle belirleneceğini açıkladı.
Sakarya Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, işten çıkartmalarda sınav sistemi uygulamasıyla torpil söylentilerinin önüne geçildiğini belirterek, "Sınavda başarılı olan kalıyor, olamayan gidiyor. Böyle olmasını hiç istemezdik. Ama mecburuz" dedi.
Bence yanlış bir uygulama. İşe girerken sınavla alınması muhakkak. Ama işten çıkarma söz konusu olduğunda bu sınav işinin pekde adil ve akıllıca olmadığını sanıyorum. Çalışanların performansları, kurallara uygun hareket etme, kılık kıyafet gibi bir takım kriterler dikkate alınarak değerlendirme yapılmalıydı. Tabi torpil düzeninin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hastane idaresine yapılan baskılar, edilen telefonlar böyle bir saçma uygulamaya gidilmesine yol açtı. İyi çalışan birçok arkadaş sırf bilgisayar bilgisinin yetersizliği yüzünden işsiz kaldı. Çok yazık.