19
Mayıs
2025
Pazertesi
ANASAYFA

Buğday tarlada satıldı

Dev yatırım fonlarının emtiaya yönelmesi, kuraklık sebebiyle ürün rekoltesinin düşmesi ve tarım alanlarının biyolojik yakıt ürünlerine ayrılmasının etkisiyle bakliyat ve tahıl fiyatları hızla artıyor. Buğdayın tonu son bir yılda 200 dolardan 500 dolara tırmandı.

Zenginleşen ülkelerin pirinç yerine buğday tüketmeye başlaması ve hayvansal ürünlerin üretiminde hububat kullanılması da fiyat artışına yol açıyor. Uluslararası piyasalarda yaşanan fiyat değişimleri Türkiye'yi de etkiliyor. Daha önce narenciye ve karpuz gibi ürünleri hasat öncesi alan tüccar, buğdayın değerlenmesi üzerine hasadına bir ay kalan Çukurova buğdayını ilk kez tarlada almaya başladı.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, bazı üreticilerin, tahmini olarak belirledikleri rekoltenin yarı fiyatını ödeyerek veya kaparo vererek talepte bulunan tüccara ürün daha olgunlaşmadan, 55-60 yeni kuruş olan piyasa fiyatının yüzde 5 üzerinde satmaya başladığını aktardı. Tezcan'ın verdiği bilgiye göre, küresel ısınma tüm ürünlerde rekolte değişikliğine sebep oldu. Bu ürünler arasında en önemli yere sahip olan da buğday. Buğdayın tonu halen dünya piyasasında 650, Türkiye'de 500 dolar.

Bunu bilen tüccarın fiyatın daha da yükseleceği düşüncesiyle buğdayı şimdiye kadar olmadık şekilde tarladan aldığını dile getiren Tezcan, şunları aktardı: "Tüccar, anlaşma yapması halinde çiftçinin tarlasında tahmini rekolte belirliyor ve bunun yarısının ödemesini yapıyor. Hasat sonrasında da ortaya çıkan rakama göre anlaşmasını kalan parayı ödeyerek yerine getirecek. Ancak satın alınan bu ürünler, piyasaya çıkmayarak stokçunun elinde kalacak. Bu durum ekmek fiyatını yükseltecek, olan da dar gelirli vatandaşa olacak. Buğdayın stokçunun elinde kalması ve bunun sonucunda ekmek fiyatının artması ihtimali yüksek."

Bir süre önce görüştüğü Tarım Bakanı Mehdi Eker'e konuyu anlatan Tezcan, ciddi bir rant ile karşı karşıya kalınabileceğini söylemiş. Bu sebeple Toprak Mahsulleri Ofisi'nin en kısa sürede devreye girerek ürün alımı yapması gerektiğini belirten Tezcan, aksi halde piyasa dengelerinin altüst olacağını kaydetti. Tezcan'a göre, kilo başına maliyeti yaklaşık 50 kuruşu bulan buğdayın alım fiyatının son gelişmelerle birlikte 65 kuruştan aşağı olmaması gerekiyor.

Rekolte artacak

Türkiye'nin tahıl ürünleri üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde geçen yıl 260 bin hektar alanda buğday ekildi. Kuraklık sebebiyle 1 milyon 300 bin ton olması gereken rekolte 1 milyon 158 bin tonda kaldı. Bu yıl artan ekim alanlarındaki ürün gelişme durumunun ise son yağmurlarla iyi gittiğini söyleyen Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, rekoltenin geçen yıla göre yüzde 25-30 oranla artacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 06:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?