30
Nisan
2025
Çarşamba
ANASAYFA

Dünya'da kene paniği büyüyor!

Kastamonu'da kenenin ısırdığı 71 yaşındaki A.K. hayatını kaybetti. Bu yıl kene ısırması sonucu ölenlerin sayısı 27'ye yükselirken dün yurdun çeşitli bölgelerinde onlarca kişi virüs şüphesiyle hastanelere başvurdu.

Dünyada KKKA hastalığına daha çok Afrika, Batı Asya ile Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da rastlanıyor. Virüsün neden olduğu ölümlere en fazla Türkiye'de rastlanıyor.

Kastamonu'da, kene ısırması sonucu rahatsızlanan 71 yaşındaki A.K. Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. A.K. ile birlikte bu yıl ölenlerin sayısı 27'ye yükselirken yurdun çeşitli yerlerinde de onlarca kişi dün Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle hastanelere başvurdu.
Kastamonu merkeze bağlı bir köyde oturan A.K'yi 15 gün önce kene ısırdı. Rahatsızlanan A.K. 4 gün önce hastaneye başvurdu. A.K. KKKA şüphesiyle sevk edildiği Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önceki gece hayatını kaybetti. Bartın'da kenenin ısırdığı 3 çocuk hastaneye kaldırıldı. Çocuk parkında oynayan D.G. (3), E.K. (3) ve E.K'yı (3) kene ısırdığını fark eden aileleri çocuklarını Bartın Devlet Hastanesi'ne götürdü. Hastanede doktorlar tarafından keneler çıkarıldı, ilk kontrolleri yapılan çocuklarda olumsuz duruma rastlanılmadı.

PARKA ÇIKMAYACAĞIZ

D.G'nin annesi Elif G, çocukları kene ısırdığını fark edince korkuya kapıldıklarını belirterek, "Vakit geçirmeden hastaneye geldik. Şimdiye kadar dışarıya korkarak çıkıyorduk, bundan sonra parka ve bahçeye çıkmayacağız. Çocuklarımı da çıkarmayacağım" dedi.

Konya'nın Çeltik ilçesinde evlerinin bahçesinde oynayan 2 yaşındaki kız çocuğunun ensesine yapışan kene, sağlık ocağında çıkarıldı. Aydın'ın Söke ilçesinde, KKKA hastalığı şüphesiyle bir kadın, İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Milas'taki yakınlarını ziyarete giden D.T. (52) vücuduna yapışan keneyi kendi çıkardı. Devlet hastanesine başvuran D.T.'nin ateşi düşmeyince Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Son bir hafta içerisinde kene teması nedeniyle 26 kişinin Söke Fehime Kocagöz Devlet Hastanesi'ne başvurduğu öğrenildi.

İZMİR'DE 2 VAKA

İzmir'de Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, son 20 günde 5 kişinin KKKA şüphesiyle kendilerine başvurduğunu belirterek, iki kişide hastalığın tespit edildiğini, bir kişinin ise tahlil sonuçlarının beklendiğini söyledi. Tokat'ta KKKA şüphesiyle tedavi gören 2 kişi Sivas'a sevk edildi. Doktorlar ve sağlık personeli hastalara müdahale ederken maske, gözlük, eldiven, bone, önlük gibi koruyucu önlemler alırken, hastaları görüntülemek isteyen basın mensupları da maske ve gözlük taktı. Edirne'nin İpsala ilçesinde kene tarafından ısırılan Kerim Kuru (53) hastaneye kaldırıldı.

Hastalığın kesin bir tedavisi yok

Türkiye'de 2002'den bu yana 120 kişinin ölümüne neden olan virüs ilkin Kelkit Havzası'ndaki illerde görüldü. İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan, hastalığın Akdeniz'de görülmeye başlanmasının insanların göç etmesine bağlı olabileceğini söylüyor. Ankara Dış Kapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç Dr. İrfan Şencar ise KKKA vakalarının bugüne kadar şehir merkezlerinde görülmediğine dikkat çekiyor. Hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, "Şu an Türkiye'de, sarılık hastalığının tedavisinde kullanılan 'Ribavirin' adlı bir ilaç KKKA'da da kullanılıyor. Ancak ilacın hastalık üzerinde çok büyük etkisi yok. Hastalıktan ölüm oranı yüzde 5-30 arasında değişiyor. Kimi durumlarda yüzde 50'lere ulaşabiliyor. İlaç çok erken dönemde kullanıldığında sınırlı etkisi olabiliyor" dedi.

İstanbul'da uluslararası kene toplantısı yapılacak

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği 27-28 Haziran'da İstanbul'da “Ebola'dan Kırım Kongo'ya Viral Kanamalı Ateşler Konferansı” düzenleyecek. Toplantıda, KKKA'ya çare olabilecek önemli adımlar atılabileceğine dikkat çekiliyor. Türkiye'de virüs teşhisinin konulduğu 2002'den bu yana ölenlerin sayısı ise 120'yi buldu. Hastalığa daha çok Afrika, Batı Asya ile Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da rastlanıyor. Virüs Bulgaristan, Makedonya, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kosova, Kazakistan, Sahra altı Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Yunanistan, Arap yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya'da da salgınlara neden oldu. Son yıllardaki ölüm vakaları ise şu şekilde: Rusya'da 2008'de 2, İran'da 2001'de 11 ve 2007'de 1, Moritanya'da 2003'te 12, Kosova'da 2001'de 6, Pakistan'da 2000'de 3 ve Bulgaristan 1997- 2003 arasında 24 ölüm.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 06:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?