30
Nisan
2025
Çarşamba
ANASAYFA

Enflasyon hedefi yükseldi

İşte Yılmaz'ın konuşması:

Kira ve enflasyonda yavaşlama sürüyor. Son çeyrekte temel enflasyon göstergesinin yükselmeye devam edeceği görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin biri hariç hepsinde enflasyon hedefi aşıldı. Döviz kurlarında gözlenen hareketlerin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarındaki düşüş görülmüştür.

Bu dönemde kamu harcamalarının büyümeye katkısı negatif olmuştur. Mal ve hizmet ithalatının yavaşlaması ve turizm gelirlerindeki artış pozitif. Küresel finans piyasalarındaki çalkantı, ülkemizdeki özel tüketim ve yatırım harcamaları durağan bir seviyede olacaktır.

Tüketici kredilerindeki artışlar, halen oldukça düşük seviyelerde seyretmektedir. Küresel finansal sistemdeki sorunlarda, risk algılamardaki bozulmayı ileri boyutlara taşımıştır. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı yavaşlamıştır. Son dönemde, piyasa faizlerinde de artış gözlenmiştir.

Faizlerdeki bu yükseliş enflasyonda düşüşe etkisi olmuştur. Yurt içi talepteki yavaşlama net ihracatın toplam talep büyümesine katkısını artıracaktır. Önümüzdeki dönemde toplam talebin durağan seviyede olacağını tahmin ediyoruz.

Döviz kuru hareketlerinin yıllık enflasyon üzerindeki doğrudan etkilerinin 2009 sonunda ise 1,5 puan olarak gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Temmuz enflasyon raporunda, petrol fiyatlarının 140 dolarda seyredeceğini varsaymıştık. Ama petrolde keskin bir düşüş yaşanmıştır. Petrol fiyatlarının 80 ABD dolarında seyredeceği varsayılmıştır.

İşlenmemiş gıda fiyatlarının beklenenden olumlu seyri göz önüne alınarak, varsayımlarımız aşağı yönlü güncellenmiştir. Gıda fiyat enflasyonu varsayımı yüzde 11’e, 2009 için ise yüzde 7,5’e düşürülmüştür. Bu değişiklik enflasyon tahminlerinin sırasıyla 0,8 ve 0,4 seviyesinde güncellenmesine neden olmuştur.

2008 yılı sonunda enflasyonun yüzde 11,1 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 2009’da orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,1 ile yüzde 9,1 arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

2011 yılının üçüncü çeyreğinde enflasyonun yüzde 4,5 düzeyinde düşmesi beklenmektedir.

Son dönemde piyasalardaki sorunlar nedeniyle güven kaybı oluştu. Bu gelişmeler küresel likidesini olumsuz etkilemiştir.

Merkez bankaları hızlı hareket ederek para piyasasındaki sıkıntıyı gidermeye çalışmaktadırlar. Bizde bir dizi önlem almış bulunmaktayız. Piyasalarımızın etkin bir şekilde işlemesi için gerektiğinde diğer önlemlere de başvurabileceğimiz kamuoyuna açıklanmıştır. Mevcut küresel belirsizlikler göz önüne alındığında para politikasının esnek olması gerekmektedir.

2008 yılı sonunda petrol fiyatlarının 110 dolar olacağı tahmin edilmektedir. Enflasyon hedefini tutturmaya yönelik para politikaları izlenecektir. Gıda ve enerji fiyatlarının olumlu gelişmesi halinde, enflasyonun altında kalmasına izin verilecektir.

Uluslar arası piyasalarda olağanüstü kriz yaşanmaktadır.Son dönemde YTL’de görünen keskin değer kaybı enflasyonu etkileyecektir. Küresel finans piyasasındaki sorunlara karşı, basiretli bir para politikası gereklidir ama tek başına yeterli değildir.

Mali disiplinin sürdürülmesi en az para politikası kadar önem taşımaktadır. AB’ye uyumun devam etmesi çabaları önemini korumaktadır. Yapısal reformlardaki gelişmeleri gerek makro istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından izliyoruz.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 11:05:40
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 11:14:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?