Dün bazı gazetecilere mail olarak gelen haberi Reha Muhtar bugünkü köşe yazısında yayınladı.
İşte Reha Muhtar'ın "İyisi mi siz en azından hayallerinizi genişletmek için, gönderilen maile bir bakın... Sonra bekleyelim kim ne ses verecek diye?.." sözleriyle paylaştığı projeyi anlatan makalesinin tam metni:
Yoksa Çılgın Proje, Anadolu'nun ortasından kanal açıp, Kayseri'ye deniz getirmek mi?..
Tayyip Erdoğan, birkaç ay önce Hıncal Uluç‘a “çılgın bir projeden söz etmişti” ya...
Hani Hıncal Uluç da “Bunu düşünmek isteseniz bile düşünemezsiniz... Hayallerinizi aşar...” mealinde sözler söylemişti ya...
O gün bugün “Nedir bu çılgın proje” diye onlarca haber çıktı...
Dün bazı gazetecilere “İşte Tayyip Erdoğan’ın Çılgın Projesi” diye bir mail gönderildi...
“Çılgın Proje”ye göre, Karadeniz’de Samsun’dan, Akdeniz’de Yumurtalık’a bir denizyolu tüneli açılması düşünülüyordu...”
***
“Anadolu’nun ortasından bir su kanalı” geçirip iki orta büyüklükte gemiyi deniz tünelinden geçirmeyi düşünmek, fıkra gibi de gelebilir...
Böyle bir projeye hangi teknik donanım yeter, hangi bütçenin hangi parası bunu karşılar, bunlar şaka gibi sorular...
Geçenlerde Osmanlı döneminde Sakarya Nehri kullanılarak Karadeniz’den Marmara’ya 150 kilometrelik bir kanal yapılmasının düşünüldüğü söylenmişti...
Acaba bunu söyleyen Bakan’ın aklında Samsun’dan Yumurtalık’a uzanacak 500 kilometrelik deniz yolu tüneli mi vardı?..
Başbakan çılgın projeden söz edince, birileri şaka mı yapıyorlar bilmem, ama bu şaka değil gerçekse “Kayseri denize kavuşuyor... Anadolu yarımadasını bir kanal kuzeyden güneye kesiyor...”
İyisi mi siz en azından hayallerinizi genişletmek için, gönderilen maile bir bakın...
Sonra bekleyelim kim ne ses verecek diye?..
Tayyip Erdoğan’ın Çılgın Projesi:
KARADENİZ-AKDENİZ DENİZYOLU TÜNELİ
Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına yetiştirilmesi amacıyla başlattığı ve hazırlıkları çok gizli yürütülen ‘Çılgın Proje’nin, Samsun’dan Yumurtalık’a kadar 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli olduğu ortaya çıktı.
Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin yaklaşık 1 yıldır çok gizli yürütülen proje çalışmaları için Ankara’da 33 mühendisten oluşan bir mühendisler grubu oluşturuldu.
Proje ekibinde, jeoloji, inşaat, gemi, elektrik-elektronik, maden, petrol ve kimya mühendisleri görev alıyor.
CUMHURİYETİN 100. YILI ANISINA
Karadeniz’i Anadolu’nun tam ortasından ve 1000 metre derinlikten geçecek tünelle Akdeniz’e doğrudan bağlayacak tünel, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için bir prestij projesi olarak öngörülüyor.
Böylesi büyük bir projenin, Türkiye’ye dünya genelinde çok büyük bir prestij sağlayacağı hesaplanıyor.
Başbakan Erdoğan’ın, Karadeniz-Akdeniz Tüneli Projesiyle, Türkiye’ye yeni ve uzak bir ufuk kazandırmak istediği belirtiliyor.
Samsun’un 15 km. doğusundan başlayacak Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu’yu tam ortasından ve kuzey-güney ekseninde keserek, Kayseri’nin yaklaşık 50 km. doğusundan geçtikten sonra, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde Akdeniz’e kavuşacak.
DEVASA BOYUTLAR
Uzunluğu 500 km. olacak tünel, orta büyüklükte 2 geminin karşılıklı geçişine imkân tanıyacak şekilde, 80 metre olarak planlandı.
Tünelin su yüzeyinden derinliği 22 metre, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre olacak.
Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli, Anadolu’nun altından geçerken, yeryüzünden 1400 metreye kadar derinliğe ulaşacak.
Derinlikten dolayı, tünelin geçtiği güzergâhta çok sayıda değerli maden, kömür, kaynak suyu, termal su, doğalgaz ve hatta petrol kaynaklarına rastlanması bekleniyor.
Tünelin açılmasıyla, henüz keşfedilmemiş bu doğal kaynakların da Türkiye ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.
YÜZER KAZICILAR:
Mühendisler, dünyada ilk defa böylesine devasa bir tünel kazısının planlandığını, dolayısıyla çok farklı kazı tekniklerinin kullanılması gerektiği üzerinde duruyor.
Kazının, bu amaçla özel olarak inşa edilecek platform-gemiler üzerine monte edilecek dev kazıcılarla yapılması, kazılan toprak, kaya ve madenlerin taşıyıcı bantlar yardımıyla, platformu takip eden gemilere yüklenmesi ve böylelikle nakledilmesi üzerinde duruluyor.
500 kilometre uzunluğundaki tünelin daha kısa süre içinde kazılabilmesi için, inşaatın Samsun ve Yumurtalık’tan iki yönlü olarak başlatılması söz konusu.
ZENGİN MADENLER:
Kazı sırasında çıkarılacak milyarlarca tonluk toprak ve kaya hafriyatının, özellikle Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında inşa edilen ve edilecek sahil yolları için dolgu amaçlı kullanılması planlanıyor.
Ayrıca bu hafriyatın, başta Hollanda olmak üzere deniz dolgusu için toprak ve kayaya ihtiyacı olan ülkelere ihraç edilmesi de sözkonusu olabilecek.
Ayrıca, kazı sırasında elde edilecek maden ve kömür gibi unsurların ticari olarak değerlendirilmesi yanında, muhtemel organik maddelerin de tarımsal gübre amaçlı kullanılabileceği öngörülüyor.
KAYSERİ’YE DENİZ
Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin inşasıyla, Boğazlardaki gemi ve tanker trafiğinin önemli ölçüde azaltılması sağlanacak.
Orta Anadolu’nun doğusundan geçecek tünel, bir anlamda Kayseri’ye deniz de getirmiş olacak.
Tünelin geçtiği güzergâh boyuna, biri Kayseri yakınlarında olmak üzere, 3 veya 4 noktadan dikey tünel açılarak, bu asansör tünellerin Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’ne kavuştuğu noktalara birer liman kurulması planlanıyor.
Böylece Orta Anadolu, deniz yoluyla taşımacılık imkânına kavuşmuş olacak.
Mühendisler, tünel limanlarına dikey asansörlerle yolcu ve yük taşıması yapılabileceği gibi, eğimli tünellerle karayolu bağlantısı da yapılabileceği düşüncesiyle seçenekli projeler üzerinde çalışıyor.
KENTLERE YENİ SU KAYNAKLARI
Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli’nin açılmasıyla ortaya çıkacak yeni temiz su kaynaklarının, güzergâh yakınlarındaki şehir ve kasabaların su ihtiyacını karşılanmasında kullanılması öngörülüyor.
Ayrıca tünel hattının, petrol ve gaz borularının geçişi için de kullanılabileceği üzerinde duruluyor.
AÇIKLAMA SEÇİMDEN ÖNCE
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla proje çalışmaları çok gizli yürütülen Karadeniz-Akdeniz Denizyolu Tüneli Projesinin, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde yine Başbakan tarafından açıklanacağı belirtiliyor.
Projenin kamuoyuna açıklandıktan sonra yaklaşık 1 yıl boyunca her bakımdan tartışılması ve gelen eleştiriler dikkate alınarak gerekli revizyonlar yapıldıktan sonra, 2012 sonbaharında inşaat çalışmalarına başlanması öngörülüyor.
Bu arada geçecek 1 yıllık zaman dilimi içinde başta MTA olmak üzere ilgili kamu kurumlarının zemin etüdü ve jeofizik inceleme çalışmalarını yürütmesi planlanıyor.
Tünelin açılışı için Cumhuriyetin 100. Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılı hedeflenirken, uzmanlar böylesine bir tünelin 11-12 yıl içinde tamamlanmasının mümkün olmadığı görüşünü dile getiriyor.
sağ olsun başbakanımız ihtiyacımız olmayan şeyleri bize vermeğe bayılıyor hadi sözünde samimi olduğunu düşünelim ama nedense öne sürdüğü projelerde hep bir rant kavgası çıkacak projeler yani şimdi o çizginin çekildiği arazilerin değeri ne olacak o arsaları kim toplayacak devlete kim satacak kim inşa edecek ve ne işe yarayacak bizim hem yoğunluğu farklı kot farkı olan iki denizi birbirine birleştirmek için bölge ülkelerinden izin alacakmı böyle bir şeye kalkışmak demek sadece ülkeyi ikiye ayırmak demek değildir akdeniz kıyılarındaki suyun seviyesinin birden alçalıp yükselmesi demektir boğaz bu işi yavaş ve mevsimsel yapıyor boğazda iki farklı akıntı alttan ve üsten akarak iki deniz arasındaki seviyeyi dengeliyor bu kadar uzun bir yapıda boğazın muntazam binlerce yıllık dengesini o kanalda yapabilecekmisin binmlerce soru var cılgın değil saçma bir proje vakit ve para kaybı olur ya ama ben kanıksadım artık hani bizim cevre ve orman bakanımız varya sitesine bir girin sılaytlar görürsünüz güzel manzaralar ard arda ama en son slaytta bir baraj projesi ile biter yani zaten her şey ortada ukalalık yapmaya gerek yok
Delinin biri bir Kuyuya bir tas atar Kirk akilli bu tasi cikaramazin cevabi Karadenizi Ak denize baglamak gibi bir Proje nasıl bir idolojinin tasavvuru olsa gerek Reha muhtar dersen Hincaldan kalir eksigi yok fazlasi var olan zir deliyi kaale alacaginiza Sayin Basbakana Akli basinda biri sorsa daha dogru olmazmi,Iyi Kayserilide Hamsiyi Kayseride tutar,Taze hamsiyle kayseride tanisir.Bu arada bakarsiniz hamsinin nesli belki bu Tünelde daha fazla üreme yapar kim bilir.!!!
yorumlara baktimda biz millet olarak her seye karsiyiz adamin biri diyo ona harciyacan paraya is kur , bi laf var biliyosan konus ibret alsinlar bilmiyosan sus adam sansinlar diye eger bu proje dogruysa bedavaya geliyo nasilmi cikan topragi hollandaya satilacak ,maden ,dogal gaz , ve icme suyu cikma olasiligida var ve diyer konuda dogal dengeyi bozarmis siz uyuyun millet atom bombasi deniyor denizin altinda uzayda bu duzene gik diyemiyosunuz sizi adam yerine koyup fikrinizi soran bile yok kendimiz yararli bisey yapacamiz zaman ortaya nedense bizansin torunlari cikip laga luga ediyor susun ve izleyin saygilar .
hakikaten cok güzel bir düsünce 40 yil düsünsem bu aklima gelmezdi daglari delen ferhat aklima geldi her calismalar bilncli yapilacaksa sonucta bir problem yoksa neden olmasin bu iste cok kisi calisacak cok malzemeler kullanilacak bunlari yapanlar bir seyler kazanacak evlerine coluguna bu radan risk gelecek bereket gelecek gene ben tarihe bir göz gezdiriyorum neron romayi yakmis misirda piramitler yapilmis yav sacma olabilir de acaba o zamanda issizlik coktu böyle bir sey yaptirayim da calissinlar yesinler kontrolde tutulsunlar diyemi yaptirdi o zamandan bu zamanada bu konularla ilgili calisanlar var ekmek yiyenler var bu isi meslek bile edinenler var simdi bu projede olursa biz bu devri alemden gittikten sonrada ne ekmek yiyenler cikacak bence olursa cok iyi olcak
Desenizle kayseride hamsi ucuzlayacak.
Bu bir ütopyadır. Tüm ülkelerin teknolojisini birleştirseniz bu projeyi gerçekleştiremezsiniz.
doğayı bozmaya ve boş masrafa gerek yok. eğer ekonomimiz bunu yapmaya para çıkarabiliyorsa neden bir sürü işsiz dolaşıyor sokaklarda. bu yapılacağına iş istihtamı açılsın
Böylesine Zihni Sinir projesi üretenler İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının doğal deniz akıntılarını allak bullak ederek doğayı sayılamayacak zararlara uğratacaklarını düşünemiyorlar mı?
cok konusulacak bir proje... :) eger fizibilitesi muhendislik, metalurji vs olarak mumkunse.. cevre ve doga da diger buyuk projelerde oldugundan daha fazla zarar gormeyecekse...bir buyuk depremde ucup atmosfere karismayacaksa...
bu proje GAP'tan cok daha fazla yararli olur...getirisi daha cok olur...
bize, ruslara, ukraynalilara, vs...
bu arada denizlerdeki akintilarin sebebi: dalgalardaki kinetik enerji, ruzgar,
Koryolis (evrendeki herseyi girdap gibi dondurup duran) gucu, isi (sicaklik) , tuzluluk oranlari ve ay tarafindan vuku bulundurulan gel-git olaylaridir. elbette derinlikler ve kiyi dantellikleri de bunlarin hizini etkiler. ama bogazlarda akintilar bu proje olduktan sonra da olacaktir. deniz seviyelerinden bahseden vatandas hangi ulkenin vatandasi merak ederim. suveys kanali acildiktan sonra da akdeniz ve kizil deniz arasindaki seviyeler bozulmus ve dunya bir daha iflak olmayacak bir alamete binip kiyamete yol almaya baslamisti... :-)
Hakan Ay beyin bakisina katilmakla beraber, hollandaya toprak satmakla bu proje finanse edilemeyecegini soylemem lazim. ama bu projenin finansi kendinden mustakildir. kendi kendini yapacagi isdihtam ile, gelecekteki getirecegi gelir ile hem simdiki zamandaki kredilerin bulunmasi ile ve hem de rusya, iran vs ile pazarliklarimizdan edecegimiz diskontolarla vs saglar.
Bir zamanlarda karadenizle Hazer denizini bağlıyacak bir kanal yapmayı düşünmüşlerdi.Oldu olacak kayseride bu seçimden önce liman ve iskele toplu açılışı yapılsa.