30
Nisan
2025
Çarşamba
ANASAYFA

Erdoğan'ın yeni hedefi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bilimsel ve teknolojik gücümüzü artırmamızı, ülke olarak hedeflerimize ulaşmamızın temel şartlarından biri olarak görüyoruz" dedi.

Erdoğan, RMK Marine Tersanesi'nde, Sahil Güvenlik Komutanlığı için yapılacak 4 adet "Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi"nin ilkinin kaynak töreninde yaptığı konuşmada, ulusal AR-GE çalışmalarının geliştirilmesine yönelik olarak Cumhuriyet tarihinde bir ilkin gerçekleştirildiğini ve 2008'de, başta TÜBİTAK olmak üzere sadece devlet kurumlarının bütçesinden AR-GE için 1 milyar doları aşan kaynak ayrıldığını söyledi.

Öncelikli olarak savunma ve uzay konularına aktarılan bu kaynakla çok sayıda projenin yürütüleceğini belirten Erdoğan, "Bilimsel ve teknolojik gücümüzü artırmamızı, ülke olarak hedeflerimize ulaşmamızın temel şartlarından biri olarak görüyoruz" dedi

Geçmiş dönemlerde uzun yıllar toplanma imkanı bulamamış Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu ile Savunma Sanayi İcra Komitesini işler duruma getirdiklerini anlatan Erdoğan, bu kurulların yılda iki kez toplandığını, önemli kararlar aldığını, bugün ilk adımları atılan projelerin de bu kurullardan çıktığını anımsattı.

Erdoğan, 2004 yılından bu yana AR-GE yapan, yaptıran ve kullanan tüm aktörlerin içinde yer aldığı bir "Türkiye Araştırma Alanı" oluşturulduğunu da ifade ederek, bu konuda bir uygulama planı hazırlandığını, somut hedeflerin belirlenerek, gerekli kaynakların ayrılıp, idari ve hukuki altyapının güçlendirildiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu gayretler sonucunda 2003-2005 yılları arasında AR-GE harcamalarında artış oranında dünyada Çin ile birlikte ilk sıralara yerleştik. Bu dönemde dünyada bilim insanı sayısındaki artışta da en yüksek oranı yakalayıp 3. ülke durumuna geldik.

Tuzla bölgesinde 'Piri Reis' adıyla üniversite kurulmasına ilişkin aldığımız kararla hedefimiz, sektörün dinamizmiyle üniversitenin bilimsel birikimini birleştirerek bir sinerji üretebilmektir."

Savunma sanayi alanında başlatılan çalışmalarla TSK'nın dışa bağımlılığını en aza indirmeyi amaçladıklarını kaydeden Erdoğan, bugün denizde atılan adımlarla imal edilecek yeni gemilerin yüzde 65-70 oranında yerli kaynaklarla imal edilecek olmasının gurur verici olduğunu söyledi.

Bu büyüklükte ve teknolojik donanımda askeri gemilerin, Türk girişimcileri kanalıyla gerçekleştirilmesinin bir ilk, hele hele dizayndaki başarının da gurur verici olduğunu anlatan Erdoğan, bu gemilerin, Havelsan ve Aselsan tarafından geliştirilen milli komuta kontrol sistemiyle donatılacağını kaydetti.

Bu gemilerde, Türkiye'de üretilen gemi çeliğinin kullanıldığını da anlatan Erdoğan, böylece gemi inşa yan sanayinin de zincirleme olarak geliştiğini belirtti.

Sadece Tuzla bölgesinde 37 tersanenin var olduğunu, Yalova ve Karadeniz sahillerinde açılan tersanelerle bu sayının 100'e ulaştığını kaydeden Erdoğan, mevcut tersanelerin siparişlerinin 2011 yılına kadar dolu olduğunu söyledi.

Savunma ve güvenlik alanında önemli bir kaynağın yurt dışına gittiğini de ifade eden Erdoğan, yurt içinde gerçekleştirilen üretimlerle bu kaynakların ülke ekonomisine kazandırılacağını anlattı.

aa
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 20:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
El Salud IP: 78.179.189.xxx Tarih : 3.05.2008 23:20:37

"AR-GE harcamalarında artış oranında dünyada Çin ile birlikte ilk sıralara yerleştiği" iddia edilen Türkiye her alanda Çin mallarının kuşatması altında. İstanbul Tahtakale'de meşhur iş hanlarında Çinli'lerin iş yeri açıp perakende satış yaptıkları bilinen bir gerçektir. Uzaya gönderdiği uydularını, başka ülkelere ürettiren ve onların rampalarından kendine ait olmayan roketlerle yürüngeye oturtulmasının siparişini veren bir ülkeyiz. Uzay çalışmalarında teori dışında ne yapabildik? Ya da yapmayı planlıyoruz? Sahil Güvenlik botu yapmak ile savaş gemisi inşa etmek farklı işlerdir. "Her ikisi de deniz de yüzmüyor mu?" mantığı ile yapılan bu tür beyanlar, yarın umudu olmayan milletimize, sahte ümit enjekte edilmesine benzer.