Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, referandum sonuçları üzerine istifa eden Raffarinin yerine Dominique de Villepini Başbakanlık görevine atadı.
Başbakan Jean-Pierre Raffarinın istifasını kabul eden Cumhurbaşkanı Chirac, İçişleri Bakanı de Villepini bu göreve getirdi.
Chirac tarafından başbakanlık görevine atanan Dominique de Villepin, Türkiyeyi iyi tanıyan ve Ankaranın AB üyeliğine sıcak bakan bir siyasetçi olarak biliniyor.
Uzun yıllar dışişleri bakanlığında çalışan Dominique de Villepin, Chiracın, ilk cumhurbaşkanlığı döneminde Elysee Sarayında beş yıl süreyle genel sekreterlik gibi önemli bir görevde bulundu.
Chiraca yakınlığı ve sadakatiyle tanınan de Villepin, merkez sağın iktidara gelmesini ardından dışişleri bakanı oldu.
Dışişleri bakanlığı sırasında de Villepin, Türkiyenin AB üyeliği sürecini yakından takip etti ve Chirac ile birlikte Ankaranın AB sürecine destek verdi. Dominique de Villepin, daha sonra İçişleri Bakanlığı görevine getirildi.
Türk diplomatik kaynakları tarafından dengeli ve tecrübeli bir devlet adamı olarak nitelendirilen Dominique de Villepinin, başbakanlık görevine getirilmesinin memnuniyet yarattığı bildirildi.
Dominique de Villepinin babası senatör Xavier de Villepin, Fransa Senatosundaki Türk dostluk grubu üyeleri arasında yer alıyor.
SARKOZY KORKUTUYORDU
Cumhurbaşkanı Chiracın, adaylar arasında gösterilen ancak başbakanlığa atamadığı iktidardaki UMPnin lideri Nicolas Sarkozy, Türkiye karşıtlığıyla tanınıyordu.
Sarkozy, "Türkiyenin AB üyesi olması iyi fikir değil. Doğru yol imtiyazlı ortaklık" fikrini savunuyordu.
Basında birçok kez Türkiyenin Avrupa Birliği üyeliği karşıtı yaptığı açıklamalarla yer alan Sarkozy, "Anayasayı reddederseniz AB sadece büyük bir pazar olacak ve Türkiyenin üyeliği daha kolay gündeme gelebilecek", "İsrail ve Lübnan, Türkiyeden daha fazla Avrupalı değerlere sahip", "UMP olarak Türkiyenin üyeliğine hayır kampanyası yürüteceğiz" açıklamalarını yapmıştı.
Sarkozynin adı yeni içişleri bakanı olarak geçiyor.
Bu arada, yeni bakanlar kurulunun kesin listesinin çarşamba günü açıklanacağı bildirildi.
Siyasi gözlemciler, Sarkozynin hem iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) liderliği ve hem de içişleri bakanlığı görevini birlikte yürüteceğini belirtiyorlar.
Sarkozy, 2002 ve 2004 yılları arasında İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuş, daha sonra Chirac tarafından Maliye ve Ekonomi Bakanlığına getirilmişti.
AA
Yayın Tarihi :
31 Mayıs 2005 Salı 17:37:51
Güncelleme :31 Mayıs 2005 Salı 17:40:42