Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'a hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin sorduğu 'hediye' sorusuna sinirlendi: "Umre'ye gidecek misiniz, hediye götürecek misiniz?"
Gül, Suudi Arabistan'a hareketinden önce şunları söyledi:
Bölgesel ve uluslararası konulardaki gelişmeleri gözden geçirme ve ilk elden fikir teattisinde bulunmayı sağlayacaktır. Bölgemizin kalıcı istikrar ve varışa ulaşması için neler yapılabileceğini konuşacağız. Güçlü bir işadamları heyetiyle gidiyorum. Suudi Arabistan'da çok büyük ekonomik kalkınma vardır. 2010'a kadar 210 milyar dolar yatırım yapacak. Sanıyorum ki bu ziyaretim sırasında müteahhitlerimiz ve işadamlarımız önemli görüşmeler yapacaktır. Arabistan'da yaşayan 100 binden fazla vatandaşımız var. Bunlar da iki ülke arasında köprü vazifesi görüyor.
Filistin sorunu için herkesin yapıcı olması gerekiyor. Musevi azınlığa tepki olmamalı. Bizim anayasamızda da vatandaşlık esastır. Her toplumda yanlış yapan çıkar. Yanlış yapanları ikaz etmek lazım. Gazze için arabuluculuk yapan Türkiye bir şov peşinde değil, bir PR peşinde değil.
GÜL'Ü KIZDIRAN SORU
SORU: Umre'ye gidecek misiniz, hediye götürecek misiniz?
- (Gül bu soruya sinirlendi) Bu soruların cevabını ziyaret dönüşü görürsünüz.
SORU: Davos’taki sorunlardan sonra İsrail Türkiye ilişkileri ile ilgili ne düşünüyorsunuz. Musevi vatandaşlar da açıklama yaptı?
- Türkiye’deki Musevi vatandaşlarımız sen ben ne isem onlarda odur. Onlarda milletvekili cumhurbaşkanı olabilir. Dolayısıyla bu ülkede T.C. vatandaşı olan insanlar hepsinin hakkı hukuku birbirine eşittir. Onlara karşı herhangi bir tavır söz konusu olamaz.
İsrail ayrıdır, Türkiye’deki Musevi vatandaşlarımız ayrıdır. Bunların hepsini birbirinden ayırmak gerekir. Bütün vatandaşlarıma da sesleniyorum. Sakın böyle bir yanlış tavır içerisine kimse girmesin.
Onun için Musevi Hıristiyan vatandaşlarımız hepsi bu ülkenin vatandaşlarımızdır. Bizde belki onların oranları azdır ama başka ülkelerde çoktur. Anayasamıza göre de vatandaşlık esastır. Yanlış yapanları da herkesin ikaz etmesi gerekir.
Türkiye arabuluculuk olunca bir şey elde etmiyor ki. Türkiye bir şov peşinde değil. Eğer burada bir problem varsa, anlaşmazlığı olan taraf kaybeder.
Irak’ta da yerel seçimler oldu ama bir takım gerginliklerde devam ediyor.
Irak’ta tabi mali seçimlerin yapılması büyük bir başarı. Katılımı gayet yüksek seviyede olmuş. Bunlar önemli adımlardır. Biz de yakından takip ettik destekledik. Ümit ediyorum ki Irak temel yasalarını çıkarır ve yoluna devam eder.