1
Mayıs
2025
Perşembe
ANASAYFA

Her türlü tehlikeye 'Türk freni'

Bir Türk firmasının geliştirdiği teknoloji, gasp, tehdit, trafik kazası ya da kaçırma gibi tehlike anlarında, her türlü mesafeden araçların yakıtını keserek durdurabiliyor.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Diker, dünyada son yıllarda araç takip kontrol sistemlerinin hızla geliştiğini ve yaygınlaştığını ifade etti.

Türkiye'de yaklaşık 13 milyon aracın trafikte bulunduğunu, bu sayının yarısının bireysel, diğer yarısının da ticari amaçlar için kullanıldığını söyleyen Diker, sayının her geçen gün artması nedeniyle bu sistemlerin Türkiye'de de diğer ülkelerle paralel olarak geliştiğini anlattı.

Ticari araç ve filoların takibinde kullanılan ''Araç Takip ve Kontrol Sistemi'' ile bireysel araçların güvenliği ve takibinde kullanılan ''Araç Güvenlik Savunma ve Takip Sistemi'' adını verdikleri teknolojinin firmalarının Ar-Ge personeli tarafından geliştirildiğini anlatan Diker, sistemin araç sahiplerine çok yönlü hizmetler sunduğunu söyledi.

Diker, sistemin dış müdahale ve tehlike anlarında sesli arama ile bilgi verebilen, sesli menüsü ile tüm sürücülerin kullanabileceği en gelişmiş yüksek teknolojiye sahip GPRS, GPS ve WEB tabanlı bir sistem olduğunu kaydetti.

Geliştirdikleri sistemle ''aracın kontağının hangi saatte açıldığının, kapatıldığının, nerede ve kaç dakika durduğunun, kaç kilometre yaptığının, hangi hızla gittiğinin anlık olarak tespit edilebildiğini'' kaydeden Diker, bunların kayıt altına alınabildiğini, 5 yıl öncesine kadar tüm kayıtların saklanabildiğini ifade etti.

Araç takip sistemlerinin işletmelere bir otokontrol sistemi getirdiğini, sistemin daha çok satış operatörleri tarafından tercih edildiğini belirten Diker, şöyle devam etti:

''İşletmeler, araçların mesai dışı kullanımlarını engellemek için sistemlerimizi kullanabiliyorlar. Bu durumda aracın mesaisi, sistem operatörü tarafından belli saatlere ayarlanıyor, böylece sistem o saatlerin dışında çalışamıyor. Bir şekilde çalıştırılmaya kalkışılırsa aracın denendiğine ilişkin mesaj ilgililere iletiliyor. Bu durumda sistem kullanıcısı çalışmaya izin de verebiliyor, vermezse blokeye devam edilebiliyor. Sistemin bu özelliği sayesinde mesai ve istem dışı tüm maliyetler de düşürülmüş oluyor. Ayrıca araçlara hız limiti de getirilebiliyor.''

GASP VE ÇALINMADA BLOKE EDİLİYOR

Sisteme sürücü ve araç güvenliğini arttırıcı bazı özellikler de eklediklerini kaydeden Diker, gasp, tehdit, trafik kazası ya da kaçırma hallerinde sürücünün ''acil imdat'' butonuna bastığı anda daha önce belirlediği kişilere aracın durum bilgisinin iletildiğini söyledi. Bilgilerin iletilmesi işleminin sabit ve cep telefonları ile internet üzerinden yapılabildiğini anlatan Diker, acil durum bilgisini alanların mesafe ne olursa olsun isterlerse aracı uzaktan bloke edebildiğini kaydetti. Diker, bloke işleminin aracın yakıtının kesilmesi yoluyla yapıldığını söyledi.

Araç sahiplerinin de herhangi bir tehdit anında her mesafeden araçlarını bloke edebildiklerini belirten Diker, bu gibi durumlarda saniyeler içinde ayrıntılı olarak tehdidin nereden geldiğinin de rapor edilebildiğini ifade etti.

Diker, dünyadaki örnekleri gibi kendilerinin kurduğu konum belirleme sistemlerinin de uydu tabanlı çeşitli sistemlerin alt yapısını kullandığını dile getirdi.

Sisteme eklenecek bir takım özellikler sayesinde soğuk zincir araçlarının ısı ve nem değerleri ile değer aşımlarının da ölçülebildiğini ifade eden Diker, ''Geçmişe ait istenilen tarih aralıklarında ısı ve nem değer raporları alınabilir. Değer aşımları anında merkez bilgisayarlarına ve istenilen telefon numaralarına SMS olarak bildirilmektedir'' dedi.

KİMLER KULLANIYOR

Bu tür sistemleri Türkiye'de aracı başkası tarafından kullanılan işletmelerin tercih ettiğini anlatan Diker, sistemin son dönemlerde eşler tarafından da talep gördüğünü dile getirdi. Diker, anne babaların sistemi üniversitede okuyan çocuklarının araçlarına da taktırdıklarını belirtti.

Sistemde kullanılan cihazın araçların direksiyonunun altındaki muhafaza bölümüne yerleştirildiğini anlatan Diker, cihazın sökülmesi gibi bir durumun da operatörler tarafından raporlanabildiğini dile getirdi. Diker, cihazın tüketiciye maliyetinin 310 avro olduğunu söyledi.

Dünyada bu tür sistemleri yapanların genelde ABD, Kanada, İsrail ve Uzakdoğu firmaları olduğunu kaydeden Diker, şöyle konuştu:

''Biz bu sistemin Ar-Ge'sini tamamen Türk araştırmacılarla yürüttük ve çok iddialıyız. Araç takip, araç güvenlik, ısı nem sistemlerinde dünyadaki örneklerinden teknoloji ve kalite olarak çok ilerideyiz ve yakında kablosuz GSM,GPRS tabanlı ev ve iş yeri güvenlik sistemlerini piyasaya sunacağız. Bu da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek. Dünya piyasalarında bir Türk firması olarak biz de teknolojilerimizi satarak, güçlü bir şekilde rekabet edebilecek durumdayız.''

AA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2008 Salı 10:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yilmaz IP: 91.67.47.xxx Tarih : 19.02.2008 14:33:38

Sayin arkadaslar o da ne yani kos koca Türkiye nin frenini tamamem bosalttilar da onu kimse görmüyor, ne kaldiki kücücük bir araba freni buldu diye ona kim bakarki. Saygilarimla.