Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’nin Ankara-İstanbul arasını 5 saate indirme iddiasıyla ortaya koyduğu proje çerçevesinde hizmete sokulan ve İstanbul’dan Ankara’ya 18.00’de hareket eden Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren faciaya yolaçtı.
Bilecik Valisi Ayhan Çevik, kaza yerinde olduğunu ve 70 civarında ölü olduğunu söyledi. Çevik dört beş tane vagonun üst üste bindiğini belirtti.
Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Kahraman, olayın meydana geldiği noktada trenin normal süratte seyrettiğini, trende 240 yolcunun bulunduğunu söyledi.
Ankara-İstanbul seferini yapan hızlı trenin devrilen 4 vagonundaki yolculardan en az 70’inin yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Devlet Demiryolları (DDY), İstanbul - Ankara arasında sefer yapan hızlandırılmış trenler için uzmanların uyarıları üzerine seferleri durdurmak yerine, bu ayın başlarında teknik inceleme başlatma kararı almıştı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, 5 Temmuz 2004’de başlayan Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı’nda sunduğu tebliğde, seferlerinin altyapı ve modern araçlar olmadan yapılmasının büyük hata olduğunu belirtmişti.
Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan kriz masası başkanı Muammer Türker, basına yaptığı açıklamada, ellerinde kazamnın nedeniyle ilgili net bir bilgi bulunmadığını, yapılacak teknik çalışmanın ardından kaza nedeninin belirleneceğini söyledi.
Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın incelemelerde bulunmak üzere olay yerine hareket ettiklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Mostar Köprüsü’nün açılışı nedeniyle Bosna’ya yapacağı ziyareti de iptal ettiğini duyurdu.
TCDD’DEN AÇIKLAMA
TCDD Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, Sakarya’nın Pamukova İlçesi yakınlarında hızlı trenin 4 vagonunun raydan çıktığını söyledi.
Ergüleç, yaptığı açıklamada, İstanbul’dan Ankara’ya 18.00’de hareket eden 1106 sefer sayılı Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlı trenin 4 vagonunun raydan çıktığını bildirdi.
Kazanın meydana geldiği bölgede, trende hız artırımı olmadığını ifade eden Ergüleç, "Bu bölgede eski trenlerin hızı neyse, bu trenin hızı da odur. Kazanın hızdan kaynaklanmış olduğunu sanmıyorum" dedi.
Ergüleç, kaza yapan trenin bütün vagonlarının dolu olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, şu anda ölü ya da yaralı sayısı hakkında bilgisi olmadığını kaydetti.
Kaza yapan trenin 23.15 sıralarında Ankara’ya varması bekleniyordu.
Uzmanlar, bu donanımla hızlı tren seferinin mümkün olmadığını ısrarlı ifadelerle dile getirmişlerdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, 5 Temmuz 2004’de başlayan Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı’nda sunduğu tebliğde, seferlerinin altyapı ve modern araçlar olmadan yapılmasının büyük hata olduğunu belirtmişti.
7 Temmuz tarihli Milliyet gazetesinde konuyla ilgili olarak yayımlanan haberde şu bilgiler yeralıyordu:
Devlet Demiryolları’nın başvurusu üzerine yapılacak incelemeyi yürütecek ekipte yer alan İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, seferlerin başlamasının ardından inceleme kararı alınmasını eleştirdi ve "Trenlerin hızlandırılması için hattın uygun yapıya sahip olması gerekir" dedi. Aynı bölümden Prof. Dr. Güngör Evren de, uyarıları haklı bulduğunu ve konunun çok detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi. Evren, "Bunların hepsi can güvenliği açısından önemli. Önce tüm ayrıntılarıyla incelenmeli, sonra uygulamaya geçilmeliydi" diye konuştu.
Seferleri durdurun
Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, 5 Temmuz 2004’de başlayan Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı’nda sunduğu tebliğde, seferlerinin altyapı ve modern araçlar olmadan yapılmasının büyük hata olduğunu belirterek, seferlerin durdurulmasını istemişti.
Eleştirilerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a da ileten Erel, hızlı trenin bu haliyle hem işletmeye ek maliyet getireceği hem de kaza olasılığını artıracağını söyledi.
Geçtiğimiz ay başlayan hızlı tren seferlerinin, "ara durak sayılarının azaltılması", "makasların iyileştirilmesi", "doğru yol kesimlerinde makinistlere en yüksek hızla seyir izni verilmesi", "Bu trenlerin seyri sırasında seferdeki tüm diğer trenlerin bekletilmesi" gibi düzenlemelerle hayata geçirildiğini belirten Erel, şunları söyledi:
Ray kırılabilir
"Mevcut altyapıda hiçbir iyileştirme yapılmadan hız artırılırsa, alt ve üstyapıdaki hasarlar ve yol bozuklukları, uygulanan hızları ile orantılı olarak artar, taşıtlar hasarlanır ve taşıtları yol üzerinde tutmak zorlaşır. Üstyapı elemanları olan raylar, traversler, bağlantı elemanları zaman zaman yenilense de bunların özellikleri ve yolun imalat kalitesi yüksek hızlara uygun değil. Demiryollarımızda kaynaklı uzun rayların gerekli teknik bilgi kullanılmadan uygulanması, yaz aylarında yolun eğrilmesi sonucu raydan çıkma olaylarına ve kış aylarındaki ray kırılmalarına davetiye çıkarmaktadır."
TCDD: Malzemeler 160 kilometre hıza uygun
TCDD, bir öğretim üyesinin hızlandırılmış trenle ilgili kaygılarını içeren basın bildirisi nedeniyle açıklama yaptı. Ankara - Haydarpaşa arasında altyapı iyileştirilirken, lokomotiflerin hızlarının teknik müdahaleyle artırıldığı ifade edilen açıklamada, üstyapı malzemelerinin 160 kilometre hıza uygun olduğu kaydedildi. Açıklamada yolun yaz ve kış şartlarına uygun hale getirilmesi için ilave önlemlerin alındığı vurgulanarak, kullanılan vagonların da 180 kilometre hıza bile çok elverişli olduğu ifade edildi.
SAKARYA
Yayın Tarihi :
22 Mayıs 2004 Cumartesi 22:39:08
Güncelleme :25 Temmuz 2004 Pazar 11:21:30