Hollanda'nın Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Atzo Nicolai, Kıbrıs'ta yapılacak referandumda bir çözüm olması için her iki tarafında olumlu cevap vermesi gerektiğini belirterek, "Rum tarafından 'Hayır' çıkması durumunda Kuzey tarafını açıkta bırakmayacağız" dedi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Hollanda'nın Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Atzo Nicolai ile yaklaşık 1 saat süren görüşme yaptı. İki bakan Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Bir gazetecinin, 'Rum tarafından 'Hayır' çıkarsa ne tür bir yaptırım yapmayı düşünüyorsunuz?' şeklindeki sorusu üzerine Nicolai, her iki taraftan da pozitif sonuç çıkmasını umut ettiğini ifade ederek, "Çözüm olması için iki taraftanda olumlu cevap vermesi gerekir. Çözüm iki tarafında yararına olacaktır. Rum tarafından 'Hayır' çıkması durumunda ise Kuzey tarafını açıkta bırakmayacağız" diye cevap verdi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin müzakerelere başlama tarihinin Hollanda'nın dönem başkanlığıda gerçekleşeceğini belirterek, "Dolayısıyla bu süreç içeresinde Hollanda ile daha sıkı bir işbirliği içinde olacağız" dedi.
Hollanda'nın Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Atzo Nicolai ise Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini şimdiden kestirmenin zor olduğunu ancak müzakere tarihine konsantre olunması gerektiğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Gül ve Hollanda'nın Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Nicolai ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı. Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmenin ardından iki bakan ortak bir basın açıklaması yaptı.
Gül, Hollanda'nın dönem başkanlığı döneminde Türkiye'nin müzakere başlama tarihinin belli olacağını vurgulayarak, dolayısıyla bu süre içerisinde Türkiye'nin Hollanda ile sıkı bir işbirliği içinde olacağını söyledi.
Bu süreç içerisinde Türkiye'nin yapması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Gül, "Bu süreç içerisinde iki ülke daha sıkı bir işbirliği içinde çalışacak. Bunun bir parçası olarak da görüşmelere devam ediyoruz. Bu vesileyle bugün Kıbrısla ilgili konularda ve diğer konularda da görüştük. Ancak görüşmenin ana konusunu Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması oluşturdu" diye konuştu.
Gazetecilerin, 'Referandumda 'evet' çıkarsa Annan Planı'nın birinci hukuk kuralı işleyecek mi?' yönündeki sorularına cevap vermeyen istemeyen Gül, bugün Hollandalı bakan ile Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda görüşüldüğünü kaydetti.
Bir gazetecinin, 'Hollanda, Türkiye'yi AB'nin tam üyesi olarak ne zaman görmeyi düşünüyor?' yönündeki bir soruya Hollandalı Bakan Nicolai, bu süreci tahmin etmenin çok güç olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ne zaman üye olacağını kestirmek çok zor. Bence ilk adım olarak Aralık Zirvesine ve müzakerelere konsantre olmalısınız. Burada Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili hazırlayacağı rapor da çok önemli. Raporda Türkiye'nin üzerine düşen kriterleri yerine getirdiği kararı çıkarsa müzakerelere başlayabiliriz" diye cevap verdi.
Nicalai ayrıca, Kıbrıs'da yapılacak referandumda Rum tarafının 'Hayır' demesi durumunda Kuzey tarafının açıkta bırakılmayacağını belirterek, çözümün her iki tarafında yararına olacağını bu nedenle pozitif sonuç çıkmasını umut ettiğini dile getirdi.
Açıklamaların ardından Dışişleri Bakanı Gül, Esenboğa Havalimanına gitmek üzere Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldı.