1
Mayıs
2025
Perşembe
ANASAYFA

“Hükümet acil çözüm bulmalı"

CNN Türk’ün sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargının iş yükünden şikayet ederek, “Hükümet buna acil çözüm bulmalı” dedi. Gereçeker’in açıklamaları şöyle:

ÇARE ARAYALIM: Yargının şu an görünen en büyük sorunu iş yoğunluğu. Abartma olmasın ama bir yangın var diyebilirim. Bu yangını nasıl söndürebiliriz, onun çarelerini aramak zorundayız. Hiçbir şekilde bunu vatandaşa mazeret olarak ileri süremezsiniz, çünkü o adaleti arıyor.

ARŞİVLER DOSYA ALMIYOR: Binamız yetersiz. Yargıtay şu anda 3 ayrı binada görev yapıyor, 4. binayı arıyoruz. Fiziki altyapı yok, arşivler dosya almıyor. 2009 yılına 700 bin küsür dosya devredildi. Sosyo ekonomik bunalım suçu artırıyor. Dosyalar 5-10 yılda bitirilemeyecek durumda. İşte bu noktada insan faktörü önem kazanıyor; ama personel alamıyoruz.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ: Anayasamızın temel ilkelerinden olan kuvvetler ayrılığı ile yargı bağımsızlığı ilkesi doğrultusunda yapılması gereken Anayasa değişiklikleri var. Biz buna karşı değiliz ama mutlaka bu ilkelere uygun yapılması gerekir. Anayasa değişikliklerinden beklentimiz yargı bağımsızlığının daha güçlendirilmesidir.

ÖNERİLERİMİZ VAR: Anayasa taslağıyla ilgili önerilerimiz var. Mesela HSYK’nın yapısının değiştirilmesi, Adalet Akademisi’nin ve Adli Tıp’ın özerkleştirilmesi, hakim ve savcıların Adalet Bakanlığı’nın vesayeti altında olmaktan kurtarılması, Teftiş Kurulu’nun HSYK’ya bağlanması temel isteklerimiz. HSYK üyelerini doğrudan Yargıtay’ın seçmesini istiyoruz. Bu yargı bağımsızlığına en uygun sistemdir. Bakan ile müsteşarın bu konuda söz sahibi olması, yargıya müdahale etmeseler bile biçimsel olarak uygun değildir. Böylece kendileri de eleştirilerden uzak kalırlar.

Vatan
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 11:02:18
Güncelleme :3 Mart 2009 Salı 11:06:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adalet IP: 78.170.77.xxx Tarih : 3.03.2009 21:34:52

ben başkan her seferinde yargının işi arttı deyip yeni bir yasa çıkartılmasını beklemekte.nasıl ki suçlar affedilsin de bizlerde dosya okumaktan vazgeçelim demekte bana göre.bakınız hakimler savcılar yüksek kurulunun değiştirilmesini vatandaş olarak asla müsade etmemekteyiz.iyi hakim yetiştirilmemekte.hakimler kararlarında isabet sağlayammakta bu nedenle yargıtayın işini çoğaltmaktadırlar.doğrudur hakimler davaları o kadar çok karıştırmakta ki 5-10 senede de bu davalar çözülemeyeceğini ankaradan görmekteler.yapılacak tek iş var.aynı sene içerisinde 4 tane üst üsta isabetsiz karar veren hakimlerin tekrar hakimler ve savcılar merkezine gönderilmesi gerekmekte.bu durum japonyada tekrar hukuk fakültesine gönderilerek çözülmekte.o zaman görün bakalım hiçbir yargı sorunu kalmaz.başkanım siyaset yargının işi değil.lütfen