Kasım ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,03 gerileyerek, 8 milyar 659 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM),Kasım ayı ihracat rakamlarını Gelze'deki Taşıt Araçları Yan Sanayi (TAYSAD) OSB'de açıkladı.
Buna göre, Kasım ayı ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,03 gerileyerek, 8 milyar 659 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 11 aydaki ihracat yüzde 24,85 artışla 120 milyar 459 milyon dolar'a ulaştı, geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 23,49 artışla 129 milyar 940 milyon dolar'ı geride bıraktı.
Kasım ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 339 milyon dolar ile Otomotiv sektörü oldu. Bunu, 1 milyar 176 milyon dolar ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon, 935 milyon dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri takip etti.
Tarım grubu sektörlerinin ihracatı, Kasım ayında yüzde 5,64 gerilerken, toplam ihracat içerisinde yüzde 14,97 pay aldı.
Kasım ayında toplam ihracat yüzde 82,58'ini gerçekleştiren Sanayi grubunda ise ihracat yüzde 24,47 gerileyerek 7 milyar 150 milyon dolar'da kaldı. Sanayi sektöründe 11 aylık ihracat 104,9 milyar dolar'ı, geriye dönük bir yıllık ihracat ise 113 milyar dolar'ı geride bıraktı.
Madencilik ürünleri sektörü ihracatı ise, Kasım ayında yüzde 20 azalarak 212 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektör 2008 yılının ilk 11 ayında 3 milyar 108 milyon, geriye dönük bir yılda ise 3 milyar 322 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
İracat rakamları için düzenlenen basın toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, global kriz nedeniyle ani talep daralması. yoluyla, endüstrinin iş kaybına uğradığını hatırlatarak, “Büyük ihracat rakamları üzerine kurulu bir kapasitemiz var. Ancak dış pazarlarda kriz nedeni ile oluşan ani daralma kapasitemizi atıl bıraktı” diye konuştu.
Krizin en fazla etkilediği sektörlerin başında otomotivin geldiğini anımsatan Büyükekşi, sektörün üretimini yavaşlattığını, buna rağmen, sektörün, en fazla ihracat yapan endüstri unvanını elinde bulundurduğunu kaydetti.
Büyükekşi, devletin turizm, gıda, lojistik, mobilya gibi birçok yan sektörü desteklediğini vurgulayarak, aynı şekilde otomotiv, demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarını desteklemesini istedi.
Sektörün ihracattan aldığı payın yüzde 20’lere vardığını hatırlatan Büyükekşi, “İşte Türkiye, böylesine önemli bir sektörünü bugün korumak ve kollamak zorundadır” ifadelerini kullandı.
Önemli olanın güvenin sağlanması olduğunu iddia eden Büyükekşi, son zamanlarda krizin algılanma şeklinin güçlü, güven verici bir müdahaleyi gerektirdiğini savundu. .
Büyükekşi, şöyle devam etti:
“Yaşadığımız durumun bir tür panik atak krizine dönüşmesine hep beraber izin vermeyelim. Sorumlu ve duyarlı davranalım. İkinci mesele tek tek sektör ve endüstrilerimizin sorunlarına yönelik yaratıcı çözümler geliştirmektir. Diğer bir deyişle suyun altında kalmış olanlara nefes hortumu uzatmak durumundayız.”
TİM’in bu amaçla Başbakanımız Erdoğan ve ekonomi kurmayları ile bir araya gelerek, taleplerini ilettiğini belirten Büyükekşi, bu önlemlerin şirket birleşmelerine kolaylaştırıcı uygulamalar içermesini ve şirketlerin finansman sıkıntılarına çözüm bulmasını beklediklerini bildirdi.
Hükümete öneriler
Konuşmasında hükümete çağrı yapan TİM Başkanı, zorda olan şirketlerin 6 ay işçi çıkarmamak kaydıyla işçi ücretlerinin yüzde 50’sinin işsizlik fonundan ödenmesi önerisi yerine; son üç yılda sosyal güvenlik primleri ve muhtasarlarını düzenli ödeyen firmaların, yine işçi çıkarmamaları kaydıyla önümüzdeki yılki sosyal güvenlik primleri ve muhtasarlarının yüzde 25’lik bölümünün işsizlik sigortası fonundan karşılanmasını önerdi.
Büyükekşi, diğir taraftan iç piyasanın yerli üretim lehine canlandırılmasına yönelik; devletin elindeki araç stokunun yenilenmesi gibi önlemlerin tartışılması gerektiğini savundu.
Kriz süresince çoğu firmanın ciddi finansman sıkıntısı çektiğini de hatırlatan Büyükekşi, bunun için de, Eximbank’a ek kaynak aktarılması ve firmaların Eximbank’tan kullandığı kredilerin limitlerinin yükseltilmesinin ihracatçıya nefes aldıracağını vurgulayarak, enerji maliyetlerinde yapılacak düzenlemelerin tüm reel sektörü önemli oranda rahatlatacağını savunarak, “En büyük can simidi bu olacak” şeklinde konuştu.
Büyükekşi ayrıca, yaşanan hiçbir sorun ve krizin, Türkiye’nin AB yolundan vazgeçmesine asla neden olmamasını da istedi.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükekşi, bir soru üzerine, 9 günlük bayram tatili nedeniyle Aralık ihracatında da yüzde 10-15’lik bir düşüş yaşanacağını bildirdi. Büyükekşi, Kasım ayındaki düşüşün en büyük nedeninin de pariteden kaynaklandığını bildirerek, “Yaklaşık yüzde 13.29’luk pariteden kaynaklanan düşüş var. Yani asıl sebep bu” ifadelerini kullandı.