Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıslı Türklerin lideri Mehmet Ali Talat'la görüşme takvimlerini açıkladı.
Hristofyas, Türk tarafıyla barış görüşmelerinin canlandırılması için 17 ila 24 Mart tarihlerinde Talat'la bir araya gelmeyi umduklarını söyledi.
Atina temaslarının ardından açıklamalarda bulunan Hristofyas, BM'den de Mehmet Ali Talat'la bir görüşme ayarlamaları ricasında bulundu.
Bu arada, Mehmet Ali Talat da Ankara'da temaslarda bulunuyor.
Talat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Hristofyas da, önceki hafta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonra alışılageldiği gibi, ilk dış ziyaretini Atina'ya yapmış, burada Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Başbakan Kostas Karamanlis ile görüşmüştü.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı dün de Türk ve Rum toplumlarını birbirine bağlayacak yeni geçiş noktalarının açılmasını umduğunu söylemişti.
Hıristofyas, Mehmet Ali Talat ile yapacağı görüşme ardından Ledra Caddesi ve Yeşilırmak (Limnitis) geçişinin açılması konusunda bir açıklama yapabileceklerine inandığını belirtmişti.
Hıristofyas adanın yeniden birleştirilmesinin başlıca hedefi olduğunu da yinelemişti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller, Mehmet Ali Talat'la Salı günü yaptığı görüşmenin ardından, Talat'ın Hristofyas'la bir araya gelmesi için henüz bir tarih belirlenmediğini, birkaç gün içinde bir tarih saptanacağını söylemişti.
8 Temmuz
Kısa adı AKEL olan Komünist 'Emekçi Halkın İlerici Partisi' lideri Hristofyas, 24 Şubat'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini çözümün mümkün olduğu savıyla kazanmıştı.
Seçim sonuçlarının açıklanmasından bu yana da Hristofyas ve Talat, adanın birleşmesi yönünde ilerleme kaydedebilecekleri konusunda karşılıklı iyimser açıklamalarda bulunuyorlar.
Hristofyas, Yunanistan'a hareketinden önce, Talat'la 8 Temmuz 2006 anlaşması temelinde görüşmelere başlama konusunda çok samimi olduğunu söylemişti.
Dimitris Hristofyas, ''Sayın Talat ile yapacağımız ilk görüşmede kendisinin, komiteler düzeyinde görüşmeler yapılmasına ilişkin Temmuz 2006 anlaşmasının canlandırılması fikrine yaklaşımını öğreneceğim'' demişti.
Hristofyas, Rumların reddetmiş olduğu Annan Planını gündeme getirmeyi anlamlı bulmadığını ima ederek, "Bizim için 8 Temmuz süreci her yeni girişim için başlangıç noktasıdır." diye konuşmuştu.
İki toplumun o dönemdeki temsilcileri Mehmet Ali Talat ve Tassos Papadopulos 8 Temmuz 2006'da, BM Genel Sekreterinin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari gözetiminde yaptıkları görüşme sonunda, çözüm için bazı komisyonlar kurulması ve zemin oluşturulması konusunda anlaşmışlardı.
Komisyonların aynı ay işlemeye başlaması hedefine ve iki tarafın yetkilileri arasında yapılan çok sayıda görüşmeye rağmen, aradan geçen sürede ilerleme sağlanamamıştı.