30
Nisan
2025
Çarşamba
ANASAYFA

Kıbrıs'ta liderler masaya oturdu

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas, dört yılı aşkın süren durgunluğun ardından, kapsamlı müzakereler için bugün resmen masaya oturdu.

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas, görüşmelerinin ardından ara bölgede ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Dimitris Hristofyas, yaptığı açıklamada bulunacak olan çözümün "AB normlarında olmasını" istediklerini söyledi.

Mehmet Ali Talat ise müzakerelere başlarken "çalışma azmi ve kararlılığı içinde olduklarını" ve Ankara'nın da kendilerini bu yönde desteklediğini söyledi.

Basın toplantısında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da söz aldı ve iyimserliğini koruduğunu, görüşmelere ilişkin umutlu olduğunu söyledi.

Türk ve Rum toplumları arasında ilk temas, Rum Tarafında cumhurbaşkanlığına Tasos Papadopulos'a göre daha çözüm yanlısı bir isim olan Dimitris Hristofyas'ın seçilmesiyle başlamıştı.

Talat ile Hristofyas'ın 21 Mart görüşmesinden sonra başlayan yeni süreçte, taraflar altı çalışma grubu ile yedi teknik komite oluşturulmasına karar vermişti.

'Tek kimlik'

Talat ile Hristofyas, 23 Mayıs'ta yeniden bir araya geldi.

İki lider bu görüşmede Türk ve Rum kurucu devletlerinin oluşturacağı Kıbrıs devletinin, tek uluslararası kimlikli, federal bir hükümeti olması konusunda görüş birliğine vardı.

Liderlerin Temmuz ayında yaptığı iki görüşmenin ardından da bugüne gelindi.

Kıbrıslı Türk lider Mehmet Ali Talat'ın Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile müzakerelerden sorumlu Özel Temsilcisi Özdil Nami, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, liderlerin bugün güç paylaşımı ile yönetim konularına “yumuşak geçiş” yapabileceklerini söylemişti.

'Rayına girdi'

Bugünkü görüşme öncesi Anadolu Ajansına konuşan Kuzey Kıbrıs başbakanı Ferdi Sabit Soyer de uzun bir aradan sonra görüşmelerin resmen başlamasının, meselenin rayına girdiğini gösterdiğini söyledi.

Kıbrıs Üniversitesi'nden Doçent Doktor Niyazi Kızılyürek de Kıbrıs'ta bugün başlayan kapsamlı müzakere süreciyle ilgili olarak BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Rum tarafında kilise ve ona yakın siyasi partilerin çevresinde toplanan “çözüm karşıtlarının” tüm seçmenler arasında yaklaşık yüzde otuzluk bir kitle oluşturmasına rağmen, mevcut konjonktürün Hristofyas açısından nispeten rahatlatıcı olduğunu söyledi.

ABD açıklaması

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması kapsamında liderlerin biraraya gelmesini ve müzakerelerin başlamasını kuvvetle desteklediklerini belirtirken, ABD'nin, ''özel temsilci'' atama konusunu değerlendirdiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında, Kıbrıs'ta liderlerin biraraya gelmelerine ilişkin bir soru üzerine McCormack, "Anlaşmaya ulaşma yönündeki bu yeni çabayı tamamıyla destekliyoruz" dedi.

McCormack, ABD'nin de, bu çabada "özel bir temsilci" atamanın uygun olup olmayacağı konusunu değerlendirdiğini söyledi.

McCormack, ABD'nin daima, iki toplumlu, iki bölgeli bir çözümü desteklediğini de dile getirdi.

Sean McCormack, henüz böylesi bir durum söz konusu olmamakla birlikte, istenirse uluslararası toplumun çözüm için öneriler getirmeye de hazır olduğunu sözlerine ekledi.

BBC
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 13:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?