DİSK ve KESK ise “500 bin emekçiyle Taksim Meydanı’ndayız” diyerek ‘kararlıyız’ mesajı verdi.
TÜRK - İŞ ise ısrarından son anda vazgeçti.Hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara'da 1 Mayıs ile ilgili ortak bir basın toplantısı yaptı.İlk sözü alan Çelik, 1 Mayıs'ın dünyada endişe günü olmaktan çıktığını söyledi. Hükümetin attığı adımların geleceği güvenceye aldığını ileri süren Çelik, "Önemli yasal düzenlemelere devam edeceğiz" dedi.
1 MAYIS ÖLÜMLE ANILMASIN
1 Mayıs'la ilgili alınan "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararının önemine dikkat çeken Çelik, "Hükümet olarak 1 Mayıs ölümlerle anılsın istemiyoruz. Vatandaşlarımızın 1 Mayıs'ı mülki amirlerin gösterdiği yerlerde kutlamasını istiyoruz. Olası provokatif girişimlere emekçilerin rağbet göstermeyeceğini biliyoruz" dedi. Daha sonra söz alan Atalay ise, "Bütün illerimizde 1 Mayıs'ın kutlanması için önlemlerimizi aldık. Hükümet olarak dileğimiz 1 Mayıs geliyor diye vatandaşlarımızın tedirgin olmamasıdır. Olması gereken budur. Geçmişin izlerini silmek için çaba hazırlıyoruz" dedi.
MÜSAMAHA OLMAYACAK
1977 yılından bu yana Taksim Meydanı'nın toplantı ve gösteri yürüyüşleri için tahsis edilmediğini ifade ederek, "Bunun haklı gerekçeleri vardır, bunun anlaşılması lazım. Taksim Meydanı giriş çıkışı çok olan bir meydandır, denetlenmesi zor bir alandır. İstanbul'daki belli bölgelere trafik akışının adeta merkezidir, vatandaşımızın günlük hayatını çok etkiler" diyen Atalay, "İstanbul için belirlenmiş 4 alan vardır. Oralarda bunlar yapılır. Taksim, bu manada değerlendirilen, bu manada izin istenebilecek veya izin verilebilecek bir alan değildir. O konuda müsamaha gösterilmeyecektir" diye konuştu.
TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK ile siyasi partiler, meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan grup da aynı dakikalarda İstanbul'da basın açıklaması yaptı. Temsilciler adına ortak açıklamayı yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Siyasetin aktörleri çözüm yerine gerginlik artırıyor. Hazırlıklarımızı Taksim için yaptık. 500 bin emekçi olarak 1 Mayıs'ı Taksim'de elimizde karanfillerle kutlayacağız" dedi.
BASKI ALTINA ALINIYOR
Görgün şöyle konuştu: "Tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs, ülkemizde Osmanlı'dan bu yana kutlanan bir bayramdır. Aylardır bunun kutlanması için sendikalar olarak çabalıyoruz, 1 Mayıs tüm dünyada serbetçe kutlanırken ülkemizde bunun dolaylı olarak baskı altına alınması düşündürücüdür. 1 Mayıs'ı Emek Günü ilan edenler, demokrasiyi kendilerine göre işletmektedir."
ISRARIN ARKASINDA iYi NiYET GÖRMÜYORUZ
Litvanya Başbakanı Kirkilas ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, gazetecilerin 1 Mayıs'la ilgili sorularını yanıtladı. İstanbul'da büyük miting alanları olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bunlardan hangisinde isterlerse miting yapabilirler" dedi. Taksim konusundaki ısrarın arkasında iyi niyet göremediklerini ifade eden Başbakan, "Konuyla ilgili olarak yetkililer gerekli açıklamaları yapmıştır" dedi. Miting alanı ilan edilmiş yerlere karşı olmadıklarını vurgulayan Erdoğan, “Burada yapılan maalesef 'Biz nereyi istersek orada yaparız mantığı.' Bu mantık kamu düzenini bozma mantığıdır. Biz bunu çirkin buluyoruz. Ülke hukukun üstünlüğüne inanmış bir ülkedir” dedi. Sendikaların 30 - 35 bin kişiyle basın toplantısı yapma fikrinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Bu fikri sizler kanunla alakalı görüyor musunuz? Böyle şey olmaz" diye konuştu.
TÜRK-iŞ: SADECE ÇELENK BIRAKACAĞIZ
TÜRK - İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TÜRK - İŞ Yönetim Kurulu'nun, ''TÜRKİŞ topluluğunu 1 Mayıs'ta Taksim'e davet etmesini, temsil ettiği kitlenin güvenliği ve sendikal özerklik açısından gerekli görmediğini'' bildirdi. Kumlu, TÜRK - İŞ Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, konfederasyonun, 2008'in 1 Mayıs'ının İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlanmasını ''yürekten istediğini, bu isteğin gerçekleşmesi için DİSK ve KESK ile birlikte yoğun çaba sarf ettiğini'' ifade etti. Bu konuda ilgili bakanlarla görüşüldüğünü ve son olarak DİSK, KESK Genel Başkanları ile Taksim Meydanı'nın emekçilere açılması talebini Başbakan Erdoğan'a iletiklerini anımsatan Kumlu, şunları kaydetti:
İZİN VERİLER YERLERDE
''TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak isteyen sendikalarımızın bu kararına saygı duymaktadır. TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu ile TÜRK-İŞ'e bağlı bazı sendikalarımızın yöneticileri de 1 Mayıs 2008'de valilikçe izin verilen sınırlar içinde Kazancı Yokuşu ve Taksim Anıtı'na çelenk koyacak, saygı duruşunda bulunacaktır. “
bence işçilere haksızlık yapılıyor 1 mayıs onların günü ve bunu kutlamak onların hakkı sonuçta bütün mesleklerin kendilerine ait günleri var ve hepsi rahatça kutlayabiliyorlar bu günlerini işçilerinde hakkı