30
Nisan
2025
Çarşamba
ANASAYFA

Kritik MGK'dan ne çıktı?

Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde, son Avrupa Parlamentosu raporu gibi Kıbrıs çözüm sürecinin doğasına, BM çerçevesi ve yerleşik parametrelerine, Ada'daki gerçeklere, Türkiye'nin garantörlük hak ve sorumluluklarına ve Ada'nın eşit sahibi olan Kıbrıs Türkleri'nin hukukuna aykırı formül ve talepler ya da uluslar arası mahkeme kararlarından çıkar sağlama arayışlarının, müzakerelerin seyrine ve adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması çabalarına zarar vermekten başka bir amaca hizmet etmeyeceği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında gerçekleştirilen 4.5 saatlik Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nın ardından MGK Genel Sekreterliği'nden toplantıya ilişkin bir bildiri yayınlandı. Bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Toplantıda, ülkemizin asayiş ve güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmelerin etraflı bir değerlendirmesi yapılmıştır. Bu çerçevede çok boyutlu bir yaklaşım gerektiren terörle mücadelenin tüm veçhelerini kapsayan önlemlerin uygulanmasına, ülkemizin bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliğini hedef alan bu tehdit bertaraf edilene kadar ayni azim ve kararlılıkla devam edeceği bir kez daha vurgulanmıştır. Bu süreçte vatandaşlarımızın da çağdaş demokrasi ve hukuk ilkeleri temelinde, kardeşlik olgusunu daha
da pekiştirecek bir tavır sergileyeceklerine olan inanç teyit edilmiştir."

 "IRAK'TAKİ SEÇİMLERİN SAYDAM, DEMOKRATİK VE TEAMÜLLERE UYGUN YAPILMASI ÖNEMLİ"

Irak'taki son gelişmelerin tüm boyutlarıyla ele alındığı kaydedilen bildiride, "7 Mart 2010 tarihinde düzenlenecek Parlamento seçimlerinin saydam, meşru, demokratik teamüllere uygun, Irak'ın tüm nüfus kesimlerinin geniş katılımına imkan verecek şekilde gerçekleştirilmesinin önem taşıdığı vurgulanmış, ayrıca terörle mücadeleye ilişkin Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizma sürecindeki gelişmeler değerlendirilmiştir. Kıbrıs'ta devam eden müzakere süreci bağlamındaki son gelişmeler gözden geçirilmiş, Ada'da adil ve kalıcı bir çözümün, bu konuyla bağlantılı tüm sorunların halli için yegane çareyi teşkil ettiği vurgulanmıştır.

 Son Avrupa Parlamentosu raporu gibi Kıbrıs çözüm sürecinin doğasına, BM çerçevesi ve yerleşik parametrelerine, Ada'daki gerçeklere, Türkiye'nin garantörlük hak ve sorumluluklarına ve Ada'nın eşit sahibi olan Kıbrıs Türkleri'nin hukukuna aykırı formül ve talepler ya da uluslararası mahkeme kararlarından çıkar sağlama arayışlarının müzakerelerin seyrine ve adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması çabalarına zarar vermekten başka bir amaca hizmet etmediğinin altı çizilmiştir" denildi.

 "TÜRKİYE KIBRIS TÜRKLERİ'NE YÖNELİK SORUMLULUKLARINI AYNI KARARLILIKLA YERİNE GETİRECEK"

Türkiye'nin Kıbrıs Türkleri'ne yönelik sorumluluklarını aynı kararlılıkla yerine getireceği vurgulanan bildiride şu ifadelere yer verildi:


"Kıbrıs Türkleri'ni Ocak ayı başında yapmış oldukları, müzakere sürecinde gerçek bir atılım teşkil eden ve kapsamlı çözümün yolunu açacak nitelikteki uzlaşı önerilerinde de yansımasını bulan çözüm iradelerinin karşılık bulmaması nedeniyle, ilanihaye çözümsüzlüğün mağduru olmaya zorlanamayacaklarına dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda, gelinen aşamada herkese çözüme destek sorumluluğu düştüğü ve Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili ahdi hak ve yükümlülükleri çerçevesinde Kıbrıs Türkleri'ne yönelik sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirmeye devam edeceği vurgulanmıştır.

 Ülkemizle Yunanistan arasında mevcut birbirleriyle bağlantılı Ege sorunları ve ülkemizin Ege ve Doğu Akdeniz'deki meşru ve hayati hak ve çıkarları, bu bölgelerde son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizin, Yunanistan'la Ege Denizi'nden kaynaklanan sorunların tümünü iyi komşuluk ve yakın işbirliği ilkeleri temelinde, yapıcı diyalog anlayışı içinde çözmek yönündeki iradesi teyit edilmiştir. Ülkemizin dış politika öncelikleri arasında yer alan Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimizin korunması konusunda da ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği ve eşgüdüm içinde icra ettikleri faaliyetlerin sürdürülmesi kararlılığı yinelenmiştir."

.
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 20:38:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?