1
Mayıs
2025
Perşembe
ANASAYFA

Lübnan için diplomasi trafiği sürüyor

İsrail'in 10 gündür Lübnan'ı hedef alan operasyonlarına son vermek üzere yapılan diplomatik girişimler yeniden yoğunlaşıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier bölgeye giderken, İtalya uluslararası bir toplantı düzenlemeye hazırlanıyor.

Yarın bölgeye gidecek Rice önce İsrailli yetkililerle ardından Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşecek.

Temaslarının amacını "kalıcı bir barış yolu bulmak" olarak ifade eden Rice, amacının İsrail ve Hizbullah arasında derhal geçerli olacak bir ateşkes sağlamak olmadığını ifade etti.

Rice, "sadece statükoya dönülecekse" ateşkesin bir anlamı olmayacağını savunarak, şiddetin temelindeki nedenlere yönelmek gerektiğini belirtti.

Bölgedeki kriz, Güney Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah militanlarının İsrail'e bir baskın düzenleyerek iki İsrail askerini kaçırmasıyla başlamıştı.

Rice, bu nedenle Hizbullah'ın "kabul edilemez bir provokasyon"dan sorumlu olduğunu söyleyerek örgütü "sorunun kaynağı" olaraf niteledi.

Fransa: Lübnan yıkılabilir

Fransa ve Rusya ise Lübnan'daki insani krizin boyutuna dikkat çekerek ateşkes ihtiyacına vurgu yapıyorlar.

Beyrut'un ardından, temaslarına Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden Fransa Dışişleri Bakanı Phillippe Douste-Blazy, durumun ciddiyeti karşısında ateşkesin acil olarak sağlanması gerektiğini belirtti.

Douste-Blazy, aksi halde krizin Lübnan devletinin yıkılmasıyla sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de kısa süre içinde bir Orta Doğu turuna çıkmayı planladığı açıklandı.

Steinmeier 2004 yılında İsrail ve Hizbullah arasında esir değişimine arabuluculuk etmişti. Alman bakan temaslarına, Arap-İsrail gerginliklerinin çözümü konusunda en etkili güç kabul edilen Mısır'dan başlayacak.

Geçtiğimiz günlerde bir Birleşmiş Milletler heyeti bölgeyi ziyaret etmiş, Fransa başbakanı ve dışişileri bakanı Beyrut'a gitmiş, Avrupa Birliği'nin Dış Politika Temsilcisi Javier Solana yetkililerle görüşmüştü.

Ancak bu temaslarda gündeme gelen, bölgeye yeni ve kalabalık bir BM gücü konuşlandırılması önerisine, İsrail fazla sıcak bakmadı.

Türkiye'nin adı geçiyor

İtalya'nın Çarşamba günü, kriz hakkında düzenleyeceği uluslararası toplantı sırasında da bu önerilere daha net bir şekil verilmesine çalışılacak.

Toplantıya BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Condolezza Rice'ın yanı sıra, Lübnan için çekirdek temas grubu olarak ifade edilen ülkeler katılacak.

Geçen yıl Lübnan'da ekonomik kalkınma sağlama hedefiyle oluşturulan grupta, Fransa, İngiltere, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, BM, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası yer alıyor.

Ancak İtalya'daki toplantıya başka ülkelerin de katılması bekleniyor.

BM kaynakları böyle bir güç kurulması söz konusu olursa, Fransa ve Türkiye'nin gücün komutasını üstlenebilecek ülkeleri listesinin başında görüldüğünü belirtiyorlar.

İtalya, Yunanistan ve Brezilya da güce katılabileceklerini ifade eden ülkeler arasında sayılıyor.

Halen Güney Lübnan'da görev yapan bir BM gücü var. Ancak bölgede tam bir sükunet sağlayabilmek için iki bin kişilik UNIFIL'den çok daha geniş yetkilere ve kapasiteye sahip bir birime ihtiyaç olduğundan söz ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2006 Cumartesi 15:55:08
Güncelleme :22 Temmuz 2006 Cumartesi 16:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?