On binlerce esnafa ev sahipliği yapan Tahtakale, serbest piyasadaki döviz kurlarının da akıbetini belirliyor. Mahalle, milli ekonomiye yön veriyor ancak siyasetten yana hiç nasibi yok.
Zira, gündüz milyonların kum gibi kaynadığı semtte, akşam saatlerinde in cin top oynuyor.
Türkiye gazetesinin haberine göre Tahtakale Mahallesi'ne sadece 22 kişi kayıtlı. Yani 30 Martta, burada iki seçmenin parmakları kadar sayıda kişi oy kullanacak. Tabii sandığa giderlerse...
Eminönü Meydanını içine alan Rüstem Paşa Mahallesi de Tahtakale'den farklı değil. 35 seçmenin kayıtlı olduğu mahalle 1999'da 2 bin 500 civarında nüfus kayıtlıydı. Bunların büyük kısmını hanlarda kalan bekârlar oluşturuyordu. Zamanla nüfus eridi ve bitti...
15 yıldır Rüstem Paşa Mahallesinde muhtarlık yapan Osman Osman Kanbay, "Bizim burası, tebligat müessesi gibi çalışıyor. Postacı, maliyeci ve polisten başkası gelmez. Bakmayın siz, yükümüz aslında ağır. Sadece benim mahalleme bağlı 250 bin esnaf var. Mahallelerin birleştirilmesi gündeme geldi. Hepsinin Vefa Mahallesine bağlanacağı duyumunu aldık. İyi de o zaman tebligatı kim Vefa'ya gidip alacak? O iş biraz zahmetli. 30 Mart'ta aday olmayı düşünmüyorum. Çünkü karın doyurmuyor bu iş. 450 lira maaşla ne yapacaksın?" diyor.
Kanbay mahallede lojmanda kalan iki imamın bulunduğunu belirtirken gülerek bu görevlilere "Hadi, 5-6 çocuk yapın da mahalle nüfusu artsın" diye takıldığını anlatıyor. Yüzbinlerce kişinin ekmek yediği Fatih'in eski semtleri diğerleriyle aynı kaderi paylaşıyor. Beyazıt'ta 31, Sururi'de 31, Mercan'da 42, Mollafenari'de ise 66 seçmen bulunuyor.