YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yüksek lisans yapmak isteyen üniversite öğrencilerine Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) yerine, tıp fakültesi mezunlarının alanlarında uzmanlaşmak için girdikleri "Tıpta Uzmanlık Sınavı" (TUS) benzeri yeni bir model getireceklerini söyledi.
Özcan, Hürriyet’e açıkladığı yeni modelle, "Üniversitelerin çıtasını yükseltmeyi, sınavlarda torpilin önüne geçmeyi, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hiç tercih edilmediği için eleman bulmakta zorlanan üniversiteleri cazip hale getirmeyi" amaçladıklarını ifade etti.
Prof. Özcan, şunları söyledi:
"Önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan sınav, ÖSYM’nin Türkiye genelinde yaptığı TUS’la aynı şekilde uygulanacak. Sınavları, ALES’te olduğu gibi yine ÖSYM yapacak. Öğrenciler, sınav sonuçlarına göre üniversite ve bölüm tercih edecekler. ALES yerine getirilen yeni modelin en büyük avantajı, öğrencilerin tercih sistemi ile üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleştirilmeleri olacak. Hayata geçireceğimiz bu sistemle, eleman sıkıntılarını gidereceğiz. Örneğin İstanbul’daki bir öğrenci Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne yüksek lisans yapmak için gidecek. Artık istediği üniversitede ’torpille’ çalışma dönemi de sona erecek. Üniversitelerin çıtası yükselecek."
niyet güzel ama tutarlı bir sonuç doğurması için sınav içeriğinin de değişması gerek. insanlar kendi alanlarına uygun konulardan sınava tabii tutulmalı. matematik ve türkçenin yanı sıra alan derslerinden de sorular olmalı. üniversiteye giriş sınavında olduğu gibi, kişi kendi alanıyla ilgili derslerden daha yüksek katsayı avantajıyla yüksek puan alabilmeli. diğer alanlardan cevaplayacağı sorular da destek niteliği taşımalı.
Güzel bir gelişme.Üniversiteler yüksek lisans öğrencisi alırken ilan verdiklerinde zaten yeri ayırılmış oluyor elemanın.Kimin gireceği de belli oluyor baştan.Formalite icabı ilanların geçerliliği kalmaz.Ama esas sorun sınavın içeriğinde.O da değişsin.Arkeoloji mezunu lise matematik sorularını cevaplamak zorunda kalmasın.Ya da mühendis edebiyat ve tarih soruları ile cebelleşmesin.Bugüne kadar bu sistemden hep ezberciler yararlandı.Özellikle sosyal bilimlerde bu yüzden pek bir gelişim görülmedi.