Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda başörtüsü oylaması öncesi gerginlik yaşandı.
Anayasa’nın 10 ile 42. maddelerinde değişiklik öngören anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylaması TBMM Genel Kurulu’nda başladı. Genel Kurul Köksal Toptan’ın başkanlığında toplandı.
TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasına başlandı.
Anayasanın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören teklifin 1. maddesi üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddenin gizli oylamasına geçildi
KAMER GENÇ'TEN EYLEM ÇAĞRISI
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasanın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinde değişiklik öngören 1. maddesi üzerinde iki ayrı önerge bulunduğunu belirterek, önerge sahiplerine söz verdi.
Önerge sahibi olarak CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman görüşlerini açıklamak üzere kürsüye çıktı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de söz aldı. Genç kürsüyü terk etmediği için oturuma ara verildi. Genç konuşmasında 'gelin kürsüyü kuşatalım görüştürmeyelim çağrısı yaptı' ancak bu çağrıya destek veren çıkmadı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Anayasasında da bildirildiği gibi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Toptan, bu özelliklerin aynı zaman Cumhuriyetin karakteri olduğunu ifade etti.
Köksal Toptan, "Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez özelliklerinden; demokratiklik, bir Türkiye’nin ileri hedefini; laiklik, milletimizin yaşam biçimini ve devletin karakterini; sosyal devlet olma, insani ve beşeri özelliklerimizi; bütün bunların tacı hukuk devleti de temel normların özelliğini ifade etmektedir" diye konuştu.
AKP grup yönetimi milletvekillerine anayasa teklifinin 2. tur oylaması öncesinde Meclis’te kahvaltı verdi.
AKP yönetimi, türbanı üniversitelerde serbest olmasını amaçlayan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasından önce milletvekillerine Meclis’te kahvaltı düzenledi. Kahvaltı basına kapalı olarak gerçekleşti. Kahvaltıya katılımın fazla olmadığı gözlendi. Kahvaltı Meclis üyeler lokantasında verildi.
CHP Grup Başkanvekilleri, oylamanın hemen öncesinde, "Anayasa değişikliğine ’evet’ diyecek tüm milletvekillerini sağduyuya davet ediyoruz. Toplumu kargaşaya, maceraya sürükleyecek, girişimlerden vazgeçmek için açık çağrıda bulunuyoruz" diye seslendi.
CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay, TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak anayasa değişikliğinin ikinci tur oylaması öncesinde Parlamentoda basın toplantısı düzenledi.
Anadol, yapılmak istenenin "Türkiye’yi Ortaçağ karanlığına geri götürmek ve 85 yıllık Cumhuriyetin rövanşını almak" olduğunu ifade ederek, "Anayasa değişikliğine ’evet’ diyecek tüm milletvekillerini sağduyuya davet ediyoruz. Toplumu kargaşaya, maceraya sürükleyecek, girişimlerden vazgeçmek için açık çağrıda bulunuyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, AK Parti, DTP ve MHP milletvekillerini bu doğrultuda göreve davet etti.
Okay da Cumhuriyet ve değerleriyle daha fazla oynanmamasını isteyerek, işin yargıya kalmadan, sağduyunun egemen olmasını temenni etti.
Teklifin maddeleri veya tümünün kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyu kullanılması gerekiyor. Genel Kurul'un bugünkü birleşiminde, ilk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen Anayasa değişiklik teklifinin 2'nci tur oylaması yapılacak.
Anayasada değişiklik teklifinin maddelerin kabulü ile tümünün kabulü üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olacak.
330 oyun altında bir oyla kabul edilen madde veya teklifin tümü reddedilmiş sayılacak.
Teklif hakkında verilecek değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun (330) tespiti için bu önergenin oylanması gizli oylama suretiyle tekrarlanacak.
Bazı insanlar kendilerini çok ama çok zeki zannediyorlar.Ama insanlar artık onların öyle olmadıklarını çok iyi biliyor. Bazı büyük mitinglerde aman provakasyonlara gelmeyin diyen zihniyet bugün ülkenin meclisinde provakasyonlarına devam etmektedir.E artık siz bırakın türban sorununu filan da önce makamınıza yakışır bir şekilde konuşmasını öğrenin.Sizin işiniz Türkiye filan değil boşverin boş laflar sallamayı......
Sagem çok yerinde yorum yapmış, aynen katılıyorum.Ne demek gelin bu kürsüyü işgal edelim demek.Provakasyona gelmeyın çığırtkanlığı yapacaksın arkadan kendin provakatör olacaksın vede laiklik elden gidiyor diyorsun. bu tür laflara karnımız tok sayın vekil. Bir vekile TBMM çatısı altında bu tür davranışı yakışmadı, hiç yakışmadı. Milletin vekili milletine örnek olmalıdır.Dahası sokaktaki vatandaşın o vekilden ilham almasıdır. Ama nerdeee.Adamda bir kere uslup ve hitabet yok çıkmış kürsüye edebiyat parçalıyor. Yazıklar olsun. o konuşma o davranış TC Meclis çatısının altında hiç yakışık almadı.Üstelik bu zat aydın geçinen hukukçulardan zannedersem.