Yunanistan'ın kaçak göçmenlerle mücadele için Türkiye sınırına telörgü duvarı çekme planından sonra, diğer balkan komşumuz Bulgaristan da benzer bir karara imza attı.
Bulgaristan'ın, Avrupa Komisyonu'ndan maddi destek alması durumunda "şap hastalığıyla mücadele programı çerçevesinde evcil ve yaban hayvan geçişinin engellenmesi gerekçesiyle" Türkiye sınırına 143 kilometre uzunluğunda tel örgü inşa etmeyi planladığı ileri sürüldü.
Dnevnik gazetesine konuşan Ulusal Veteriner Tıp Servisi (NVMS) Müdürü Yordan Voynov, Soğuk Savaş döneminde iki ülke sınırı boyunca tel örgü bulunduğunu ancak bugün bunun sadece 29 kilometrelik bir bölümün ayakta durduğunu kaydetti.
Voynov, "Tel örgünün inşası, bütçeden ayrılacak para ile yapılarak harcamalar sonradan Brüksel tarafından karşılanabilir. Eğer tel örgüyü yapmazsak yabani veya evcil hayvanların geçişini engelleyemeyiz" ifadesini kullandı.
Bulgaristan-Türkiye ortak sınırının bir bölümünü oluşturan Rezve deresi bölgesindeki Rezve köyünde şap hastalığı tespit edildiğini ve 9 çiftçiye ait yaklaşık 200 büyük ve küçükbaş hayvanın imha edileceğini kaydeden Voynov, imha edilecek hayvanlar arasında Türkiye'den girdikleri belirlenen 21 ineğin de bulunduğunu kaydetti.
Voynov, hayvan sahiplerinin maruz kaldığı zararın devlet tarafından karşılanacağını bildirdi. Bulgaristan Tarım Bakanı Miroslav Naydenov'un da bugün Rezve bölgesinini ziyaret ederek şap hastalığına karşı alınan önlemler konusunda incelemelerde bulunacağı belirtildi.
BULGARİSTAN İÇİŞLERİ BAKANI: "GÜVENLİK DUVARI KOŞULU YOK"
Bu arada Bulgaristan İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov, ülkede çalışan yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada Bulgaristan ile Türkiye arasında bir güvenlik duvarının kurulup kurulmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Ülkemizin Schengen alanına katılımı için böyle bir koşul yok" dedi.
Tzvetanov, Bulgar Sınır Polis görevlilerinin son teknoloji gözetim teknolojisine sahip olduklarını belirterek, X-Ray ve termik tarayıcıların yanı sıra sınırın fiziksel kontrolü için gerekli tüm önlemlerin ciddiyetle alındığını söyledi
dogrumu yanlismi duyumlarima göre yunanistan ve bulgaristan avrupa birliginin dogu sinirlarinin sonu ve türkiye sinirlarina dayanmis bu birligin sinir koruma askeridirler ve avrupa birligine girdiklerinden beri avrupa birligi isteklerine ve alinan yardimlara göre cok yüksek teknoji ile birlikte sinirda bir cok yenilikler yapilmistir diye söylene gelmektedir belkide bu duvar da bu islerin daha güvenlikli hal almasi icin devamidir gocunacak bir durum yoktur komsu ülke olarak bizdende bunun masrafinin yarisini almadiklarina dua edelim Örnek komsu bahce citleri ortak masrafi gibi nasilki dogu almanyadan bati almanyaya kacislar olmus duvar yapilmis simdide türkiyeye gelen dogu ülkeleri buralara gelip türkiyeyi köprü yapip avrupaya siginma yapmaktadirlar avrupa topragina kapagi atanlar avrupanin yasalarinca iltica madesine girer ve bubirlige büyük yük getirirler ne seytani gör ne salavat getirden yola ciktiklari ve tel örgüden daha cok masraf oldugundan tel duvari düsünürler ve yaparlarsa yaparlar biz millet olarak zaten yasal yoldan avrupaya giriyoruz gün olaki türkiye avrupaya girerse dugudaki sinirlari nasil koruyacak nasil sinir askeri olacak burda demirden duvar olsada basari zor olacagindan ayrica demir duvar parasi verseler bile parayi alir duvarida yapmamak icin elimizden geleni yapariz ön yargisi avrupa birligine sundugumuzdan avrupa birligi bunuda düsünerek sallama taktigi uygulamaktadir sabah ola hayir ola demektedir ne gelmez sabahsa
Bu iki ülkenin toprakları bir başka ülke tarafından işgal edilirse kime sığınacaklar? Kurdukları ittifakları çok sağlam sanıyorlar ama 2. Dünya savaşı ve Sovyetlerin çöküşü anlaşılan akıllandırmamış onları.Balkan devletlerinin tamamı Türkiye ile iyi ilişki kurmak zorundalar. Yoksa AB, bu ülkeleri sömürüp çiğneyip tükürecek.
Ey yyyy avrupa hayali kuran Türkiye.Uyanda kendine gel.