Soner Yalçın'ın 'Siz Kimi Kandırıyorsunuz' isimli kitabı daha basılmadan önsipariş ile 70 bin adet sattı. İşte satırbaşları...
Soner Yalçın'ın Doğan Kitapçılık'tan 12 Nisan tarihinde çıkaracağı 'Siz Kimi Kandırıyorsunuz' isimli kitabı daha basılmadan önsipariş ile 70 bin adet sattı.
"Efendi" kitabıyla Türk okuyucusunun gönlünde yer tutan Soner Yalçın, yeni kitabında da okuyucuyu yakın tarihin labirentlerinde dolaştıracak.
Hrant Dink ve Ufuk Güldemir'e ithaf edilen kitap geçmiş ile bugün arasındaki benzerlikleri ortaya koymayı amaçlıyor.
Yalçın, "Siz Kimi Kandırıyorsunuz"da 30 Mayıs 1876 askeri darbesiyle tahttan indirilen Abdülaziz'in başına gelenler ile Cumhuriyet döneminde ağır ekonomik kararlar alan hükümetlerin başına gelenler arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor.
MHP’nin bugün başörtüsünden yana tavır almasında şaşırtıcı bir yan olmadığını savunan Yalçın, dönemin Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nde (bugünün MHP’si) bundan 39 yıl önce Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş ayrılığıyla birlikte büyük bir tarihsel dönüşüm yaşandığını ve Türkeş'in oy alabilmek için İslam motifinden yararlanma kararı verdiğini öne sürüyor.
Kitaptan bir bölüm
“İslamcılar-tarikatlar-dergâhlar ulusalcı/milliyetçi olabilir mi? Bu soru Yeni Osmanlılar’dan günümüze, 150 yıldır sorulup duruluyor...
‘İslamcılık’ ve ‘milliyetçilik’; bu iki kavramın 150 yıllık ‘ilişkisi’ aslında hep işbirliği şeklindedir; çoğunlukla birlikte hareket etmişlerdir.
Bazen araya kısa süreli ayrılıklar girse de, iki akım hiçbir zaman ‘can düşmanı’ olmamıştır. Bu ‘ebedi dostluğun’ temelinde Nakşibendi Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi gibi din adamlarının da etkisi vardır.
Bu girişten sonra soru şudur:
Bazen milliyetçi söylemlerde bulunan Başbakan Erdoğan ‘takiye’ mi yapmaktadır; yoksa Gümüşhanevi Dergâhı’nın kurucusu Şeyh Ziyaüddin Efendi’nin ‘Milli İslamcılık’ yolundan mı yürümektedir?...
Neden bunlar hiç tartışılmıyor?... İstanbul’daki Nakşibendi Gümüşhanevi Dergâhı özellikle son 50 yılın en ünlü/bilindik tekkelerinden biridir. Dergâh, Abdullah Gül’le ikinci kez cumhurbaşkanını çıkardı; birincisi rahmetli Turgut Özal’dı! Tekkenin müritlerinin çoğunu siyasi hayattan tanıyorsunuz:
Necmettin Erbakan, Korkut Özal, Recai Kutan, Kemal Unakıtan, Hüsnü Doğan, Hasan Aksay, Erdem Beyazıt, Temel Karamollaoğlu, Bahri Zengin, Kahraman Emmioğlu, Yahya Oğuz, Cevat Ayhan, Prof. Cevat Akşit, Prof. Osman Çataklı, Prof. Orhan Okyay, Lütfi Doğan vb. Listeye baktığımızda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; son 25 yıldır –ufak kesintilere rağmen– Türkiye’yi, Gümüşhanevi Dergâhı yönetmektedir.
Bunun tesadüf olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur...
Bu nedenle dergâhla ilgili biraz bilgi sahibi olmamız gerekiyor.”