BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın ’ucube’ diye nitelendirdiği ve kaldırılmasına karar verilen insanlık anıtı önünde toplanan sanatçılar, yıkılması kararını protesto ettiler. Heykeltıraş Mehmet Aksoy, sanatın onurunu korumak için biraraya geldiklerini bildirdi.
İstanbul’dan bir grup sanatçı, kaldırılması için hazırlıklara başlanan İnsanlık Anıtı önünde basın açıklaması yapmak üzere uçakla Kars’a geldi. Edip Akbayram, Tarık Akan, Suavi, Rutkay Aziz, Onur Akın, Menderes Samancılar gibi sanatçıların yeraldığı kafilede Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili adayı İlhan Cihaner, Heykeltraş Mehmet Aksoy, Avukat Turgut Kazan, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da yeraldı. Yaklaşık 2 bin kişilik grup kent merkezinden Sukapı Mahallesinde bulunan İnsanlık Anıtına otobüs, minibüs ve otomobillerle gitti.
İnsanlığa barış getirmesi dileğiyle İnsanlık anıtını yaptıran dönemin belediye başkanı ve CHP Kars Milletvekili adayı Naif Alibeyoğlu, anıtın değil yüreklerin yıkılacağını belirtti. Soykırım anıtlarına karşı insanlık anıtını yaptırdıklarını anlatan Alibeyoğlu, "Tek amacımız dünyaya barışı duyurmaktı. 7 yıldan beri bu anıtı niye yaptığımızı anlattık" diye konuştu.
İnsanlık anıtı önünde düzenlenen mitingde konuşan heykeltıraş Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, yıkımla ilgili hukuksal anlamda bir çözüm kalmadığını belirtti. Kazan, 12 Haziran seçimlerinde bunun hesabının sorulmasını istedi. Sanatçılara destek için Kars’a gelen Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili adayı İlhan Cihaner, heykele sahip çıkarak 12 Haziran'da iktidarı yıkacaklarını ileri sürdü. Cihaner konuşurken, anıt önünde toplananlar ’Seni yargılayanlar yargılanacaktır’ sloganı attı.
Sanatçılar olarak bu tür mücadelelerin içine göğüslerini gererek girdiklerini belirten Tarık Akan ise heykelle ilgili bu aşamaya gelinmesinden üzüntü duyduklarını bildirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanatçılara teşekkür eden heykeltıraş Mehmet Aksoy, "Yorgunsunuz ama umut saçıyorsunuz. Ressam, müzisyen, şarkıcı, aktrist arkadaşlarım, yazar dostlarım, sanatsever arkadaşlar hepinizi candan kucaklıyorum. Sanatımızın onurunu korumak için buradayız" dedi.
Sanatın ruhu temizlediğini, kafaları ucubelerden, putlardan koruduğunu savunan Mehmet Aksoy, "Sanat yenmez ama ’ekmek, su kadar gereklidir’ demek için burdayız. Düşmanlıklar, savaşlar son bulsun, insanlığa uzanan el tutulsun diye o eli tutmak için burdayız. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan’a ve Cumhuriyetimize sahip çıkmak, böyle bir günde heykelin yıkımını başlatmamak için burdayız. Tek doğru benim doğrum, tek hukuk benim hukukum diyenlere, taammüden cinayetlere, yargısız infazlara, güzeli çirkin, kötüyü iyi, haklıyı haksız, şerefsizi şerefli, gösterenlere karşı burdayız" diye konuştu.
İnsanlık anıtı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi ’anıtı yıkınlar, memleketi satanlar’, ’Boyun eğme saltanata dur de’ diye slogan attılar. Basın açıklamasına katılan çeşitli kültür sanat derneklerinin başkanları yıkım kararına tepki gösterdiler.
Mehmet.ali bey anlayamadim .orada yasamakla benim yorumumun heykel alinteri . daha dogrusu bir baglanti kuramadim Arzum ve isteyeyim her zaman gönüllerin bir olmasindan yanadir .
Ucubeye destek veren beyler,Bu bir mahkeme.kararidir yikilacak.buna karsi cikmaniz yada heykel tras beye destek vermenizi anlamiyorum bir dünya masrafa girdiniz istanbuldan karsa Zahmet ettiniz ,hos geldiniz fakat benim gördüyüm kadarile göremediklerim haric bir gün olsun vatan icin sehit olan polis asger korucu yada gazi olan yada bir sürü engelli vatandaslarimz var bunlara bir yardim kanpanyasi yapildiginda Tam kadro gelirmiydiniz ?ben görmedim gören varsa söylesin bir kac defa tv lerde yardim toplandi sizlerden hic birinizi göremedik ne yazikki sadece ve sadece medyada görünmek cünkü papucunuz coktan dama atilmis suni gündem yaratmak heykel tras abi önce kendini iyi bir tras etsin adam gibi tertemiz olsun sonra kaldigimiz yerden devam ederiz
agah.aslan@freenet,de ... elin memleketinde değil, gel burada, kendi vatanında yaşa, alınterini dök. elin memleketinde olmana sebep olanlr utansın , gönüller bir aslında.
her yeni neslimiz, her yeni bebek; tekerlegi kendi kendine ve yeniden mi kesfedecek?
sanat'in soyut bir yani olabilecegini goremeyecek kadar kor (gozeleri gormeyen) birisi, nasil olurda Almanya'dan e-mail adresi alabilecek yetenektedir de okuyup ogrenme yetenegi yoktur? soru sormaktan acizdir? ya bir de Almanya da yasiyorsa?
sahi, niye soyut konular ile ve bunlarin uzerinde dusunemeyiz?
soyut seyler daha cok bilgi uzerine dusunmeyi gerektirdirigi icin mi?
niye hic ogrenmeye ac degilizdir?
niye herseyi biliveririz?
bir seyi duyar, dogru olduguna inanir ve bunun uzerine profesor kesiliriz, degil mi?
illa "bir musibet bin nasihattan daha iyi mi" olmali?
insani hayvandan ayiran sey, kendine yapilmasini istemedigin seyleri baskasina yapmamak degil midir?
hic mi empati (kendini digerinin yerine koyma) yetenegimiz yok?
hic vicdan sahibi bir insan, ustelik adina "Insanlik Aniti" denen bir esere, niye bu ismi vermisler demez mi?
bu eser ki bir sanatcinin goz nuruna ve heykelin devasalligi dusunulunce sanat hayatinin cok onemli bir noktasina (belki donum noktasina) dokundugu acik degil mi?
yada "bu kadar paraya mal olmus bir projenin planlamasi sonradan yikilmasina karar verdirecek kadar kotu olabilir mi" veya "niye yikiyorlarda baska bir tepeye yeniden insa etmiyorlar" diye sormaz mi?
ben Mehmet Aksoy olsam, benim eserime bunlar yapilsa ben neler hissederdim diye icsellestireyecek kadar aciz miyiz?
"yaa acaba niye bu kadar buyuk yapmayi planlamislar" diye aklina getirmez mi?
ermenistan'daki soykirim anitina karsi gelistirilmis oldugunu da mi duymamistir bu mahluklar?
protesto icin gelen diger sanatcilarin sehitler, gaziler, savaslar olmasin diye orada olduklarini dusunmeyecek kadar suursuz mudur?
nasil aramizda bu kadar cig (ham, pismemis) nesillerimiz var, kisilerimiz var?
yoksa bunlar kraldan daha cok kralcilar mi?
eger oyleyse, bu kadar adi olabilir mi anasutu emmis bir yaratik?
Suudi Arabistan'daki ucubeleri gormek icin:
http://susieofarabia.wordpress.com/category/sculptures/