Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin esasları düzenleyen yasa taslağında yabancı uyruklu hekimlerin çalışabilmesine de olanak sağlanması öngörülüyor.
Sağlık Bakanlığı'nca Başbakanlığa gönderilen "Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" taslağı, sağlık personelinin çalışma sürelerinden ek ödemelere kadar çeşitli düzenlemeler içeriyor.
209 sayılı Döner Sermaye Kanunu'nda değişiklik öngören taslağın 1'inci maddesi, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli memurların yanısıra sözleşmeli personele de ek ödeme yapılabilmesini öngörüyor.
Bu ödemenin oranıyla esas ve usullerinin Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi düzenlenen taslakta, nöbet hariç, mesai saatleri dışında çalışan personele tavan oranların yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ek ödeme yapılması yer alıyor.
Yeni düzenlemeyle, üniversitelerdeki sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki (hayvan sağlığı hariç) doçent ve profesörler için kısmi statü kaldırılıyor.
Bu görevliler, özel mevzuatıyla belirlenen görevler ile araştırma-geliştirme faaliyetleri, seminer, konferans gibi faaliyetler ve telif hakları hariç olmak üzere, kamu kurumları dışında gelir getirici olarak veya bir bedel karşılığında mesleklerini icra edemeyecekler.
Tasarı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun üniversitelerdeki dönersermaye ödemeleriyle ilgili esasları düzenleyen 58'inci maddesinde de değişiklik içeriyor.
Sözleşmeli personele de döner sermaye ödemesi yapılmasını kapsayan tasarı, ödeme oranlarının tıp fakülteleri için Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşüyle YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenmesini öngörüyor.
Bu kurumlarda görev yapan sağlık personeline de nöbet hariç, mesai saatleri dışında çalışmaları halinde tavan oranların yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılabilecek.
Belirli vaka ve iş için görevlendirme
Taslağa göre, tıp fakültelerinde ihtiyaç duyulması halinde, ilgilininile kurumunun muvafakati ve dekan onayıyla kamu kurumlarında görevli sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personeli kısmi zamanlı olarak veya belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilecek.
Bu şekilde görevlendirilenlere yaptıkları iş karşılığında maddede öngörülen esaslar çerçevesinde döner sermayeden ödeme yapılacak. Öğretim üyelerinin sundukları sağlık hizmeti için kişilerden ayrıca ücret farkı tahsil edilemeyecek.
Taslak, askeri hekimleri tam gün çalışma kapsamı dışında tutuyor. Buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde görev yapan tabip, diş tabibi ve uzman tabipler çalışma saatleri dışında meslek ve sanatlarını serbest olarak icra edebilecekler.
Türk olma şartı kalkıyor
Taslağın yasalaşması halinde, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 1'inci maddesi değişecek. Tasarıyla bu maddedeki, Türkiye sınırları dahilinde hasta tedavi edebilmek için gerekli olan "Türk bulunmak" şartı kaldırılıyor.
Yeni düzenlemeye göre, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tıp mesleğini icra edebilmek için, Türkiye'deki tıp fakültelerinden veya yetkili kurumca ilgili mevzuatına göre denkliği onaylanan yabancı tıp fakültelerinden diploma sahibi olmak ve diplomaların Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmesi yeterli görüldü. Taslağa göre, yabancı tıp fakültelerinden alınan diplomaların denkliğini YÖK verecek.
Birden fazla muayenehane açılamayacak
Taslak, aynı yasanın hekimlerin serbest çalışabilmesine olanak sağlayan12'nci maddesinin 2'nci ve 3'üncü fıkralarında da değişiklikler içeriyor. Buna göre, tabipler birden fazla yerde muayenehane açamayacak.
Taslağa göre, hekimlere çalışacakları yeri seçmeleri için 3 seçenek sunulacak.Kamu kurum ve kuruluşları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli hekimler muayenehane açamayacak.
SGK ile sözleşmesi olmayan özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler ise muayenehane açabilecek. Birden fazla sağlık kuruluşunda çalışma ile iş yeri hekimliğine ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Radyasyonla teşhiste çalışan personel
Taslak, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş ve işlemlerde çalışan personel için çalışma süresini 40 saat olarak öngörüyor. Ancak, bu 40 saatlik sürede Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenen radyasyon dozu limitleri de ayrıca dikkate alınacak.
Bu çalışma süresi içinde doz limitlerinin aşılmaması için gereken tedbirler ve aşıldığı takdirde izinle geçirilecek süreler ve alınacak tedbirler de yönetmelikte gösterilecek.
Nöbet ücretleri artırılıyor
Taslak, halen sadece 25'den fazla yatağı bulunan yataklı sağlık kurumlarında ödenen nöbet ücretlerinin mesai saatleri dışında da hizmet sunan tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ödenmesini ve bu ücretlerin 2 katına çıkarılmasını öngörüyor.
Taslakla nöbet ücreti ödenmesi için kesintisiz çalışılması gereken 8 saatlik süre 4 saate indirilirken, aylık 80 saatten fazlası için ödeme yapılamaması hükmü de kaldırılıyor. Ayrıca, sağlıkçılar dışındaki personele de nöbet ücreti ödenebilecek.
Taslak, damga vergisi hariç, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak nöbet ücretlerinin hesaplanmasında esas olacak göstergeleride içeriyor. Bu hükümler, üniversite hastanelerinde görevli sağlık personeli için de geçerli olacak.
İcap nöbeti tutan personele ödenecek ücretlerin hesaplanmasındaki oranlar artırılırken, ücrete tabi icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemeyecek. Taslak yasalaşırsa kamuda çalışan uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacılara da görev tazminatı ödenecek.
Taslak, Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak çalışırken istifa eden sağlık personelinin 3 ay içinde başvuruda bulunmaları halinde eski görev yerlerine dönebilmelerine de olanak sağlıyor. Eski görev yerlerinde kadro olmaması halinde bu kişiler ihtiyaç duyulan boş yerlere ayrıca izin aranmaksızın atanabilecekler.
Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışabilmesi, nöbet ücretleri, istifa eden personelin kamuya dönüşünü düzenleyen hükümler yasanın Resmi Gazete'de yayımı tarihinde, tam gün çalışmayı düzenleyen diğer hükümlerise 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.
ben türk hekiminden baska hekim tanimiyorum .beni türk hekimlerine teslim ediniz