30
Nisan
2025
Çarşamba
ANASAYFA

Yerel basına 'ihale' darbesi!

İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının yasalaşması halinde yerel gazetelerin büyük bir bölümünün yayın hayatının sona erecek.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

İHALE İLANI ZORUNLUĞU KALKIYOR

Akıncılar, kanun tasarısında yapılacak ihalelere ilişkin düzenlemeyle yerel gazetelerde yayınlanmakta olan ihale ilanlarının yayım zorunluluğunun kaldırıldığını, aynı ilanların internet ortamında duyurulmasının öngörüldüğünü bildirdi. 

Kanun tasarısının TBMM'de görüşülmesi sırasında sorunun çözümlenmesini, yerel gazetelerin kapanmasına yol açacak uygulamanın giderilmesini beklediklerini ifade eden Akıncılar, “Ülkemizde basın üzerinde yeterince baskı uygulanmakta, basın özgürlüğünü hiçe sayan uygulamalar yapılmaktadır. Bu kanun tasarısı ile de yerel gazetelere hayat hakkı verilmemekte, haber alma özgürlüğü hiçe sayılmakta, bir başka deyişle yerel gazete okuyucuları, halkımız cezalandırılmaktadır. Zor şartlar altında yayınlarını sürdüren, ekonomik yönden dar boğazda olan, resmi ilanlarla ayakta durma mücadelesi veren yerel basınla ilgili bu yaptırım toplumda infiale yol açacaktır” dedi.

Akıncılar, Türkiye'de demokrasinin güçlenmesini isteyen herkesin yerel medyaya destek vermesi gerektiğini ifade etti. Basın İlan Kurumu'nun bu kararı alırken tarafların görüşünü almadığını dile getiren Akıncılar, “Bu düşünülmesi gereken bir konudur. Bu durum karşımıza bir baskı unsuru olarak getirilmiştir. Ben yaptım oldu şeklinde” diye konuştu.

1300 GAZETE VAR

Türkiye genelinde bin 300 civarında yerel gazete olduğuna dikkat çeken Akıncılar, bu gazetelerde 15 binin üzerinde kişinin istihdam edildiğini ve bu kanunla birlikte sektörde bir istihdam çöküşü yaşanacağını ifade etti.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının yasalaşması halinde yerel gazetelerin mağdur olacağını ve büyük bir bölümünün yayın hayatının sona ereceğini bildirdi.

15 BİN İSTİHDAM VAR

GGC Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, "Türkiye genelinde her sektörde yaşanan tekelleşme basın sektöründe de yaşanıyor. Basın sektöründeki bu tekelleşme demokrasinin belini kırıyor. Zaten mevcut yasalar Anadolu basının aleyhineyken, yeni bir uygulama getirilmek isteniyor. Türkiye genelinde yayın yapan ve resmi ilan hakkı olan bin 300 yerel gazete var. Bu gazetede çalışan yaklaşık 15 bin fikir işçisi var. Bu uygulama çalışan 15 bin kişinin sonunu getirecektir. Yerel gazetelerde çalışanlar işsiz kalacak, vatandaşın olan bitenden haberi olmayacaktır. Siyasi otoriteye buradan sesleniyorum; Tasarı, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayacak anti-demokratik bir uygulamadır. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Zaten zor durumda olan, zor şartlar altında bulunan Anadolu basını, tasarının yasalaşması ile daha da zor duruma düşecektir."

...
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 17:00:00
Güncelleme :12 Haziran 2008 Perşembe 17:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?