Üç boyutlu sinema filmi Avatar'ın başarısı tozlu raflara kaldırılan 3D film projelerini yeniden ortaya çıkarırken, teknoloji firmaları üç boyutlu televizyon üretimi için süreci daha da hızlandırdı.
Yönetmen James Cameron'un üç boyutlu filmi "Avatar" için bugünden yapılabilecek en gerçekçi tespit, sinema sektörünü en fazla etkileyen yapımlardan biri olacağı. Üstelik bu etki yalnızca sinemayla da sınırlı kalmayacak gibi. Hiç kuşku yok ki "Avatar"a kadar birçok üç boyutlu film çekildi. Ancak bu filmi, 3 boyutlu sinema tarihinde dönüm noktası haline getiren bir özelliği var. Daha önceki filmler, 3 boyut teknolojisinin olanaklarını kullanarak seyircide heyecan yaratmak, özellikle görsel numaralara başvurarak seyir zevkini yükseltmeyi amaçlıyordu. Ama James Cameron, 3 boyut teknolojisiyle hem müthiş bir görsel dünya kurulabileceğini, öte yandan seyirciyi içine çekecek epik bir hikâyenin de anlatılabileceğini gösterdi.
Bu da filme olan ilgiyi zirveye taşıdı. Film daha gösteriminin üçüncü haftasında tüm zamanların en çok izlenen 3. filmi olmayı başardı. Ve "Titanik"in ardından ikinci sıraya yerleşmesi an meselesi. Üstelik, hasılat ortalaması yalnızca ABD'de hafta sonları 20-25, hafta içi ise 5-6 milyon doların altına düşmüyor. "Avatar"ın başarısının devam edeceğini öngörmek için gelen son bilgiyi paylaşmak yeterli olacaktır. Film, Çin'de gösterime girdiği ilk gün yaklaşık 5 milyon dolar hasılat elde etti.
Yeni projeler yolda
Hollywood'dan gelen haberler "Avatar"ın ardından stüdyoların yeni 3 boyutlu filmler için harekete geçtiği şeklinde. Gelen haberlere bakılırsa, dev stüdyolar maliyet gerekçesiyle ilgilenmedikleri 3 boyutlu film projelerini tozlu raflardan indirmeye başladı. Belçika'nın Liege kentinde geçen ay düzenlenen ilk Uluslararası "Üç Boyutlu Sinema Festivali"nin organizatörlerine göre, şu anda üç boyut teknolojisinin kullanıldığı 150'den fazla film çekiliyor.
Öte yandan bu yıl Hollywood'da üç boyut teknolojisiyle çekilmiş en az 11 film gösterime girecek. Bu filmler arasında, Tim Burton'ın "Alice Harikalar Diyarında" ve Zack Snyder'in yönettiği "Guardians of Ga'Hoole" da yer alıyor.
Sinemalarda birkaç ay içinde 1978'de Joe Dante'nin çektiği "Piranha" filminin üç boyutlu yeni versiyonunun ve "13. Cuma" filminin üç boyutlu yeni versiyonunun da gösterime girmesi bekleniyor.
2010'da üç boyutlu olarak gösterime girecek filmlerden biri de "Testere 7". Peter Jackson'ın yapımcısı olduğu Steven Spielberg'in yönettiği "Tenten-Tekboynuz'un Sırrı" filminin de 2012'de gösterime girmesi bekleniyor.
TV karşı saldırıya geçti
Görsellikte üçüncü boyutun farkını keşfeden yalnızca sinema sektörü değil. Televizyon da bu alana el atmakta gecikmedi. Avatar'ın yakaladığı başarının ardından Vestel'in 3 boyutlu televizyon için düğmeye bastığı haberi salı günkü Referans'ta yer almıştı. Haziran ayında düzenlenecek FIFA Dünya Kupası'nda 25 maçın 3 boyutlu olarak yayınlanacağı ifade ediliyor.
Yani televizyon bir kez daha sinemayı köşeye sıkıştıracak gibi. Zira, DVD teknolojisi ve korsan piyasasının zor durumda bıraktığı sinema sektörü seyirciye farklı bir ürün sunmak için HD ve 3D filmlere yöneldi. Böylece, evde film izleme keyfinden daha iyi bir seçenek sunarak seyirci kazandı. Ancak, görülen o ki üç boyut zevki çok geçmeden evlerde de yerini alacak. Bu durumun sinemayı ne kadar etkileyeceğini ise zamanla göreceğiz.