22
Mayıs
2025
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

e-devletle iltimaslara son

Kamu kurumlarına yönelik olarak düzenlenen '7. e-Türkiye Ödülleri', ilk kez Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Gül, e-devletin iltimasları ve adaletsizliği önleyeceğini söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen "7. e-Türkiye Ödülleri", Çankaya Köşkü'nde dün düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleşen törene çok sayıda bakan ile bazı kamu kurumu ve özel sektör kuruluşlarının yöneticileri katıldı. Gül, törende yaptığı konuşmada, devlet çarkının e-hizmet ile halkın hizmetine sunulabileceğini, bürokrasinin kaldırılması, iltimasların yok edilmesi ve varsa adaletsizliklerin önlenmesinin bu şekilde olabileceğini söyledi.

Bilginin kendi başına büyük bir güç haline geldiğini anlatan Gül, gelişmiş ülkelerde gayri safi yurtiçi hasılanın önemli bir miktarını bilgi teknolojisine dayalı üretimin oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'de bu konuda çok ilerlemeler kat edilmesi ve hayata geçirilmesi memnuniyet verici" dedi. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da yaptığı konuşmada, törenin Çankaya Köşkü'nde yapılmasının, uygulamanın devletin en üst düzeyinde sahiplenildiğini göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, "e-devlet" alanında yapılacak çalışmaların Türkiye'nin demokratikleşmesine, katılımcılığın, şeffaflığın, hesap verebilirliğin artmasına katkıda bulunacağını söyledi.

100. yılın önceliği
Yılmaz, Türkiye'nin en temel hedeflerinden birisinin bilgi toplumuna dönüşüm olduğunu vurgulayarak, "e-dönüşüm" sürecinin vatandaş, şirketler ve kamudan oluşan üç temel eksene sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Vatandaşımızın bürokrasiden eziyet görmesini istemiyoruz. Daha ucuz, daha kaliteli, daha hızlı, daha çeşitli hizmetler almasını istiyoruz" diye konuştu.

Sektörel ve bölgesel politikalara mutlaka "e-devlet" uygulamalarının entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin yeni kalkınma vizyonu içinde, cumhuriyetin 100. yılına giderken "e-devlet"e öncelik göstereceklerini söyledi. Yılmaz, "e-dönüşüm" sürecinde 2010'da, "Uygulamanın nasıl daha etkili hale getirilebileceği" ve "geleceğe dönük stratejinin nasıl güncelleneceği" konuları üzerinde yoğunlaşacaklarını anlattı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise "e-devlet" uygulamalarının, daha verimli hizmet ve daha demokratik yönetişim anlayışını güçlendiren bir unsur olduğunu vurgulayarak, "Bu uygulamalar kamuda yönetim ve hizmet anlayışında inovasyon niteliği taşıyor. 'e-devlet' yolunda Türkiye'nin yol haritası niteliğindeki 'e-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin büyük önemi var. Vatandaş odaklı, yaygın, güvenli ve etkin hizmet sunulması 'e-devlet' hizmetlerinin kullanımını artıracak. Bilgi teknolojilerine erişimin hızla yaygınlaştırılması, her kesim için ucuz ve kesintisiz iletişimin sağlam bir altyapıyla sunulması katılımı artırmak için elzemdir" dedi.

Cepten pastırma sucuk
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da "e-devlet" uygulamasının amacının vatandaş ile bürokrasi arasındaki ilişkileri daha insani bir boyuta taşımanın yanı sıra zaman tasarrufu ve verimliliği artırmak olduğunu belirtti.

Eczacıbaşı, "Verimliliği artırma sürecine 'e-devlet'ten başlayarak, zaman içinde 'e-dönüşüm'den geçerek en sonunda 'e-demokrasi'de şekillenecek uzun bir yola girdik" dedi.

Etkinliğin ana sponsoru olan Turkcell'in Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in konuşmasında, Kayseri'deki bir firmanın ürünlerinin, "cepte sucuk, cepte pastırma" sloganıyla cep telefonu yoluyla ısmarlanabildiğini ve teslimatın yapıldığını dinleyicilere aktarması salonda gülüşmelere neden oldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Akın da "Bilgi toplumuna geçiş, küresel ekonomide daha etkin ve güçlü bir konuma sahip olmak ve uluslararası rekabette bir adım öne çıkmak anlamına gelmektedir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 18:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?