Prof. Dr. Şengör: Marmara’da tsunami 2 metreyi aşar... İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi’nde İzmit Körfezi’nin ağzında kopmak üzere olan çok büyük yeni bir kitlenin bulunduğuna dikkat çekerek, Marmara’da tsunaminin ciddiye alınması gereken bir tehlike olduğunu söyledi. Bursa üzerindeki hareketin yılda 2 milimetre olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şengör, “İstanbul’un üzerindeki hareket ise yılda 2,3 santimetre. Bu nedenle esas tehlike İstanbul’dur” dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen Ulusal Genç Bilim İnsanları Sempozyumu’na katılan Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara’da beknen deprem konusundaki görüşlerini açıkladı. İstanbul’un başına gelecek tehlikeyi İzmit depreminin haber verdiğini belirten Prof. Dr. Celal Şengör, “Ancak İzmit’te olan deprem çok büyük bir depremdi. Bir sürü hazır bekleyen fayı Yunanistan’da ve Türkiye’de harekete geçirdi. Buradaki depremler gelecekteki büyük depremin habercisi midir? Bu, sistemin yüklendiğini gösteriyor” diye konuştu.
“BURSA EMNİYETTE”
Marmara’da 15 bin sene önce meydana gelen yer kaymasında tsunami yüksekliğinin 10 metreyi dahi geçtiğini anlatan Prof. Dr. Celal Şengör, Hava Harp Okulu için yapılan bir araştırmaya göre Marmara’da meydana gelebilecek tsunami yüksekliğinin 2 metreyi aştığını belirtti. Bursa’nın ise kendi fayları açısından emniyette olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şengör, “Ama İstanbul vurulduğu zaman Bursa çok sallanacaktır. Çünkü İzmit depreminde Bursa’nın ne kadar sallandığını biliyorsunuz. İstanbul depremi olduğu zaman Bursa daha çok sallanacaktır. Bursa’nın bir sıkıntısı da aluvyal bir ova üzerinde olmasıdır ve altı gevşektir. Binalar adam gibi yapıldığı sürece Bursa’da bir tehlike yoktur” dedi.
DHA/Hürriyet
Yayın Tarihi :
23 Kasım 2006 Perşembe 15:36:50